direct naar inhoud van 5.3 Uitgangspunten
Plan: Woudhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0005-0002

5.3 Uitgangspunten

5.3.1 Ruimtelijke structuur

Voor de hoofdbebouwingsstructuur zijn als regel de vigerende bestemmingsregelingen als uitgangspunt genomen. Hierbij wordt extra aandacht geschonken aan het eigen karakter van ieder object. De bestaande ruimtelijke kwaliteit dient beschermd te worden door onder meer:

  • 1. bestaande groengebieden en speelplekken te behouden;
  • 2. waar mogelijk ruimte te bieden voor versterking van het leefklimaat;
  • 3. ruimte te bieden voor gedifferentieerde en aantrekkelijke woonmilieus;
  • 4. uitbreidingsmogelijkheden te bieden voor bestaande woningen en ontwikkelingslocaties.

Het plan is zo opgezet dat waar mogelijk ruimte is geboden om de ruimtelijke structuur in het plangebied te versterken. Binnen de verschillende bestemmingen wordt veel ruimte geboden voor groen, water, speelvoorzieningen en verblijfsgebied. In het voorliggende bestemmingsplan worden daarnaast ruime mogelijkheden voor uit- en aanbouwen geboden. Met de uitbreidingsruimte is rekening gehouden met de bestaande uitbreidingsruimte uit de geldende plannen.

5.3.2 Welstandseisen Barkentijn/Nijhoffplein

Zoals eerder vermeld is bij de realisatie van de buurten aan de Barkentijn en het Nijhoffplein door de gemeente afstand genomen van de tot dan meer gebruikelijke en gesloten stedenbouwkundige opzet, die een verdergaande individualisering versterkt.

Aangezien deze buurten een eigen kenmerkende stedenbouwkundige opzet hebben en qua beeldkwaliteit bepaalde eisen aan de woningen stellen is ter bescherming van dit specifieke karakter in de erfpacht-contracten een aantal kwalitatieve verplichtingen opgenomen. Daarnaast is voor deze buurten een aparte welstandsparagraaf opgesteld waarin welstandscriteria voor de bebouwing als regelgeving dienen.

Omdat de woningen aan het Barkentijn en het Nijhoffplein een speciaal karakter hebben speelt het bestemmingsplan hier waar mogelijk op in. In het bestemmingsplan is daarom voor de piramidewoningen aan het Nijhoffplein een aparte woonbestemming opgenomen. In deze woonbestemming zijn specifieke goot- en bouwhoogten voor de woningen opgenomen. Daarnaast is op basis van het geldende bestemmingsplan een regeling opgenomen waarmee de realisatie van bijgebouwen wordt geregeld.

5.3.3 Variatie in goot- en bouwhoogte

Veel woningen in de wijk Woudhoek worden getypeerd door de variatie in goot- en bouwhoogte. Dit geldt zowel voor de hoofdgebouwen als bijgebouwen. Het uitgangspunt van de gemeente is om de ruimte voor verbouwingen te handhaven. Daarbij zullen de bestaande rechten uit het geldende bestemmingsplan leidend zijn. De geboden flexibiliteit dient echter niet onwenselijke situaties mogelijk te maken met het oog op stedenbouw en welstand. Daarnaast dient ook rekening gehouden te worden met het karakter van de buurt en al gerealiseerde uitbreidingen of verbouwingen.

Om misbruik door onduidelijke regelgeving te voorkomen, en als gevolg hiervan het straatbeeld en de stedenbouwkundige opzet van de wijk verslechteren, is er voor gekozen om voor de woningen standaard maten te hanteren met betrekking tot goot- en nokhoogte. Bij de aanwijzing van de hoogten voor de woningen zijn de geldende plannen leidend geweest. Het bestemmingsplan is hierdoor duidelijk voor de handhavers en biedt ruimte aan de gebruikers.

5.3.4 Aanbouw/bijgebouw in (voor)tuin

Typerend in de wijk Woudhoek is het grote aantal bijgebouwen achter of voor het huis. Destijds is in diverse geldende bestemmingsplannen voor Woudhoek-Noord gedetailleerd aandacht besteed aan de bouwmogelijkheden van aan- en bijgebouwen.

Het is noodzakelijk om in het nieuwe bestemmingsplan misbruik te voorkomen. Door een goede regeling in het bestemmingsplan op te nemen kan voorkomen worden dat het straatbeeld en de stedenbouw-kundige opzet van de wijk verslechterd. Deze “bestaande rechten” zullen leidend zijn voor de nieuwe woonbestemming.

Met aparte aanduidingen wordt duidelijk gemaakt waar de bijgebouwen voor de voorgevel toelaatbaar zijn. In de regels worden aanvullende eisen gesteld met betrekking tot de hoogte en dergelijke.