direct naar inhoud van 2.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Woudhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0005-0002

2.1 Ontstaansgeschiedenis

Het plangebied ligt ten noordwesten van de oude dorpskern Kethel. De geschiedenis van deze oude dorpskern gaat terug naar de 12e eeuw. Kethel vormde destijds samen met onder andere het buurtschap Kerkbuurt de gemeente Kethel & Spaland. In 1941 zijn de gemeenten Kethel & Spaland en Schiedam samengevoegd.

Kort nadat de gemeenten Kethel & Spaland en Schiedam waren samengevoegd, kwamen de plannen op tafel voor intensieve woningbouw ten noorden van Schiedam rond de oude dorpskern Kethel. De eerste plannen dateren al uit de jaren '50. De plannen zijn destijds vastgelegd in het uitbreidingsplan hoofdzaak Kethel-Schiedam. In dit plan werden vier woonwijken (kwadranten) onderscheiden; achtereenvolgens Kethel, Groenoord, Woudhoek en Spaland. De wijken zijn ontworpen in samenhang met de hoofdwegenstructuur. In het Streekplan Rijnmond uit 1976 is vastgelegd dat in de wijken Woudhoek en Spaland ten minste 5.000 woningen gebouwd dienden te worden. Met dit aantal moest de woningvoorraad voor het Rijnmondgebied, en Schiedam in het bijzonder, op peil worden gebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0606.BP0005-0002_0002.jpg"

Afbeelding 2 - Verdeling van de kwadranten in Schiedam Noord

De wijk Woudhoek is nog maar 30 tot 40 jaar oud. De wijk is gerealiseerd in het oude en uitgestrekte polderlandschap tussen Schiedam en Delft. De wijk is gerealiseerd in het gebied dat van oudsher de Holierhoeksche Polder' werd genoemd en een overwegend agrarisch karakter had. Deze polder, nu Midden-Delfland, lag (en ligt) ruim 2 meter onder de zeespiegel. Om het gebied bouwrijp te maken zijn grote delen opgespoten met zand en havenspecie. Het opspuiten heeft naderhand tot verzakkingsproblemen geleid, die zelfs nu nog voortduren.

Woudhoek is na Kethel en Groenoord de derde grote stadsuitbreiding van Schiedam aan de noordzijde van de Spoorlijn en de A20. De afstand tot het oude stadscentrum van Schiedam bedraagt ongeveer 3 kilometer. In Woudhoek is in relatie tot Groenoord een omslag in het stedenbouwkundig denken zichtbaar; van groot- naar kleinschalig, van gestapelde woningen naar rijenwoningen en van openbaar groen naar privé-tuinen.

Woudhoek bestaat hoofdzakelijk uit laagbouwwoningen in de sociale en goedkopere vrije-sector. Daarnaast zijn op aangeven van de toenmalige wethouder Zijderveld in Woudhoek circa 180 energie-zuinige woningen gebouwd. De energiezuinige woningen bevinden zich in het noordwesten van het plangebied, langs de Ambachtweg.

Na het afronden van de wijk hebben zich geen ingrijpende ontwikkelingen en stedenbouwkundige veranderingen voorgedaan. Behalve dan nadere invulling van (meestal) reeds voorziene bestemmingen en uitbreidingen van ondergeschikte aard bij bestaande bebouwing.