direct naar inhoud van 2.2 De beheersverordening
Plan: Voorzieningen Groene Kruisweg
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BV00004-3001

2.2 De beheersverordening

2.2.1 Inhoudelijk

De gemeenteraad kan op grond van artikel 3.38 van de Wet ruimtelijke ordening een beheersverordening vaststellen als planologische regeling voor gebieden waar geen ruimtelijke ontwikkelingen zijn voorzien. Een beheersverordening betreft een regeling voor het beheer van het gebied overeenkomstig het bestaande gebruik. Een beheersverordening is juridisch vergelijkbaar met een bestemmingsplan met een consoliderende inhoud.

Het begrip 'bestaand' kan zowel 'eng' als 'ruim' worden uitgelegd. Bij bestaand gebruik in enge zin worden alleen de bestaande feitelijk aanwezige functies en bebouwing vastgelegd. Het gaat daarbij om gebruik en bouwen inclusief hetgeen dat op basis van verleende vergunningen is toegestaan, maar nog niet is gerealiseerd. Bij gebruik in ruime zin wordt het vigerende bestemmingsplan als uitgangspunt genomen.

In de beheersverordening voor de voorzieningen aan de Groene kruisweg is er voor gekozen om, gezien de regeling uit het vigerend bestemmingsplan, de huidige bestaande functies en de reeds vergunde mogelijkheden worden meegenomen in de beheersverordening en voorzien van een juridische regeling.

2.2.2 Bestanddelen beheersverordening

Anders dan bij het bestemmingsplan bepaalt de Wet ruimtelijke ordening (Wro) niet uit welke elementen een beheersverordening bestaat. Het is wel duidelijk dat de beheersverordening betrekking heeft op een gebied en regels geeft voor het beheer van dat gebied en voor het vastleggen van de bestaande situatie. De beheersverordening heeft een digitale component en sluit aan bij de digitale opzet van de instrumenten van de Wet ruimtelijke ordening.

Dat maakt dat een beheersverordening bestaat uit:

  • een object dat bestaat uit het gebied waarop de verordening betrekking heeft. Dat is op bijbehorende verbeelding aangegeven als verordeningsgebied, met een of meer objecten binnen het gebied, die op de verbeelding zijn aangeven als (sub)besluitvlak;
  • regels die gekoppeld zijn aan het gebied en/of de objecten en die kunnen gaan over gebruiken, bouwen, aanleggen en slopen, afwijken met een omgevingsvergunning en eventueel overgangsrecht.
  • een toelichting, waarin de gemaakte keuzes zijn onderbouwd, een beschrijving van het verordeningsgebied is opgenomen en tevens inzicht wordt gegeven in de totstandkoming van de beheersverordening.

2.2.3 Procedureel

De beheersverordening is een gemeentelijke verordening. In tegenstelling tot een bestemmingsplan of omgevingsvergunning staat tegen de vaststelling van een beheersverordening geen beroep open.

Bij de voorbereiding van deze beheersverordening is aan een ieder de mogelijkheid gegeven om mee te denken en te reageren op de inventarisatie die voor de beheersverordening is gevoerd.

De beheerverordening wordt daarna voor vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De beheersverordening treedt in werking de dag na bekendmaking van het raadsbesluit.