direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00005-4001

4.4 Gemeentelijk beleid

4.4.1 Structuurvisie Spijkenisse 2010 - 2020 (2009)

Om richting te geven aan de ruimtelijke opgave van Spijkenisse in de periode 2010-2020, is door de gemeenteraad van Spijkenisse op 13 mei 2009 de 'Structuurvisie Spijkenisse 2010-2020' vastgesteld. Deze visie vervangt het Structuurplan uit 1991. De Structuurvisie geeft de ruimtelijke en functionele ontwikkeling in Spijkenisse op hoofdlijnen weer. Het geeft richting aan de fysieke ontwikkeling van Spijkenisse voor de komende 10 jaar. Ook geeft deze ruimtelijke vertaling inzicht in de ruimtelijke kaders en beperkingen, waarvoor Spijkenisse zich in de toekomst gesteld ziet. In het plan zijn ten aanzien van een aantal aspecten knelpunten geconstateerd op het gebied van de ruimtelijke situatie, wonen, werken en verkeer en vervoer. Aan de hand van deze knelpunten zijn hoofddoelstellingen geconcretiseerd in plandoelen voor de structuurplanperiode. Vervolgens zijn de plandoelen vertaald in ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven voor de planperiode tot circa 2020. De visie is het uitgangspunt voor de politieke agenda. Geen dichtgetimmerd eindplan, maar het vertrekpunt van de gemeente voor gesprekken met hogere overheden en marktpartijen om ontwikkelingen en investeringen in de stad te initiƫren.

In de structuurvisie staan een aantal punten omschreven die voor het bestemmingsplan van belang zijn. Zo staat in de structuurvisie dat in het kader van de komst van de Tweede Maasvlakte de westelijke stadsentree steeds belangrijker wordt voor Spijkenisse zodat hier bedrijven zich kunnen gaan vestigen. Hierbij willen ze onder andere het Hartelpark versterken als stadspark voor de bewoners van het plangebied. Daarnaast wordt de herstructurering in Hoogwerf benoemd als prioriteit.

Middels dit bestemmingsplan wordt invulling gegeven aan de ontwikkelingen die beschreven staan in de structuurvisie.

4.4.2 Beleid openbare ruimte en groen (2001)

Het Beeldkwaliteitplan Openbare Ruimte van het centrum van Spijkenisse (september 2001) geeft het beleid aan ten aanzien van de inrichting en het beheer van het openbaar gebied in het stadscentrum. In de doelstellingen van het plan wordt benadrukt dat bij de inrichting een hoog ambitie- en kwaliteitsniveau en een heldere samenhang wordt nagestreefd. Als belangrijke kwaliteitsaspecten worden onder andere genoemd sfeer, eenheid, functionaliteit, veiligheid, duurzaamheid en visuele aantrekkelijkheid. Voorts staat in het Beeldkwaliteitplan aangegeven in welke kleuren, maten, types en op welke wijze de diverse materialen aangebracht kunnen worden.

Het Beeldkwaliteitplan onderkent in het centrumgebied de volgende drie identiteiten: de historische dijkenstructuur, het moderne winkelgebied en de haven, die onderscheidend van elkaar tot uitdrukking komen in de inrichting van de publieke ruimte.