direct naar inhoud van 7.8 Waterhuishouding
Plan: Winkelcentrum Waterland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00014-4001

Waterhuishouding

Watertoets

Vanaf 1 november 2003 is de watertoets wettelijk van toepassing. Het betreft een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over de waterhuishoudkundige aspecten van de ruimtelijke plannen. De watertoets heeft als doel het voorkomen van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheergebied van het waterschap Hollandse Delta te Dordrecht welke verantwoordelijk is voor zowel het waterkwantiteits- als het waterkwaliteitsbeheer. Op 16 april 2009 is de herbouw van het deel van het winkelcentrum Waterland met het waterschap besproken.

Huidige situatie water, bodem en riolering

De locatie waar in oktober 2008 een aanzienlijk deel van het winkelcentrum Waterland in vlammen opging en waar inmiddels een herinrichtingsplan voor in ontwikkeling is genomen met nieuwe winkelpanden, maakt onderdeel uit van peilgebied nr. 6.16 (oude nummering 466 van het Waterstructuurplan) van het waterschap Hollandse Delta. Het te handhaven peil bedraagt - 2,80 m NAP. Overtollig water in het gebied wordt via een watergangenstelsel onder vrijverval afgevoerd naar een hoofdwatergang langs de Hekelingseweg (nr. 07-01-HW05 / peil -3,00 m NAP) en door het poldergemaal "De Volharding" van het waterschap uitgeslagen op het Spui. De drooglegging van het gebied in de omgeving van Vlinderveen waarbinnen het winkelcentrum zich bevindt, bedraagt ca. 140 cm.

De wijk Waterland is in de huidige situatie voorzien van een gemengd rioolstelsel en is ongevoelig voor wateroverlast veroorzaakt door riolering of oppervlaktewater. Wel is er in bepaalde jaargetijden incidenteel sprake van overlast door hoge grondwaterstanden, hetgeen voornamelijk veroorzaakt wordt door het ontbreken van oppervlaktewater in de directe omgeving.

Invulling beleidsdoelen

In het Waterstructuurplan met kenmerk nr. 231.10891.00 van 30 september 2004 dat in samenwerking met de waterbeheerders voor het stedelijk gebied van Spijkenisse is opgesteld, worden tot 2015 geen maatregelen voorgesteld om een eventuele wateroverlastgevoeligheid in peilgebied nr. 6.16 te verminderen c.q. op te heffen.

In het 2e en 3e Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) Spijkenisse stond voor de planperiode 1997 -2007 een maatregelenpakket opgenomen om de vuilemissie vanuit de gemengde rioolstelsels in de gemeente dusdanig te reduceren dat hiermee voldaan werd aan de zogenaamde "basisinspanning".

Voor het centrale bemalingsgebied waar ook de wijk Waterland onder valt zijn deze maatregelen uitgevoerd door de aanleg van een tweetal bergbezinkvoorzieningen (BBV's) in combinatie met het sluiten van bestaande overstorten dan wel het verhogen van de oorspronkelijke drempelhoogtes. Ook het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering naar oppervlaktewater heeft bijgedragen aan het bereiken van de doelstellingen. Hiermee voldoet het gebied aan de eisen zoals gesteld in de Wet milieubeheer.

Consequenties herinrichting winkelcentrum Waterland

Omdat de dakconstructie van het nieuw te bouwen winkelcentrum als parkeerplaats zal worden uitgevoerd, zal naast het vuilwater (DWA) ook het hemelwater (HWA) van het pand op het bestaande gemengde rioolstelsel van de wijk worden aangesloten. Dit in afwijking van één van de doelstellingen van het vigerende GRP om in bestaand gebied zoveel mogelijk verhard oppervlak af te koppelen van de riolering.

In vergelijking tot de oorspronkelijke situatie van voor de brand neemt het afvoerend verhard oppervlak in de nieuwe situatie niet toe. De som van het aantal m² straat- en dakverharding blijft gelijk. Gelet op het bovenstaande en mede gezien de conclusies uit het reeds eerder genoemde Waterstructuurplan voor dit deel van het stedelijk gebied, worden aanvullende maatregelen dan ook niet noodzakelijk geacht. Een en ander is op de volgende afbeelding inzichtelijk gemaakt.