direct naar inhoud van 2.3 Bestaande situatie
Plan: Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00005-4001

2.3 Bestaande situatie

2.3.1 Ruimtelijke structuur

De wijk Schiekamp-Hoogwerf heeft een heldere en rationele structuur, bestaande uit 4 kwadranten. Deze kwadranten zijn van elkaar gescheiden door een grootschalige verkeersstructuur (Sportlaan, Winston Churchilllaan, Willemshoevelaan en Rozenlaan). De verkeersstructuur heeft een ruim profiel, bestaande uit vrijliggende rijbanen, gescheiden door bermen en plaatselijk begeleid door singels. Hierdoor heeft de verkeersstructuur een groen karakter.

De noord-zuidgerichte Churchilllaan is ontworpen als hoofdentree van de wijk en wordt begeleid door relatief grootschalige en hoge bebouwing. Deze laan heeft hierdoor een stedelijk karakter. In de oost-westgerichte Sportlaan en Willemshoevelaan wordt de wegenstructuur aan de zuidzijde begeleid door een strook met bijzondere bebouwing in een groene setting. Deze bebouwing heeft een grote footprint, en is relatief laag. Aan de noordkant van deze wegen ligt een singel, begeleid door groen, waardoor deze oost-weststructuur een ruim en groen karakter heeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00005-4001_0002.jpg"

Centraal in de wijk komen de hoofdwegen samen, waardoor het voor het plangebied kenmerkende assenkruis van wegen ontstaat. Dit kruispunt wordt geaccentueerd door een grote open stedelijke ruimte. Deze ruimte, die groen ingericht is, is afgebakend met prominente hoge bebouwing aan de noord- en westkant, waardoor deze toch een besloten karakter heeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00005-4001_0003.jpg"

De wijk wordt omgeven door grootschalige structuren. Zuidoostelijk van het plangebied ligt de Groene Kruisweg, die deel uitmaakt van de hoofdontsluitingsstructuur van Spijkenisse. Het brede profiel van de weg bestaat uit 2 x 2 rijbanen, gescheiden door brede, groenstroken en aan weerszijden brede groene bermen. Aan de Groene Kruisweg ligt plaatselijk grootschalige bebouwing.

Ten noorden van het plangebied ligt de Oude Maas, ten westen van het plangebied ligt een sportpark. Doordat het plangebied is omringd door grootschalige structuren sluit de bebouwing nergens aan op omringende bebouwing en is daardoor scherp afgebakend.

Deelgebieden

Schiekamp-Zuid
Schiekamp-Zuid is onder te verdelen in 3 verschillende gebieden. In het westelijk deel staat voornamelijk laagbouw, waardoor de openbare ruimte minder prominent aanwezig is. Het oostelijk deel bestaat uit hogere bebouwing die solitair in het groen staat, terwijl het oostelijke deel uitsluitend uit hoogbouw bestaat en daardoor de openbare ruimte veel prominenter aanwezig is. De zone langs de Sportlaan en de Winston Churchilllaan kenmerkt zich door de grootschalige elementen waar zich verschillende voorzieningen bevinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00005-4001_0004.jpg"

Schiekamp-Noord
Schiekamp-Noord kenmerkt zich door de aanwezigheid van voornamelijk laagbouw, hier en daar aangevuld met bouwstroken van 4 lagen. Schiekamp-Noord heeft, gezien de ligging tegen het Hartelpark, een groen karakter. Dit wordt versterkt door de groengebieden in de wijk en de singel rondom de wijk, die door een groene zone begeleid wordt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00005-4001_0005.jpg"

Hoogwerf-Noord
Hoogwerf-Noord is qua opzet vergelijkbaar met Schiekamp-Noord. Hoogwerf-Noord is in vergelijking met Schiekamp compacter opgezet met minder openbare ruimte in de woonwijk. De openbare ruimte in Hoogwerf-Noord bevindt zich voornamelijk aan de randen van de wijk. Naast de bouwstroken van 2 en 4 bouwlagen die kenmerkend zijn voor alle deelgebieden, ligt aan de Akeleistraat een bouwblok van 10 bouwlagen, die de centraal in de wijk gelegen open ruimte accentueert. Ook Hoogwerf-Noord ligt tegen het Hartelpark. In combinatie met de singel aan de Willemshoevelaan geeft dit ook dit gebiedsdeel een groen karakter.

Hoogwerf-Zuid
Hoogwerf-Zuid is voor een groot deel te vergelijken met het oostelijk deel van Schiekamp-Zuid, met voornamelijk laagbouw. Het grote verschil met Schiekamp-Zuid is dat Hoogwerf-Zuid aan drie kanten omgeven wordt door grote elementen, maatschappelijke functies aan de noordzijde, het winkelcentrum aan de westzijde en de recreatieve functies aan de zuidzijde. Hierdoor ligt de wijk in een soort cocon en heeft daardoor weinig groen in de directe woonomgeving. Bovendien heeft plaatselijk herstructurering plaatsgevonden, waarmee de orthogonale opzet niet meer intact is.

In de zuidoosthoek van Hoogwerf-Zuid, tegen het sportpark aan, ligt een buurt met een afwijkend karakter. Deze buurt is ouder dan de rest van het plangebied en bestaat voornamelijk uit vrijstaande- en rijwoningen.

Door de andere bebouwingstypologie en de afwijkende bouwvorm heeft dit gebiedje een kleinschalig en dorpser karakter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00005-4001_0006.jpg"

Hartelpark
Ten noorden van de woonwijken bevindt zich een deel van het Hartelpark. Dit park vormt een groene buffer tussen de bebouwing van Spijkenisse en het Botlekgebied. Dit park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl, dat zich kenmerkt door vloeiende lijnen, boomgroepen, kronkelende waterlopen en gazons. Verspreid in het park, maar geïsoleerd in het groen, liggen nog enkele bebouwingsclusters.

Meubelboulevard
In het westen van het plangebied ligt de meubelboulevard van Spijkenisse. Deze heeft, zowel qua bebouwing als openbare ruimte, een grootschalig karakter, dat meer aansluit bij de Groene Kruisweg dan bij de wijk zelf.

2.3.2 Functionele structuur

Het plangebied wordt omgeven door gebieden met diverse functies. Aan de westkant ligt het bedrijventerrein Halfweg, in het noorden bevindt zich het Hartelpark en de Brielse Maas. Daarboven begint het Botlekgebied. Ten oosten van het plangebied ligt het sportpark en een volkstuinencomplex. Ten zuiden ligt het centrum van Spijkenisse.

De hoofdfunctie in de wijk is wonen, daarnaast bevinden zich nog een aantal grote andere functies in de wijk. De functionele structuur van de wijk is opgehangen aan de hierboven beschreven ruimtelijke structuur. De niet-woonfuncties concentreren zich aan weerszijden van de Winston Churchilllaan, die hiermee niet alleen ruimtelijk, maar ook functioneel de entree van de wijk vormt. Daarnaast bevinden zich concentraties van maatschappelijke functies in de zone ten zuiden van de Sportlaan en de Willemshoevelaan. Verspreid over het plangebied komen bovendien solitaire niet-woonfuncties voor.

2.3.2.1 Wonen

Zoals in de vorige paragraaf besproken is, bestaat het plangebied uit vier kwadranten. Deze kwadranten hebben overwegend een woonfunctie. De woningen komen voornamelijk uit de jaren '60, de periode waarin Spijkenisse snel is gegroeid als groeikern bij Rotterdam. De woningen zijn enerzijds grondgebonden rijwoningen met een tuin, anderzijds gestapelde woningen. Met name aan de randen van de wijk staan wat grotere vrijstaande woningen.

2.3.2.2 Maatschappelijk

In het plangebied liggen relatief veel grote maatschappelijke functies. Deze zijn met name gelegen ten zuiden van de Sportlaan en de Willemshoevelaan en ten oosten van de Winston Churchilllaan. Op de hoek van de Sportlaan en de Groene Kruisweg, ligt een rouwcentrum. In de strook tussen de Sportlaan en de P.C. Hooftstraat liggen twee schoolgebouwen van het Zadkine College. In de strook tussen de Willemshoevelaan en de Lisstraat liggen diverse voorzieningen, onder andere drie kerken, een kinderdagverblijf en enkele scholen. Aan de Winston Churchilllaan ligt verder een cluster met daarin een wijkcentrum, een basisschool en een woongebouw, waarin een zorgprogramma is opgenomen.

Verspreid over het plangebied liggen nog enkele solitair gelegen maatschappelijke voorzieningen, te weten de dagopvang DAC on(t)span(t)d aan de Jan van Scorelstraat, een kerk aan de Rozenlaan en de locatie van de Kynologenvereniging in het Hartelpark.

2.3.2.3 Detailhandel en horeca

In het plangebied bevinden zich diverse detailhandelsclusters. Aan de Churchilllaan ligt het wijkwinkelcentrum, het Plateau. In het Plateau bevinden zich diverse detailhandelsvoorzieningen in dagelijkse en niet-dagelijkse goederen. Daarnaast bevinden zich hier enkele dienstverlenende bedrijven, zoals banken, makelaarskantoren en horecabedrijven.

Daarnaast bevinden zich verspreid in de wijk nog buurtsteunpunten met detailhandel en plaatselijk horeca. Deze liggen aan de Vondelsingel, de Rembrandstraat en de Korenbloemstraat. In een winkelplint in de Lisstraat is de Kringloopwinkel gevestigd.

Aan de Groene Kruisweg ligt nog de woonboulevard van Spijkenisse. In dit recent gerealiseerde complex bevinden zich circa 25 verschillende woon- en meubelwinkels. De openbare ruimte rondom de woonboulevard is voornamelijk in gebruik als parkeerterrein.

2.3.2.4 Bedrijven

Verspreid over het plangebied liggen diverse bedrijven. Aan de Winston Churchilllaan, op de hoek met de Groene Kruisweg, staat een kantoorgebouw. Tussen dit gebouw en winkelcentrum Het Plateau is een autodealer/garagebedrijf gevestigd. In het Hartelpark ligt Rayon Noord (groenvoorzieningsbedrijf) van de gemeente Spijkenisse.

Daarnaast bevinden zich in de wijk een aantal (kleine) bedrijfspanden. Een cluster kleine bedrijven ligt aan de Cosmeastraat in Hoogwerf-Zuid.

In het plangebied zitten diverse dienstverlenende bedrijven. Aan de Tollensstraat zitten een kapsalon en een verkeersschool. Ook aan de Winston Churchilllaan zit een kapsalon en aan de Rozenlaan een assurantiekantoor.

2.3.2.5 Sport, Recreatie, Cultuur en Ontspanning

Aan de Groene Kruisweg ligt een cluster met grootschalige recreatievoorzieningen. Dit cluster wordt gevormd door een bowlingcentrum, een hotel, een bioscoop en een zwembad. Het hotel, de bioscoop en het zwembad maken geen deel uit van dit bestemmingsplan.

Een ander groot recreatiecluster is het Hartelpark, dat naast een ecologische functie ook een belangrijke ontspanningsfunctie heeft. In het noorden van dit park ligt een tennispark. Daarnaast ligt aan de A.M. de Jongstraat een fitnesscentrum.