Plan: | Winkelcentrum Waterland |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00014-4001 |
A. Stadsplan 2010 en Stadsplan 2020
Na de beëindiging van de groeitaak en de realisatie van de voorlopige laatste uitbreiding (Maaswijk), werd in Spijkenisse breed de behoefte gevoeld aan een nadere oriëntatie en visie ontwikkeling op de toekomst van de stad. In 1997 werd daarom gestart met het opstellen van een stadsplan voor de periode tot 2010. De algemene visie op de verdere ontwikkeling van de stad werd daarom als volgt geformuleerd: "Spijkenisse wil een complete stad worden met een sterkere regiofunctie en een daaraan gekoppelde, kwaliteitvolle identiteit". In dit scenario ontwikkelt Spijkenisse zich op termijn tot een complete en volwassen stad met circa 80.000 inwoners.
In oktober 2005 stelde de gemeenteraad de herziening van het Stadsplan vast. Het betreft hier een integrale en intersectorale analyse en herijking van doelen en uitgangspunten voor de periode tot 2020. De herziening moet beschouwd worden als een richtinggevende visie die uitgewerkt dient te worden in beleid en projecten. Zo kent het plan ook een ruimtelijke vertaling. Deze vertaling schetst een beeld van de ruimtelijke mogelijkheden waar en onder welke condities ontwikkelingen realiseerbaar zijn. Evenzeer geeft deze ruimtelijke vertaling inzicht in de ruimtelijke kaders en beperkingen waarvoor Spijkenisse zich in de toekomst gesteld ziet.
De Structuurvisie 2020, vastgesteld in de raad van mei 2009 schetst dit ruimtelijke beeld. Deze visie vervangt het Structuurplan uit 1991. De wijk Waterland is ook in deze visie aangewezen als woongebied met een wijkwinkelcentrum. Als agendapunt 6 is het gebied Waterland inclusief het winkelcentrum expliciet aangemerkt als gebied waar in de komende jaren een verbeterslag moet worden uitgevoerd, en waarin het wijkwinkelcentrum Waterland een belangrijke rol speelt.
B. Economie, werkgelegenheid, distributie-planologische aspecten
Leidraad voor het economische beleid van de gemeente Spijkenisse is de in januari 2009 door de raad vastgestelde Actieprogramma Economie.
De gemeente streeft ter uitwerking van dit programma onder meer naar een sterke regiofunctie middels een complete stad met een kwaliteitsvolle identiteit.
Spijkenisse wil zich profileren als een complete, aantrekkelijke woon- en werkstad en als regiocentrum van Voorne-Putten. Dit houdt in een gevarieerd aanbod van detailhandel, horeca en een breed aanbod aan consumentenverzorgende dienstverlening.
Het detailhandelsbeleid wordt gevoerd op basis van distributie-planologisch onderzoek, verricht door Adviesbureau Kardol. Op basis van het in 2005 uitgevoerde DPO is binnen de gemeente is gekozen voor een hiërarchische verdeling van het detailhandelaanbod tussen het hoofdwinkelcentrum en de wijk- en buurtcentra. Het winkelcentrum is qua aanbod in principe voldoende voor de wijk. In hoofdstuk 7 wordt nader op de distributieve aspecten ingegaan.
C. Verkeer: beleidsnota, wegcategoriseringsplan
Algemeen
In het kader van het landelijk project "Duurzaam Veilig" is in 1999 voor geheel Spijkenisse een wegcategorisering gemaakt, waarin alle wegen en straten die in beheer zijn bij de gemeente zijn geclassificeerd als "verkeersader" (gebiedsontsluitingsweg) of "verblijfsgebied" (erftoegangsweg). Verblijfsgebieden hebben geen functie voor het doorgaande verkeer en worden ingericht als 30-kilometerzone.
Wegcategoriseringsplan (1999)
In het wegcategoriseringsplan zijn de wegen in een aantal categorieën ingedeeld. De zogenoemde gebiedsontsluitingswegen hebben een functie voor een vlotte en veilige afwikkeling van het autoverkeer in de gemeente, de doorstroming staat voorop. De overige wegen behoren tot de categorie erftoegangswegen, waar de ontsluiting en verblijfsfunctie voorop staat. Dit zijn de wegen die als 30-kilometerzone worden ingericht.
De langs het plangebied gelegen Schouw functioneert als gebiedsontsluiting, waarover tevens de bus loopt. Het overige deel van het plangebied is aangewezen als verblijfsgebied.
D. Welstandsbeleid
De door de gemeenteraad in juli 2004 vastgestelde Beleidsnota welstand geeft voor woongebieden, bedrijfsterreinlocaties, kantoor- en voorzieningengebieden een gedifferentieerde beschrijving van de gewenste architectonische en stedenbouwkundige kenmerken. Ook diverse markante locaties (waaronder locaties binnen het gebied centrumkern en wijkwinkelcentra) zijn van een dergelijk etiket voorzien. In dergelijke zones is het noodzakelijk om in de gevels naar transparantie en hoge architectonische kwaliteit te streven.
De nota noemt daartoe een aantal algemene welstandscriteria voor de beeldkwaliteit in die deelgebieden. Een tweetal absolute criteria hebben een directe relatie met de Beleidsnota voor reclame objecten.