direct naar inhoud van 5.3 Luchtkwaliteit
Plan: Bestemmingsplanherziening Buitensluis, starterswoningen Wilhelminastraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0611.BPbuitenslwilhelst-OH01

5.3 Luchtkwaliteit

In opdracht van Woonstichting HW Wonen heeft Aveco de Bondt een onderzoek naar de luchtkwaliteit uitgevoerd in het kader van de ruimtelijke procedure. Dit onderzoek is tezamen met de vooraanstaande ontwikkeling van 12 starterswoningen uitgevoerd. Deze briefrapportage is tevens opgenomen in de bijlage.

De luchtkwaliteitseisen staan gegeven in de Wet luchtkwaliteit (Wet milieubeheer hoofdstuk 5, titel 5.2). Als kan worden aangetoond dat aan één of een combinatie van voorwaarden wordt voldaan, vormen luchtkwaliteitseisen in beginsel geen belemmering voor het uitoefenen van de bevoegdheid. Deze voorwaarden zijn:

  • er is geen sprake van een feitelijke of dreigende overschrijding van de grenswaarde;
  • een project leidt – al dan niet per saldo – niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
  • een project draagt 'niet in betekenende mate' bij aan de concentratie van fijn stof en stikstofdioxide;
  • een project is genoemd of past binnen het NSL of een regionaal programma van maatregelen.

Besluiten en Regelingen welke gekoppeld zijn aan de Wet luchtkwaliteit zijn ondermeer de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007 en het Besluit en de Regeling niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen).

Besluit niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)
Deze algemene maatregel van bestuur, verder te noemen het “Besluit nibm”, geeft aan wanneer een project niet in betekenende mate bijdraagt aan de luchtkwaliteit. Dat is het geval als de toename van fijn stof of stikstof niet meer bedraagt dan 3% van de jaargemiddelde concentratie (maximaal 1,2 µg/m3).

Regeling niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)
Deze ministeriële regeling, verder te noemen: “Regeling nibm”, geeft aan hoeveel woningen en of kantoren kunnen gerealiseerd zonder dat de grens van 1,2 µg/m3 voor de kritische parameter fijn stof en stikstofdioxide wordt overschreden. In het geval van woningbouw ligt deze grens bij 1500 woningen aan een enkele ontsluitingsweg. Het onderhavige plan behelst de bouw van 22 appartementen waardoor de Regeling van toepassing is.

Achtergrondniveau
De luchtkwaliteit wordt bepaald door de bijdrage van lokale bronnen zoals verkeer en industrie op te tellen bij de berekende achtergrondconcentraties van het MNP-RIVM. Deze levert jaarlijks kaarten met generieke concentraties voor Nederland (GCN en toekomstscenario's) voor diverse luchtverontreinigende stoffen. Deze kaarten zijn bedoeld voor het geven van een grootschalig beeld van de luchtkwaliteit in Nederland. De achtergrondconcentratie voor het jaar 2010 ter hoogte van het plangebied voor wat betreft de kritische parameters stikstofdioxide en fijn stof bedragen respectievelijk 17,9 en 23,0 µg/m3.

Luchtkwaliteit langs de Wilhelminastraat
In het kader van een goede ruimtelijke ontwikkeling dient aandacht te worden besteed aan de leefkwaliteit voor de toekomstige bewoners. Middels een berekening is de leefkwaliteit voor wat betreft de component luchtkwaliteit berekend.

Uit de berekeningen komt naar voren dat de luchtkwaliteit ruimschoots onder de gestelde grenswaarden uit de Wet milieubeheer blijft van 40 µg/m3 voor de kritische parameters fijn stof en stikstofdioxide. Tevens wordt het aantal overschrijdingsdagen van 35 dagen voor het 24 uurs gemiddelde van 50 µg/m3 zoals gesteld in de Wet milieubeheer voor de parameter fijn stof niet overschreden. De leefkwaliteit is voldoende gewaarborgd voor de toekomstige bewoners.

Bespreking resultaten
Gezien de omvang van de bebouwing (22 appartementen, 12 starterswonigen en 10 seniorenwoningen) zal het bouwplan niet in betekenende mate bijdragen aan de luchtkwaliteit.

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is aandacht besteed aan de leefkwaliteit voor de toekomstige bewoners. Uit de berekeningen blijkt dat de leefkwaliteit voor het aspect luchtkwaliteit voldoende gewaarborgd is voor de toekomstige bewoners.

Conclusie
Verdere toetsing aan de luchtkwaliteitseisen is dan ook niet aan de orde. De luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bouwplan aan de Wilhelminastraat te Numansdorp.