direct naar inhoud van 6.2 Bestemmingen
Plan: Woudhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0005-0002

6.2 Bestemmingen

6.2.1 Centrum

Het winkelcentrum aan het Geuzenplein heeft de bestemming “Centrum”. Binnen deze bestemming zijn winkels, (publiekgerichte) dienstverlening en horeca toegestaan alsmede een fysiotherapiepraktijk ter plaatse van de aanduiding “praktijkruimte”. Het is binnen deze bestemming niet mogelijk om te wonen op de begane grond. Dit mag enkel op de verdiepingen. Toegangspartijen en bergingen zijn uiteraard wel op de begane grond toegestaan.

6.2.2 Groen

De structurerende groenvoorzieningen in het plangebied zijn bestemd als “Groen-1”. Kleinere groenelementen zijn bestemd binnen de bestemming “Verkeer - verblijfsgebied”.

De groengebieden zijn belangrijk voor het behoud van het groene karakter binnen het stadsdeel Woudhoek. Binnen deze bestemming zijn ondergeschikte watergangen, watervoorzieningen, speel-voorzieningen en voet- en fietspaden toegestaan. Daarnaast zijn ter plaatse van de functieaanduiding '(sz)' specifieke speelvoorzieningen toegestaan. Bij deze speelvoorzieningen behorende ballenvangers mogen maximaal 4 meter hoog zijn. Een jongeren ontmoetingsplek is toegelaten ter plekke van de functieaanduiding '(jop)'.

De belangrijkste groenstructuren in het plangebied hebben de bestemming “Groen-2” gekregen. De gebieden waar het om gaat zijn voornamelijk de Harreweg. Het bestemmen op deze manier is gebaseerd op het bestemmingsplan 'Groene Long 2007'. Binnen de bestemming “Groen-2” worden de aanwezige kenmerken en waarden behouden. Voet- en fietspaden zijn binnen deze bestemming ook toegestaan.

6.2.3 Horeca

De snackbar 'Simon's snackcorner' gelegen aan de Boeier 2 is bestemd als “Horeca” gekregen. Ter plaatse is lichte tot middelzware horeca mogelijk (categorie 1 en 2 uit bijlage 3 van de regels). Op het perceel is een bouwvlak getekend waar de bebouwing binnen moet staan. Tevens is een maximale toegestane bouwhoogte opgenomen.

6.2.4 Kantoor

Het kantoorpand aan de Bouwmeesterweg 48-50 heeft de bestemming “Kantoor” gekregen met de nadere aanduiding “maatschappelijk”. Het kantoorpand mag zowel ten behoeve van kantoor als maatschappelijke voorzieningen worden gebruikt. Op het perceel is een bouwvlak getekend waar het kantoorpand binnen moet staan. Tevens is voor dit pand een maximale bouwhoogte opgenomen.

6.2.5 Maatschappelijk

De maatschappelijke voorzieningen die in het plangebied aanwezig zijn zoals de basisscholen, het natuur educatief centrum en het kinderdagverblijf hebben de bestemming “Maatschappelijk” gekregen.

Voor de verschillende maatschappelijke functies zijn geen nadere specifieke aanduidingen opgenomen omdat hier de mogelijkheid naar het wijzigen van een andere maatschappelijke functie mogelijk dient te blijven. Het is binnen deze bestemming enkel toegestaan om gebouwen te realiseren binnen het bouwvlak. Tevens gelden er maximale bouwhoogten voor de gebouwen.

Een aantal maatschappelijke functies die in het plangebied voorkomen is via een functieaanduiding mogelijk gemaakt binnen de woonbestemming. Het gaat hier onder andere om het multifunctioneel centrum aan Warmoezenierpad en het Ontmoetingscentrum De Woudhoek aan het Heijermansplein.

Het verpleeghuis DrieMaasStede heeft vanwege haar omvang de aparte maatschappelijke bestemming “Maatschappelijk - Zorginstelling” gekregen. Op het perceel is een bouwvlak aangegeven waarbinnen de bebouwing dient te blijven. Binnen dit bouwvlak is zowel de bestaande bebouwing mogelijk als de nieuwe uitbreiding, die momenteel gerealiseerd wordt. Op de bouwvlakken liggen maximale toegestane bouwhoogten. Binnen deze bestemming mogen ook de bijbehorende voorzieningen als parkeerplaatsen en tuinen gerealiseerd worden.

6.2.6 Sport

De sporthal van de turnvereniging Alliantie aan het Nijhoffplein heeft de bestemming “Sport” gekregen. Op dit perceel is een bouwvlak getekend met een maximale bouwhoogte.

6.2.7 Verkeer

Binnen de verkeersbestemmingen is onderscheid gemaakt tussen de hoofdverkeersstructuur en de secundaire wegen:

  • de grote doorgaande ontsluitingsweg in het plangebied, de Van Dalsumlaan en Scheepvaartweg, en de Kasteelweg zijn bestemd als “Verkeer”. Binnen de bestemming “Verkeer” is het ook toegestaan om maximaal twee trambanen aan te leggen;
  • het overige, fijnmazige netwerk van wegen, pleinen, parkeerterreinen enzovoorts zijn bestemd als “Verkeer - verblijfsgebied” en voorzien hoofdzakelijk in de bereikbaarheid en ontsluiting van de woningen.

In de Botenbuurt zijn ten behoeve van de gestapelde woningen galerijen over het openbaar gebied aangelegd die verschillende complexen met elkaar verbinden. Voor het regelen van deze galerijen is binnen de bestemming “Verkeer - Verblijfsgebied” de functieaanduiding 'specifieke vorm van verkeer - loopbrug' [sv-01] opgenomen. Bij deze functieaanduiding is een minimale doorgangshoogte opgenomen.

6.2.8 Water

Binnen de bestemmingen “Groen-1”, “Groen-2” en “Verkeer” mogen watergangen gerealiseerd worden. De belangrijkste watergangen zijn echter in de bestemming “Water” opgenomen. Het is binnen deze bestemming toegestaan om bruggen en duikers te realiseren. Daarnaast kunnen de oevers binnen de bestemming “Water” op een ecologische wijze ingericht worden. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gerealiseerd.

6.2.9 Wonen

Meerdere woonbestemmingen

In het plangebied hebben de woningen de bestemmingen “Wonen - 1” t/m “Wonen - 7” gekregen. Het verschil in de bestemmingen is gebaseerd op de verschillende woningtypologieën. De verschillende vormen van wonen zijn gebaseerd op de standaardregels van Schiedam.

Bestemming   Type woning  
Wonen - 1   vrijstaande woningen  
Wonen - 2   twee-onder-één-kap  
Wonen - 3   aaneengesloten woningen  
Wonen - 4   gestapelde woningen, zonder aan- en bijgebouwen  
Wonen - 5   gestapelde woningen, met aan- en bijgebouwen  
Wonen - 6   patiowoningen  
Wonen - 7   piramidewoningen  

Binnen de woonbestemming “Wonen - 1” t/m “Wonen - 7” is een bouwvlak opgenomen, waarbinnen de woning mag worden gebouwd. Voor de woningen is in alle gevallen een maximale goot- en/of bouwhoogte opgenomen. De gronden gelegen buiten het bouwvlak mogen gebruikt worden als erf, tuin en ontsluitingsweg. De bestemmingen “Wonen - 6” en “Wonen - 7” zijn aan de standaard toegevoegd.

Aan- en bijgebouwen
Binnen de woonbestemmingen wordt een onderscheid gemaakt tussen aan- en bijgebouwen. Een aanbouw is een aan een woning (hoofdgebouw) gebouwd gebouw dat in bouwkundig opzicht ondergeschikt is aan de woning. Een bijgebouw betreft een bij een woning behorend vrijstaand gebouw, zoals een garage, berging of hobbyruimte.

In de regels is een regeling opgenomen met betrekking tot de mogelijkheid voor aan- en bijgebouwen:

  • met uitzondering van “Wonen - 4”, “Wonen - 6” en “Wonen - 7” geldt voor alle woonbestemmingen de algemene regeling dat op een afstand van 3 meter achter de voorgevel van de woning aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen zijn toegestaan. De gezamenlijke oppervlakte is aan een maximum gebonden. In de regels zijn verder beperkingen opgenomen met betrekking tot de goot- en/of bouwhoogte van de verschillende bouwwerken;
  • de grotere aanbouwen die veelal tussen geschakelde woningen zijn of mogen worden gerealiseerd zijn op de plankaart meegenomen in de bouwvlakken. Op de plankaart wordt een lagere goot- en bouwhoogte opgenomen waardoor deze, in ieder geval in bouwkundig opzicht, ondergeschikt blijven aan het feitelijke hoofdgebouw;
  • in Woudhoek komen veel situaties voor dat er bijgebouwen in de voortuin zijn gerealiseerd. Deze situaties worden op de plankaart strak aangeduid met de aanduiding bijgebouw 'bg'. Ter plaatse van deze functieaanduiding mogen bijgebouwen en aanbouwen gerealiseerd worden;
  • voor de woonbestemmingen “Wonen - 4”, “Wonen - 6” en “Wonen - 7” zijn aan- en bijgebouwen alleen toegestaan ter plaatse van de functieaanduiding bijgebouw. Overigens geldt hierbij wel een maximum aantal vierkante meters.

Mantelzorg

Landelijk is maatschappelijk draagvlak gegroeid voor het creëren van woonruimte in of bij een bestaande woning welke het voor de bewoners van een woning mogelijk maakt (tijdelijk) mantelzorg te verlenen aan iemand die deze zorg nodig heeft. Deze behoefte is ontstaan uit de wens van hulpbehoevenden om in een vertrouwde omgeving de vereiste hulp te krijgen en de wil van familie of vrienden om deze hulp te geven. Om deze reden wordt mantelzorg binnen de woonbestemming toegelaten.

Mantelzorg is gedefinieerd als het bieden van zorg op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband in de vorm van inwoning in een aan- of bijgebouw. Mantelzorg mag daarmee in de eerste plaats niet plaatsvinden in het kader van de beroepsuitoefening of door zorgorganisaties. Daarnaast mag mantelzorg niet leiden tot een toename van het aantal zelfstandige woonruimten. Om deze reden is mantelzorg slechts toegelaten in de vorm van inwoning wat een sterke mate van afhankelijkheid en verbondenheid veronderstelt. De regeling voor aan- en bijgebouwen biedt voldoende ruimte om te voorzien in de behoefte aan afhankelijke woonruimte.

Beroep of bedrijf aan huis

In de regels wordt onderscheid gemaakt tussen beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten in de woning en de bijbehorende bijgebouwen:

  • bij beroepsmatige activiteiten gaat het met name om de 'vrije beroepen';
  • bij bedrijfsmatige activiteiten gaat het om kleinschalige vormen van bedrijfsmatige activiteiten, niet zijnde dienstverlening, en het uitoefenen van ambachtelijke bedrijvigheid.

Hoewel het realiseren van een praktijkruimte binnen een woning niet op ruimtelijke en fysieke bezwaren stuit, dient voorkomen te worden dat overlast voor omwonenden ontstaat, omdat bijvoorbeeld het verkeerssysteem niet inspeelt op andere functies en de gevolgen van die andere functies. Daarom wordt in de regels een aantal beperkingen opgenomen en zijn detailhandel en horeca niet toegelaten.

Binnen de woonbestemmingen is het gebruik van de woning en bijgebouwen ten behoeve van beroeps- en/of bedrijfsuitoefening aan huis tot maximaal 30% van de vloeroppervlakte toegestaan. Verder is onder meer bepaald dat geen onevenredige afbreuk mag worden gedaan aan de woonomgeving en dat de activiteit moet worden uitgeoefend door de bewoner van het pand. De bedrijfsmatige activiteiten worden beperkt tot de milieucategorieën 1 en 2 daar deze activiteiten doorgaans geen afbreuk doen aan de woonomgeving.

Aanduidingen binnen de woonbestemming

Deze gronden mogen eveneens ook gebruikt worden als erf, tuin en ontsluitingsweg. Ter plaatse van de functieaanduiding '(prr)' zijn binnen de bestemmingen “Wonen - 3” en “Wonen - 4” praktijkruimten toegestaan. Dit maakt het mogelijk om, op groter schaalniveau (meer dan 30%), dienstverlenende functies aan huis uit te oefenen.

Omdat in Woudhoek verschillende woningen het parkeren op de begane grond onder de daadwerkelijke woning hebben geregeld, is binnen de bestemming “Wonen - 3” de functieaanduiding “Specifieke vorm van wonen - parkeren” [sw-01] opgenomen. Voor woningen met deze functieaanduiding geldt dat op de begane grond sprake dient te zijn van een parkeergelegenheid en uiteraard ingangspartijen en eventuele bergingen. Binnen de bestemming “Wonen - 4” is ter plaatse van de functieaanduiding '(gd)' de mogelijkheid om een gemengde functie als detailhandel of dienstverlening op de begane grond uit te oefenen. Bij de functieaanduiding '(m)' is het binnen de bestemming “Wonen - 4” mogelijk om een maatschappelijke functie, als buurtcentrum of school, te vestigen op de begane grond en de eerste verdieping. Omdat “Wonen - 4” betrekking heeft op gestapelde woningen zijn de onderdoorgangen ten behoeve van logisch lopende fietsroutes en de bereikbaarheid van de 'binnenplaatsen' aangeduid met de bouw-aanduiding '[ond]'.