direct naar inhoud van 3.4 Regels
Plan: Beerenplaat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00037-4001

3.4 Regels

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • inleidende regels
  • bestemmingsregels
  • algemene regels en
  • overgangs- en slotregels

3.4.1 Inleidende regels

Begrippen

Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.

Wijze van meten

Dit artikel geeft aan hoe de lengte, breedte, hoogte, diepte en oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwerken wordt gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.

3.4.2 Bestemmingsregels

In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. Ook zijn een aantal dubbelbestemmingen opgenomen. Met deze bestemming worden specifiek waarden of leidingen beschermd die in meerder hoofdbestemmingen voorkomen.

In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor.

Agrarisch

Binnen het plangebied komen op twee plaatsen de bestemming 'Agrarisch' voor, een perceel ten westen van het drinkwaterbedrijf Evides en een perceel langs de rivier 'de Oude Maas'.

Eerstgenoemd perceel is eigendom van het drinkwaterbedrijf en wordt gereserveerd voor een mogelijke uitbreiding van het drinkwaterbedrijf. Op het perceel vinden momenteel geen agrarische activiteiten plaats en er mogen geen gebouwen worden opgericht. Op het ander perceel bevinden zich een agrarisch bedrijf en een zorgboerderij. Hier worden gebouwen en andere bouwwerken gevonden, die passen bij deze functies.

In verband met toxisch of brandgevaar ten gevolgen van ongelukken met het bestaande vervoer van gevaarlijke stoffen op de rivier, mogen een nieuwe bedrijfswoning of nieuwe gebouwen, waar meer dan tien personen kunnen verblijven via een afwijkingsregel alleen in het nader aangeduide deel van het bouwvlak worden opgericht. Hieraan worden een aantal voorwaarden gekoppeld.

Bedrijf

Op de gronden met deze bestemming is het drinkwaterbedrijf Evides gevestigd. Naast de bedrijfsbebouwing bevindt zich hier ook een groot spaarbekken. Vlak bij de ingang liggen negen bedrijfswoningen. Deze hebben eigen bouwvoorschriften.

Op een nader aangeduide plaats kan een antennemast worden opgericht.

Natuur

De uiterwaarden van de Oude Maas bestaan uit getijdengrienden, wilgenbossen en vochtige terreinen met een riet- en ruigtevegetaties. De binnen het plangebied binnen deze bestemming gelegen gronden zijn aangewezen als Natura 2000 gebied. Deze uiterwaarden hebben de bestemming 'Natuur' gekregen.

Het binnen het plangebied gelegen Natura 2000 gebied langs de Oude Maas en het Spui kent een aparte bescherming van de natuur en landschapswaarden met een dubbelbestemming 'Natuur en landschap'.

Verkeer - 1 en Verkeer - 2

Deze bestemming zijn gegeven aan de weg naar Evides en de zorgboerderij. Verkeer - 1 ziet toe op weg waar 50 km of meer, Verkeer - 2 waar minder mag worden gereden.

Water - Waterstaat

Deze bestemming betreft de rivieren de Oude Maas en het Spui en geeft een regeling voor de scheepvaart op en de functies van de rivieren de Oude Maas en het Spui.

Leiding - brandstof

In het plangebied ligt een ondergrondse propyleenleiding. De leiding heeft gemeten vanuit het hart een strook van 75 meter aan weerszijden waarbinnen bij voorkeur geen ontwikkelingen plaatsvinden in verband met de externe veiligheid van deze leiding. Daarbinnen geldt ook een strook van 5 meter aan weerszijden van de leiding waarbinnen eventuele ontwikkelingen in deze strook moeten worden voorgelegd aan de beheerder/eigenaar van de leiding. Op de verbeelding is de zakelijke rechtstrook als belemmerende strook opgenomen met de dubbelbestemming 'Leiding - Brandstof'. Voordat aangevangen kan worden met bepaalde werkzaamheden moet vooraf een omgevingsvergunning zijn verkregen.

Leiding - Hoogspanningsverbinding

Door het plangebied loopt een bovengrondse hoogspanningsverbinding. Ten aanzien van deze verbinding geldt dat vanaf de hartlijn van het tracé aan weerszijden in een strook van 30 meter geen gevoelige functies, zoals woningen, mogen worden opgericht. Eventuele ontwikkelingen in deze zone moeten worden voorgelegd aan de beheerder/eigenaar van de hoogspanningsverbinding. Op de verbeelding is de zakelijke rechtstrook als belemmerende strook opgenomen met de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding'. Voordat aangevangen kan worden met bepaalde werkzaamheden moet vooraf een omgevingsvergunning zijn verkregen.

Leiding - Water

In de stroken grond met de bestemming 'Leiding - Water' zijn hoofdtransportleidingen van het waterbedrijf Evides gelegen. Deze bestemming (een dubbelbestemming) is opgenomen ter bescherming van de waterleiding. Voordat aangevangen kan worden met bepaalde werkzaamheden moet vooraf een omgevingsvergunning zijn verkregen.

Waarde - Archeologie - 1, Waarde - Archeologie - 2, Waarde - Archeologie-3

Op de Archeologische Waarden- en Beleidskaart Spijkenisse zijn voor het plangebied drie archeologische verwachtingswaarden geformuleerd. De drie gebieden zijn bestemd als 'Waarde - Archeologie 1', 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Archeologie 3'. De verstoringsdiepten ten opzichte van het huidige maaiveld waarbij nader onderzoek noodzakelijk is bedragen voor Waarde 1 en 2 respectievelijk 0.80 m en 4 m. Voor waarde 3 bedraagt de verstoringsdiepte de onderwaterbodem van de rivieren.

Waterstaat - Waterkering

Het hele plangebied, inclusief de buiten dit gebied gelegen Willemspolder is buitendijks gelegen. Een deel van de dijk ligt echter wel in dit plan en betreft een primaire waterkering. Deze is in beheer bij het waterschap Hollandse Delta. Ter bescherming van de waterkerende functie is in het plan de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' opgenomen. Eventuele ontwikkelingen in deze zone moeten eerst worden voorgelegd aan het waterschap.

3.4.3 Algemene regels

In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De meeste artikelen spreken voor zich. Enkele worden hier nader toegelicht.

Antidubbeltelbepaling

Een antidubbeltelbepaling wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld. De formulering van de antidubbeltelbepaling wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).

Algemene aanduidingsregels

In bepaalde gebieden van Spijkenisse is in het verleden (vervuild) havenslib gestort. Zo ook op drie plaatsen op gronden binnen dit bestemmingsplangebied. Hierboven is een leeflaag aangebracht. Onder meer ter bescherming van de leeflaag worden voor de gebieden op de verbeelding nader aangeduid als 'milieuzone - bodembeschermingsgebied' specifieke regels gegeven voor het verstoren van de bodem. Deze regels gelden voor al de bestemmingen binnen die gebieden.

3.4.4 Overgangsrecht en slotregel

In het afsluitende onderdeel van de regels komen de overgangs- en slotregels aan de orde.

Overgangsrecht

De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).

Slotregel

Deze regel bevat de titel van het plan.