direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Beerenplaat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00037-4001

4.4 Gemeentelijk beleid

4.4.1 Structuurvisie 2010-2020 (2009)

In de periode 2010-2020 realiseert de gemeente Spijkenisse haar laatste grote bouwprojecten. Het accent komt steeds meer te liggen op het bouwen in de stad in plaats van het bouwen aan de (randen van de) stad. In de Structuurvisie formuleert het gemeentebestuur een samenhangende visie op de ruimtelijke en functionele ontwikkeling van Spijkenisse, met aandacht voor het maatschappelijk functioneren van de stad. Bouwprojecten in de stad zijn over het algemeen complexer dan bouwprojecten in het onbebouwde buitengebied. Ze zijn zeer arbeidsintensief, hebben meer risico's en hangen samen met diverse maatschappelijk functies in de stad. Vaak spelen er verschillende belangen. Herstructurering binnen het stedelijk gebied vraagt daarom om een brede benadering. Een structuurvisie is daarbij gewenst. Daarnaast verplicht de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) gemeenten een structuurvisie op te stellen.

Vertrekpunt

De Structuurvisie geeft de ruimtelijke en functionele ontwikkeling in Spijkenisse op hoofdlijnen weer. De visie is het uitgangspunt voor de politieke agenda. Geen dichtgetimmerd eindplan, maar het vertrekpunt van de gemeente voor gesprekken met hogere overheden, marktpartijen en partners om ontwikkelingen en investeringen in de stad te initiëren. Uiteraard kunnen verschillende accenten en prioriteiten in deze visie worden aangebracht bij toekomstige wijzigingen in inzichten.

Communicatiemiddel

De structuurvisie dient ook als communicatiemiddel. Bijvoorbeeld om duidelijk te maken welke kern- kwaliteiten Spijkenisse heeft en welke kansen er zijn om deze kwaliteiten verder te versterken. De, in de structuurvisie vastgelegde, ruimtelijke en functionele ontwikkeling op hoofdlijnen, krijgt de verdere uitwerking in de bestemmingsplannen.

Plangebied Beerenplaat  

De Structuurvisie biedt negen punten voor de politieke agenda van het gemeentebestuur van Spijkenisse: ideeën voor verbeteringen in negen gebieden. Met deze visie kan de gemeente in gesprek met hogere overheden, marktpartijen en instellingen om ontwikkelingen en investeringen in de stad te initiëren.

Het gebied van de Berenplaat en omstreken zijn in de structuurvisie benoemd als water, natuurgebied, bedrijventerrein en gebieden voor natuur en stedelijke recreatie. het bestemmingsplangebied is niet als apart agendapunt voor de toekomst benoemd; dit betekent dat de huidige situatie in principe gehand- haafd kan blijven.

Voor het gebied, dat ten westen van het bestaande bedrijfterrein is gelegen, dat eigendom is van Evides NV en dat in de structuurvisie benoemd is als gebied voor natuur en stedelijke recreatie, wordt in het bestemmingsplan 'Beerenplaat' van de structuurvisie afgeweken. Het heeft de bestemming 'Agrarisch' gekregen (zie hiervoor hoofdstuk 2.2).

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00037-4001_0005.jpg"

4.4.2 Nota Archeologie 2010-2020

De afgelopen jaren heeft de gemeente Spijkenisse aandacht gegeven aan de eigen archeologische geschiedenis. Op basis van de doelstellingen van het Verdrag van Malta en met de bevoegdheden en verplichtingen die voortvloeien uit de nieuwe Wet op de archeologische monumentenzorg (2007) wil de gemeente Spijkenisse een sober en doelmatig archeologiebeleid voeren, met de volgende beleidsdoelstellingen:

  • 1. De gemeente Spijkenisse streeft er naar om het bodemarchief zoveel mogelijk in situ te bewaren. Bekende archeologische waarden worden door planaanpassing zo veel mogelijk ontzien. Zodoende kunnen archeologische waarden behouden blijven en worden kosten van archeologisch onderzoek en opgravingen uitgespaard. Om het archeologisch erfgoed zo goed mogelijk te behouden en planaanpassing te kunnen realiseren, dienen archeologische informatie en belangen zo vroeg mogelijk te worden ingebracht en worden meegewogen in het proces van ruimtelijke ordening. Indien behoud van het bodemarchief niet mogelijk is, dient het gedocumenteerd (opgegraven) te worden.
  • 2. De gemeente Spijkenisse wil een sober en doelmatig archeologisch beleid voeren, waarbij aan de wet- en regelgeving op het terrein van de archeologische monumentenzorg wordt voldaan. Om gestalte te geven aan het gemeentelijk archeologiebeleid ontwikkelt de gemeente Spijkenisse in ieder geval de volgende beleidsinstrumenten:
    • a. Beleidsnota
    • b. Archeologische Waarden- en Beleidskaart
    • c. Gemeentelijke Archeologieverordening
  • 3. In de beleidsperiode (2010-2020) waarop de nota betrekking heeft, stelt de gemeente Spijkenisse vast of in het kader van het archeologiebeleid ook een Lijst met Archeologisch Belangrijke Plaatsen (die bescherming genieten op grond van de gemeentelijke monumentenverordening) wordt ontwikkeld.
  • 4. De gemeente Spijkenisse draagt er zorg voor dat bestemmingsplannen ‘archeologie-proof’ te zijn. Dit betekent dat de bestemmingsplannen voorzien moeten zijn van een archeologieparagraaf, voorschriften en een archeologische plankaart.
  • 5. De gemeente Spijkenisse ontwikkelt een protocol dat waarborgt dat bij vergunningverlening de archeologische belangen op efficiënte wijze meegewogen worden.
  • 6. Voor een verantwoord archeologisch beleid beschikt de gemeente Spijkenisse over archeologische deskundigheid om PvE’s op te stellen, dan wel te beoordelen.
  • 7. Voor een verantwoord archeologisch beleid is archeologisch databeheer van groot belang. De gemeente Spijkenisse kan beschikken over een door BOOR vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw opgebouwd archeologisch databestand voor het Maasmondgebied, waaronder de gemeente Spijkenisse.
  • 8. Voor het voeren van een verantwoorde regie over archeologische projecten in de gemeente Spijkenisse is, naast kennis van de landelijke en provinciale weten regelgeving, ook inhoudelijke kennis van de locale archeologie vereist; ook dient men vertrouwd te zijn met gemeentelijke besluitvormingsprocessen, waarbij geopereerd wordt in het spanningsveld van verschillende maatschappelijke belangen. Spijkenisse draagt er zorg voor dat zij beschikt over deze kennis, via de eigen coördinator archeologie en BOOR.
  • 9. Voor het creëren en onderhouden van een draagvlak voor een verantwoord archeologiebeleid is de inzet van communicatiemiddelen een belangrijke voorwaarde.
  • 10. De gemeente Spijkenisse gaat een Lichte Gemeenschappelijke Regeling aan met de gemeente Rotterdam, om op die manier in voorkomende gevallen zelf snel en adequaat archeologisch (voor)onderzoek te kunnen uitvoeren.
  • 11. De gemeente Spijkenisse gaat een samenwerkingsverband aan met BOOR, met het doel te voorzien in de noodzakelijke expertise ten behoeve van het gemeentelijk archeologiebeleid.
  • 12. De gemeente Spijkenisse benoemt een Archeologisch Coördinator.
  • 13. De gemeente Spijkenisse stelt de taken en bevoegdheden vast van de Adviseur Archeologie.
  • 14. De gemeente Spijkenisse reserveert jaarlijks een bedrag voor de externe kosten die voorkomen uit de uitvoering van de Wamz.