direct naar inhoud van 3.1 Welstandsbeleid
vastgesteld
NL.IMRO.0610.pb06Rivierdijk320-3001

3.1 Welstandsbeleid

Het welstandsbeleid is voor dit project het leidende beleidsdocument. Er staat immers reeds een woning en bij afwijken van het bestemmingsplan is de vraag vooral wat een afwijking van het bepaalde in het bestemmingsplan doet met de beleving van de Rivierweg.

Onderstaande een deel van de gebiedskaart Sliedrecht oost uit het gemeentelijke welstandsbeleid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0610.pb06Rivierdijk320-3001_0008.png"

Het welstandsbeleid voor dit plangebied valt onder 'C2', het dijklint:

"Het dijklint heeft gevarieerde kleinschalige en veelal vooroorlogse bebouwing langs stenige straten. Het gebied bestaat in hoofdzaak uit de bebouwing aan de Baanhoek, Molendijk, Rivierdijk en een deel van de Kerkbuurt. Korte rijtjes arbeiderswoningen worden afgewisseld met grotere (vrijstaande) dorpsachtige woningen en een enkele boerderij of bedrijfsgebouw. Voortuinen zijn klein en schaars. De hoofdbebouwing staat veelal op de kruin van de dijk, maar in het buitengebied ook regelmatig onderaan de dijk. Een deel van de bebouwing is vervangen, waarbij ook hier en daar gestapelde woningbouw tot vier lagen voorkomt. In het gebied is sprake van enige functiemenging.

De rooilijn van de bebouwing volgt het dijklint en heeft kleine verspringingen. Bij rijen en clusters is de rooilijn in samenhang. Bebouwing is bij voorkeur georiënteerd op de weg. Bedrijven zijn deels opgenomen in de straatwand of staan op achterterreinen.

De bebouwing is gevarieerd en heeft een individueel karakter, hoewel bij rijen herhaling voorkomt. Door individuele verbouwingen is bij rijen de eenheid veelal verloren gegaan. De opbouw is eenvoudig tot gedifferentieerd en bestaat meestal uit één tot twee lagen en een kap of plat dak. Nieuwbouw is soms hoger. Verschillende kapvormen komen voor. De nokrichting loopt evenwijdig aan of staat haaks op de weg.

Gevels hebben in het algemeen een traditionele opbouw. Er komen veel verschillende op-, aanbouwen voor. Winkels en bedrijven hebben veelal een afwijkende begane grond met luifels, zonwering en een etalageruimte.

Het dijklint heeft een grote diversiteit aan architectuurstijlen. De detaillering is zorgvuldig, sober tot rijk. Siermetselwerk, fijn gedetailleerde gootklossen, daklijsten en kozijnen komen voor. Oorspronkelijke gevels hebben veel accenten terwijl bij nieuwere panden de detaillering veelal sober is.

Het materiaal- en kleurgebruik is divers en terughoudend. Gevels zijn van baksteen, soms gepleisterd in een lichte tint. De kap is gedekt met keramische pannen of riet. Kozijnen zijn gewoonlijk uitgevoerd in geschilderd houtwerk.

Uitzondering is de seriematige nieuwbouw aan de noordrand van de Rivierdijk.

De opbouw van deze nieuwbouw is modern en een deel is met een achterkant op de dijk gericht. Andere uitzonderingen zijn de korte straten haaks op het dijklint met kleinschalige woningen. De bebouwing ligt verscholen achter de bebouwing aan de dijk en is georiënteerd op de betreffende straat."

De Rivierdijk is waardevol door het afwisselende beeld en de gegroeide structuur met kleinschalige bebouwing en de relatie met het achterliggende landschap met gevarieerde doorzichten. De dynamiek hier is hoog waar het gaat om verbouwingen. Veelal dakkapellen en uitbouwen maar zo nu en dan ook het vervangen van panden.

Door het bijzondere karakter is het een bijzonder welstandsgebied met een terughoudend beeld gericht op variatie zonder verrommeling. Dientengevolge zijn er ook de nodige criteria opgesteld.

 

Toets

Het bouwplan is getoetst op de welstandscriteria voor dit gebied. Het plan voldoet aan de gestelde welstandseisen.