Plan: | Winkelcentrum Waterland |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00014-4001 |
Het wijkwinkelcentrum Waterland is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw gebouwd volgens de destijds gangbare ontwerpuitgangspunten. Daarbij was van belang dat er een strikte scheiding tussen de voetganger en het overige verkeer werd aangehouden. Op basis van deze uitgangspunten werd de bebouwing in een rechthoekige pleinvorm ontwikkeld, bestaande uit twee wanden met winkels op de begane grondlaag, met daarboven gestapelde woningen in twee tot vier lagen. Het parkeren en de bevoorrading waren strikt gescheiden van het winkelplein, dat alleen toegankelijk is voor de voet- ganger.
Centraal in het rechthoekige plein bevindt zich een verlaagd gedeelte met eveneens een rechthoekige vorm. Ooit heeft hier een fontein gestaan en was 'de kuil' een waterpartij. Vandaag de dag wordt de kuil af en toe tijdens evenementen gebruikt. Ook spelen er dagelijks kinderen. Rondom het verdiepte deel staat een carré van bomen. Verder zijn er banken en fietsklemmen aanwezig.
Aan de noordzijde van deze rechthoekige ruimte waren culturele en maatschappelijke voorzieningen gesitueerd, terwijl aan de zuidkant het plein in de beginperiode aan de zuidzijde werd begrensd door het zwembad met sportvoorzieningen.
De bestrating bestaat uit betonsteenmaterialen met vooral klinkers en groot formaat tegels. De bestrating heeft deels een flets gele kleur met blauwe banen erin. Door het vele repareerwerk laat het uiterlijk en de kwaliteit van de bestrating te wensen over. Bovendien zijn de blauwe banen door het herstraten niet overal meer te herkennen. Tenslotte passen de bestaande, blauwe plantenbakken niet meer zo goed in een modern straatbeeld.
Het valt op dat door de huidige inrichting van de openbare ruimte de vele in- en uitgangen van het plein niet goed herkenbaar zijn. De begrenzing van het gebied is mede daardoor rommelig. Soms loopt de bestrating van het plein ver door tot in een woonstraat, op een andere plek stopt de bestrating nog voor de hoek.
Sinds 1995/6 is het zwembad verhuisd naar een nieuwe lokatie langs de Groene Kruisweg en werd in het voormalige complex na voornamelijk een interne verbouwing een supermarkt gevestigd met enige ondersteunende winkelformules, inclusief twee horecavestigingen. Tevens werd er een passage geïntroduceerd. De sportzaal was bouwkundig hieraan gekoppeld.
Bij de brand van 5/6 oktober 2008 is bovengenoemd complex tot de grond toe afgebrand.
Het belangrijkste uitgangspunt voor de gebiedsvisie in dit plangebied is dat er een nieuwe trekker c.a. in het winkelcentrum terugkomt. De winkels onder de gestapelde woningen, die gelegen zijn rondom het plein, kunnen niet overleven zonder een dergelijke impuls.
stedenbouwkundige uitgangspunten bij herontwikkeling van het gebied zijn:
uitgangspunten met betrekking tot de openbare ruimte:
uitgangspunten voorzieningenaanbod:
Ten aanzien van de voorzieningen in het plangebied wordt als beleidslijn geformuleerd dat de bestaande voorzieningen in het Winkelcentrum Waterland zoveel mogelijk behouden dienen te blijven; mogelijke wijzigingen in het winkelaanbod zullen afgestemd moeten worden op de fysieke mogelijkheden ter plaatse. Dit uitgangspunt houdt in dat er - behalve de geplande herbouw van het verloren gegane deel van het winkelcentrum in principe geen plaats is voor nieuwe grootschalige (detailhandels) vestigingen. Van enige verruiming in de bestaande vestigingen kan echter wel sprake zijn.
uitgangspunten verkeer en vervoer:
Voor de brand was er in het winkelcentrum Waterland een groot tekort aan parkeerplaatsen. Bij een winkelvolume van 6.100 m2 BVO hoort een parkeercapaciteit van ongeveer 200 parkeerplaatsen (3,3 parkeerplaats per 100 m2 BVO), terwijl er op de maatgevende momenten op zaterdag en koopavond circa 70 parkeerplaatsen beschikbaar waren voor het winkelend publiek. Bij de herbouw van het winkel complex vervallen er nog eens circa 20 parkeerplaatsen langs De Schouw. Dit betekent dat bij de nieuwbouw circa 150 parkeerplaatsen gerealiseerd zouden moeten worden om de parkeerbehoefte van het gehele winkelcentrum af te dekken.
Op het geplande parkeerdek van de supermarkt worden circa 120 parkeerplaatsen gerealiseerd. Ten opzichte van het hele winkelcentrum is er dan nog een tekort van 30 parkeerplaatsen. De aangelegde parkeercapaciteit is echter meer dan voldoende voor de eigen behoefte van het nieuwe complex (= 107 parkeerplaats bij een bruto vloeroppervlak van 3.250 m2). Dit betekent dat met de nieuwbouw meer dan voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd voor de eigen behoefte en dat er een surplus van 13 parkeerplaatsen ontstaat ten behoeve van het hele winkelcentrum.
Door de netto uitbreiding van 100 parkeerplaatsen wordt de totale parkeercapaciteit van het hele winkelcentrum Waterland meer dan verdubbeld (van 70 naar 170 parkeerplaatsen) en is het tekort slechts 15 %. Dit tekort is niet op te vangen in de openbare ruimte.