direct naar inhoud van 7.1 Geluid
Plan: Winkelcentrum Waterland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00014-4001

Geluid

Wetgeving

Geluidhinder kan worden veroorzaakt door verschillende activiteiten. In de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer zijn geluidsnormen opgenomen voor de verschillende geluidsbronnen.De Wet geluidhinder beoogt gevoelige objecten te beschermen tegen bovenmatige geluidsbelasting. In deze wet zijn ter bescherming van de leefomgeving geluidszones opgenomen. Dat wil zeggen zones rond geluidsbronnen (wegen, industrie en spoor) waarvan de verwachting is dat de geluidsbelasting hoger kan zijn dan wenselijk is. Wanneer een object gelegen is binnen een zone dient op grond van de wet onderzoek te worden gedaan naar de te verwachten geluidsbelasting.

Bij het bepalen van de toegestane geluidsbelasting wordt onderscheid gemaakt tussen bestaande en nieuwe situaties. Wanneer er sprake is van een wijziging aan een bestaande weg dient onderzocht te worden of er sprake is van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder. Een wijziging aan een weg wordt aangemerkt als een reconstructie wanneer er zich tussen de huidige situatie en de toekomstige situatie een stijging van de geluidsbelasting voor zal doen van 2 dB of meer. Indien er sprake is van een reconstructie dient er toetsing plaats te vinden aan de in de wet vastgelegde voorkeursgrenswaarden, is dit niet het geval dan is verder geen nader onderzoek nodig.

Binnen de Wet milieubeheer zijn geluidsnormen gesteld waaraan inrichtingen (b.v. bedrijven, instellingen en bepaalde voorzieningen) dienen te voldoen. Voor het overgrote deel van de inrichtingen gelden de algemene geluidsnormen zoals die zijn vastgelegd in het besluit "Algemene regels voor inrichtingen milieubeheer".

Binnen het besluit bestaat de mogelijkheid voor het bevoegd gezag om door middel van een maatwerkvoorschrift hogere of lagere grenswaarden vast te leggen indien dit in een specifieke situatie noodzakelijk en/of wenselijk wordt geacht.

Toetsing planontwerp aan wetgeving

Wet geluidhinder

Bij de herontwikkeling van het winkelcentrum zal een nieuwe gewijzigde aansluiting op de ontsluitingsweg De Dijkgraaf worden gerealiseerd. Om deze reden is er sprake van een wijziging van een bestaande weg en dient onderzocht te worden of er sprake is van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder. Dit onderzoek is uitgevoerd en de uitgangspunten,berekeningsresultaten en conclusies hiervan zijn vastgelegd in de rapportage "Milieu-onderzoek; Herontwikkeling winkelcentrum Waterland", d.d. 22 mei 2009. Voor diverse meetpunten langs de ontsluitingswegen De Dijkgraaf en De Schouw is bepaald in hoeverre de geluidsbelasting op de gevels van woningen in de toekomstige situatie toeneemt in verband met de realisatie van het winkelcentrum.

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat de geluidsbelasting, ter plaatse van de bestaande woningen, toeneemt als gevolg van de nieuwe aansluiting op het winkelcentrum Waterland. De maximale toename bedraagt 1,2 dB ter plaatse van de woning Karperveen 122. Aan de hand hiervan kan geconstateerd worden dat er geen sprake is van een reconstructie aangezien de toename lager ligt dan de gehanteerde grens van 2 dB.

Nader onderzoek naar de geluidssituatie in het kader van wegverkeerslawaai is daarom niet nodig. Er is geen sprake van een significante toename van de geluidsbelastingen op de woningen bij de realisatie van het winkelcomplex. De rapportage van het onderzoek is terug te vinden in bijlagen op de toelichting van dit bestemmingsplan.

Conclusie: Op basis van de Wet geluidhinder bestaan er geen belemmeringen voor de gewenste herontwikkeling van het winkelcentrum Waterland.

Wet milieubeheer

Naast het wegverkeerslawaai in de omgeving van het winkelcomplex dient ook het geplande parkeerdek op het complex als geluidsbron bekeken te worden.

Gezien de technische, organisatorische en functionele samenhang tussen het parkeerdek en het te realiseren bedrijfsgebouw en de omvang van deze voorzieningen wordt er vanuit gegaan dat het parkeerdek beoordeeld moet worden als (een onderdeel van) een inrichting in het kader van de Wet milieubeheer. Voor een dergelijke inrichting zijn geluidsnormen vastgelegd in het besluit "algemene regels voor inrichtingen milieubeheer" (activiteitenbesluit).

Er is onderzoek uitgevoerd naar de geluidsbelastingen die optreden door het gebruik van het parkeerdek. De uitkomsten van dit onderzoek zijn vastgelegd in de rapportage "Winkelcentrum Waterland te Spijkenisse" d.d. 30 juni 2009, welke terug te vinden is in de bij deze toelichting behorende bijlagen.

Uit het onderzoek blijkt dat zonder aanvullende maatregelen er een tijdgemiddeld geluidsniveau optreedt van boven de 55 dB(A) op de gevel van de hoogst gelegen appartementen aan de noordkant van het appartementencomplex Vlinderveen nr. 1402-3412. Aangezien deze waarde hoger is dan de maximaal toegestane geluidsnorm uit het activiteitenbesluit is onderzocht welke maatregelen mogelijk zijn om de geluidsbelasting terug te brengen.

Een drietal mogelijke maatregelen zijn naar voren gekomen om het geluidsniveau op de betreffende gevels terug te brengen, namelijk het aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal op de oprit van het parkeerdek, het plaatsen van een aan beiden zijden absorberend scherm in het midden van de hellingbaan en het voorzien van het parkeerdek van een naadloze afwerking. Door het toepassen van de genoemde maatregelen wordt het tijdgemiddeld geluidsniveau op de nabijgelegen appartementen teruggebracht tot maximaal 55 dB(A). Met het treffen van de genoemde mogelijke maatregelen wordt het gemiddelde geluidsniveau welliswaar teruggebracht maar wordt er nog niet voldaan aan de toegestane geluidsnorm van het tijdgemiddeld geluidsniveau in het activiteitenbesluit van 50 dB(A). Het treffen van aanvullende maatregelen is vanuit stedenbouwkundige en financiƫle overwegingen praktisch gezien echter niet mogelijk.

Een verdere reductie van het geluidsniveau kan alleen bereikt worden door het bijna volledig overkappen van de hellingbaan en/of het toepassen van zeer hoge schermen.

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is dit absoluut onwenselijk vanwege het verstorend effect hiervan op het aangezicht van het complex. Voor de bewoners zou hiermee een uitzicht gecreƫerd worden op een massieve wand. Daarnaast zijn de kosten van dergelijke maatregelen zeer hoog.

Binnen het activiteitenbesluit bestaat er de mogelijkheid voor het bevoegd gezag om de geluidsnorm te verruimen (verhogen). In het onderhavige geval zijn er zwaarwegende argumenten om een dergelijk voorschrift op te nemen, namelijk:

  • Het is vanuit stedenbouwkundig en financieel oogpunt niet mogelijk is om het geluidsniveau verder te reduceren;
  • De aard van de omgeving (een wijkcentrum met winkelactiviteiten nabij een doorgaande weg);
  • Het karakter van de geluidsbron (optrekkende/parkerende auto's) waarbij al snel hogere geluidsniveaus optreden;
  • Het geluidsniveau binnen in de woningen wordt gewaarborgd;
  • Het maatschappelijk belang van de te realiseren functies voor het voorzieningenniveau in de wijk Waterland.

De afweging of een maatwerkvoorschrift verleend kan worden vindt plaats in het kader van de te volgen Wet milieubeheer procedure en staat los van de planologische procedure. Doordat het parkeerdek en het bedrijfsgebouw moeten voldoen aan het activiteitenbesluit, hetzij met maatwerkvoorschrift danwel zonder maatwerkvoorschrift, is in voldoende mate gewaarborgd dat de omgeving wettelijk beschermd wordt tegen overmatige geluidshinder van deze voorzieningen.