Plan: | Voorzieningen Groene Kruisweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BV00004-3001 |
De beheersverordening Voorzieningen Groene Kruisweg is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
Het beheer van de bestaande situatie vormt de basis van deze beheersverordening. Dit leidt ertoe dat de gemeente over een toetsingskader beschikt op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend en handhaving kan plaatsvinden. De bestaande kwaliteit van het gebied wordt zo behouden.
De bestaande situatie is geïnventariseerd, waarbij zowel naar de stedenbouwkundige structuren (bebouwingstyplogie, groen- en waterstructuur en ontsluitingsstructuur) is gekeken, als naar de functionele structuurelementen.
bebouwingstypologie
Het verordeningsgebied is gelegen aan weerszijde van de Groen Kruisweg en heeft betrekking op deze voorzieningen. Deze voorzieningen zijn gehuisvest in solitaire gebouwen op een ruim kavel. Vooral de gebouwen aan de noordzijde van de Groene Kruisweg worden gekenmerkt door een eigen architectuur, waardoor elk gebouw zijn eigen uitstraling heeft en daardoor een uniek karakter.
De bebouwing in het verordeningsgebied aan de zuidzijde van de Groene Kruisweg kent een grotere footprint, door de functie van de bebouwing als onderwijsinstelling hebben de gebouwen een veelvormig karakter, waardoor het niet als één object kan worden beschouwd. De nieuwbouw van de Kerk is daarentegen wel een aparte eenheid en is mede door zijn ligging een markant gebouw op de hoek van de Groene Kruisweg en de Baljuwlaan.
Situering van de bebouwing
groen- en waterstructuur
De groen- en waterstructuur in het verordeningsgebied is duidelijk zichtbaar aanwezig. Het groen en water in het gebied ten noorden van de Groene Kruisweg is voornamelijk gelegen aan de rand van het gebied. Het gebied wordt omzoomd door een waterloop die gelegen is in het groen. In het gebied zelf is tussen de verhardingen van het parkeerterrein groen gelegen, waardoor het gebied, ondanks zijn stenige oppervlak een redelijk groen aanzicht heeft.
Het deelgebied ten zuiden van de Groene Kruisweg kent vooral langs de Groene Kruisweg en in de oksel van de Groene Kruisweg en de Hekelingseweg een groen aanzicht. Daarnaast is de nieuwbouw van de Kerk aan twee zijden omgeven door water. In onderstaand figuur is de groen- en waterstructuur weergegeven.
De groenstructuur
De waterstructuur
ontsluitingsstructuur
De hoofdontsluiting van beide verordeningsgebieden vindt plaats via de Groene Kruisweg. Het noordelijk deelgebied wordt ontsloten door een aansluiting op de Groene Kruisweg. Via deze ontsluiting is het parkeerterrein van de diverse voorzieningen ontsloten op de omgeving. Voor het langzaamverkeer zijn twee bruggen aangelegd. De ontsluiting van het langzaamverkeer vindt verder plaats via het vrijliggend fietspad naast de Groene Kruisweg.
Voor het zuidelijk verordeningsgebied geldt dat de nieuwe kerk wordt ontsloten via een directe verbinding met de Groene Kruisweg. De twee onderwijsinstellingen en de sporthal worden via J.A. Heijwegenlaan en de Hekelingseweg ontsloten op de Groene Kruisweg. Ook hierbij wordt het langzaamverkeer via een vrijliggend fietspad op de omliggende wegen afgewikkeld.
De ontsluitingsstructuur.
Onderscheiden zijn de hoofdwegen (50 km/u) in paars, de verblijfsgebieden (30 km/u) in geel en groen.
functionele structuur
situering van de verschillende functies in het verordeningsgebied
In het verordeningsgebied zijn voornamelijk publiekstrekkende functies aanwezig. In het noordelijk deel van het verordeningsgebied zijn voornamelijk functies in de leisure en recreatie. Het hotel in het verordeningsgebied heeft naast 52 kamers ook de beschikking over verschillende conferentiezalen en een restaurant met café. De bioscoop naast het hotel heeft 6 zalen en biedt plaats aan zo'n 800 bezoekers. Daarnaast is in dit deel van het gebied ook een zwembad, dit zwembad heeft verschillende baden, een recreatiebad en een doelgroepen bad en heeft ook de beschikking over een wedstrijd bad.
In het zuidelijke plandeel ligt de nadruk van de functies op maatschappelijke voorzieningen. In het verordeningsgebied zijn twee scholengemeenschappen gelegen. Deze scholengemeenschappen zijn gelegen aan de J.A. Heijwegenlaan en worden van elkaar gescheiden door de Zinkseweg. Aan de J.A. Heijwegenlaan is daarnaast ook een sporthal gelegen. De sporthal wordt door diverse verenigingen van de gemeente gebruikt. Daarnaast heeft de nieuwe kerk een belangrijke functie in het verordeningsgebied. Deze kerk heeft twee zalen welke plaats bieden aan 2.000 en 450 mensen.
conclusie uit inventarisatie
De samengestelde inventarisatiekaart, waarop de in het gebied aanwezige functies en de bestaande bouwhoogten staan aangegeven, is gekoppeld aan de regels van deze beheersverordening en heeft een functie bij het toetsen van aanvragen van een omgevingsvergunning voor gebruik en bouwen.
Artikel 3.1 van deze verordening regelt dat zowel qua gebruik als qua bouwen de bestaande situatie ook de toegestane situatie is.
De bestaande situatie bestaat uit gebruik en bouwen:
Bij de aanvraag om omgevingsvergunningen en in handhavingszaken kan de bestaande situatie door middel van deze samengestelde inventarisatiekaart worden geraadpleegd.
Daarnaast kunnen de luchtfoto's van het verordeningsgebied en het archief van omgevings- en bouwvergunningen hiervoor worden geraadpleegd.
Luchtfoto
Aan de hand van de luchtfoto (bijlage 2) kan deels worden opgemaakt welke functies in het verordeningsgebied voorkomen. Dit laatste geldt met name voor de openbare ruimte (openbaar groen, wegen, water).
Archief vergunningen
Door middel van het gemeentelijk archief met verleende bouw -en omgevingsvergunningen en ontheffingen is per geval de bestaande situatie inzichtelijk.
Bij de afweging welke planologische ruimte uit het vigerende bestemmingsplan meegenomen wordt, speelt de wijze waarop de geldende regelingen zijn opgezet een belangrijke rol. Het geldende planologische regime bestaat voor dit verordeningsgebied uit twee bestemmingsplannen.
Voor het noordelijke deel betreft dit een gedetailleerd bestemmingsplan. In het vigerend bestemmingsplan hebben de gronden de bestemming Recreatieve doeleinden. De functies in het plangebied sluiten niet langer aan bij de vigerende mogelijkheden. Daarom is voor dit deel gekozen om de huidige situatie vast te leggen.
Het nu vigerende bestemmingsplan voor het zuidelijke deel geeft voor dit hele gebiedje de bestemming Onderwijsdoeleinden. Een deel van de voorzieningen is echter gerealiseerd door middel van vrijstellingen. In de verordening zijn de mogelijkheden uit deze vergunningen overgenomen. Daarnaast zijn in de beheersverordening voor de oostelijke schoollocatie en de sporthal de bestaande bouwmogelijkheden opgenomen.
Openbare ruimte
Alhoewel deze beheersverordening zoveel mogelijk de bestaande situatie beoogt vast te leggen, is het niet de bedoeling een zodanig starre regeling op te stellen waarmee bij wijze van spreken geen enkel deel van de openbare ruimte mag worden gewijzigd (verleggen fietspad, stoep, groenstrook). Enige functieuitwisseling binnen de verblijfsruimte blijft mogelijk.
In artikel 3.2.2 en 3.3.4 is bepaald wat (al dan niet) in de openbare ruimte is toegestaan en in welke mate bebouwing (zoals kunstwerken, straatmeubilair en speelvoorzieningen) is toegestaan.
Inpassing van de gemeente standaard
De afgelopen jaren heeft de gemeente een standaard voor de bestemmingsplannen ontwikkeld die ook toepasbaar is op andere ruimtelijke besluiten, zoals de beheersverordening en de omgevingsvergunningen. Het doel van de standaard is een gelijkluidende regeling voor veelvoorkomende ruimtelijke aspecten binnen de gemeente en omvat onder meer begripbepalingen, de wijze van meten, flexibiliteitsregelingen, zoals regels voor erfbebouwing en beroepen aan huis. Met het oog op de rechtsgelijkheid is de gemeentelijke standaard in de beheersverordening Voorzieningen Groene Kruisweg voor zover mogelijk toegepast. Het gaat om de volgende onderwerpen.