Plan: | Winkelcentrum Waterland |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00014-4001 |
De handhaving van de regelgeving vervat in dit plan, is de bevoegdheid van burgemeester en wethouders. Het gaat bij de handhaving van dit plan met name om de regels inzake het bouwen en het gebruik van gronden en bouwwerken. De planregels bevatten een algemeen verbod om gronden en bouwwerken te gebruiken in strijd met de bestemming. Handhaving van dit plan is van belang om de ruimtelijke kwaliteit, zoals uitgewerkt in dit plan, ook te realiseren en in stand te houden. Naast deze instrumentele functie, heeft handhaving uiteraard ook een belangrijke functie in het kader van de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid. De regels in dit plan zijn voldoende duidelijk, concreet en toepasbaar om te kunnen handhaven.
Gebruik in strijd met de bestemming in het bestemmingsplan wordt in artikel 7.10 Wet ruimtelijke ordening aangemerkt als strafbaar feit. Dit maakt strafrechtelijke handhaving en de daaraan verbonden instrumenten en opsporingsbevoegdheden mogelijk.
Handhaving van het plan zal in de praktijk primair plaatsvinden via de bestemmingsplantoets in het kader van de bouwvergunning en door feitelijk toezicht op gebruiksactiviteiten. Binnen de gemeente heeft bouw- en woningtoezicht hierin een centrale taakstelling. De gemeente heeft haar handhavingsbeleid vastgelegd in de Nota handhaving Spijkenisse (vastgesteld op 8 oktober 2003). In 2006 is het Project Handhaving uitgevoerd waarbij de handhavingstaken van de gemeente Spijkenisse in kaart zijn gebracht, de risico's en problemen zijn geanalyseerd, prioriteiten zijn gesteld en de huidige en de gewenste aanpak is beschreven.
Een en ander is vastgelegd in het document "Probleem- en risicoanalyse als onderdeel van het Integraal Handhavingsbeleid 2007-2010 van de gemeente Spijkenisse" (mei-oktober 2006). Hoofdstuk 6 van dat document betreft de handhaving van ruimtelijke ordening en bouwen. De conclusie van het onderzoek luidt dat er geen eenduidig prioriteren van handhavingstaken voor dit thema kan worden vastgesteld op basis van de gebruikte gegevens voor de risicoanalyse. Als aanbeveling is opgenomen dat onderzocht moet worden of aansluiting op de landelijke risicoanalyse voor de bouwregelgeving mogelijk is.
Voor ruimtelijke ordening is een dergelijk landelijke risicoanalyse niet beschikbaar. Desalniettemin is in het concept Integraal Handhavingsbeleid 2007-2010 wel een handhavingambitie opgenomen. Daarin wordt, onder verwijzing naar het Actualiserings- programma Bestemmingsplannen 2006-2010, gesteld dat de prioriteitenlijst voor actualisatie van bestemmingsplannen indirect ook de prioriteit voor handhaving aangeeft. Dit betekent dat in ieder geval zaken waarbij vast komt te staan dat legalisatie niet mogelijk is ten tijde van actualisatie van een bestemmingsplan aangepakt zullen worden.
Inmiddels is in concept een risicoanalyse opgesteld voor de bouwregelgeving en ruimtelijke ordening in Spijkenisse. Naar verwachting ze deze analyse in de loop van 2009 worden vastgesteld.
Dit bestemmingsplan dient om de wederopbouw van een deel van het winkelcentrum mogelijk te maken. Met het van kracht worden van dit bestemmingsplan zal dus geen strijdig gebruik van grond of gebouwen onder het overgangsrecht worden gebracht.