direct naar inhoud van 7.3 Bodem
Plan: Winkelcentrum Waterland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00014-4001

Bodem

Om inzicht te krijgen in de bodemkwaliteit van het te ontwikkelen terrein is onderzoek verricht. In de rapportage "verkennend bodemonderzoek aan de Vlinderveen 428-436 te Spijkenisse" van Vink Milieutechnisch Adviesbureau b.v. d.d. 19 maart 2009 zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de locatie van het voormalige (deel) van het winkelcentrum vastgelegd (projectnr. M09.0029). Tevens is onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit op de geplande locatie van het nieuwe paviljoen. De resultaten hiervan zijn vastgelegd in de rapportage "Verkennend bodemonderzoek locatie paviljoen, Winkelcentrum Waterland te Spijkenisse"van Vink Milieutechnisch adviesbureau b.v. d.d.14 mei 2009 (projectnr. M09.0068).

Historische informatie

De locatie is van oudsher een agrarisch nat gebied. In 1977 is gestart met de bouw van de wijk Waterland en hierbij is ook het onderhavige terrein bebouwd. De bebouwing was oorspronkelijk in gebruik als zwembad en sporthal. De sporthal was tot voorkort nog in gebruik, het zwembad is rond 1996 opgeheven. Over de aanwezige bassins is een betonvloer aangebracht. Tot oktober 2008 is het terrein in gebruik geweest als winkelcomplex (met de genoemde sporthal). Op 5 oktober 2008 is het gehele complex afgebrand. Voor zover bekend zijn er op de onderzoekslocatie geen brandstoffen, chemicaliën of afval opgeslagen en/of verbrand geweest.

In de omgeving zijn uit het historisch onderzoek op basis van het provinciale bodemloket en de gelichte bouwvergunningen een tweetal aandachtspunten naar voren gekomen. Ter plaatse van Vlinderveen 421 was in het verleden een offsetdrukkerij gevestigd en ter plaatse van Vlinderveen 446 was in het verleden een chemische wasserij gevestigd.

Uitkomsten onderzoek

Het genoemde bodemonderzoeken zijn uitgevoerd conform de onderzoeksstrategie NEN 5740. Als aanvulling hierop heeft in de noordwest hoek van het perceel op de perceelsgrens van de voormalige drukkerij en wasserij extra grondwateronderzoek plaatsgevonden. Tevens is het water uit het grote zwembadbassin getoetst.

Uit de analyseresultaten van de onderzoeken blijkt dat er zich in de grond en het grondwater enkele lichte verontreinigingen met zware metalen voordoen. Deze lichte verontreinigingen vormen geen belemmering voor de voorgenomen ontwikkeling van het winkelcomplex.

Bij het water in het waterbassin zijn hogere gehalten aan PAK's aangetroffen. Deze aangetroffen gehalten leveren echter geen bezwaar op voor rechtstreekse lozing op het riool aangezien de gehalten beneden de algemene lozingsnormen liggen.

Op basis van het uitgevoerde onderzoek kan geconcludeerd worden dat de milieuhygiënische bodemkwaliteit op de locaties geen belemmering vormt voor de ontwikkeling van het winkelcentrum.