direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0001-0002

3.2 Provinciaal en regionaal beleid

3.2.1 Provinciale structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland

Op basis van de Wet ruimtelijke ordening moeten gemeenten, provincies en Rijk hun beleid neerleggen in één of meer structuurvisies. De provincie Zuid-Holland heeft op 2 juli 2010 voor de gehele provincie de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' vastgesteld. De structuurvisie bevat het ruimtelijk beleid van de provincie tot 2020, met een doorkijk naar 2040. Het accent ligt op sturing vooraf en sturing in kwaliteit. De structuurvisie vervangt de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie Zuid-Holland 2020 (2004), de streekplannen Zuid-Holland Zuid (2000), -West (2003), -Oost (2003) en Rijnmond (2005) en alle herzieningen en uitwerkingen ervan, evenals de nota Regels voor Ruimte (2006). Daarnaast implementeert de structuurvisie afspraken met de andere Groene Hartprovincies.

De provinciale structuurvisie heeft, voor zover relevant voor het voorliggende bestemmingsplan, betrekking op:

  • de concentratie en bundeling van verstedelijking binnen het bestaand stedelijk gebied;
  • het behoud van de grotere stedelijke groenstructuren (Park Maasboulevard);
  • het verbeteren van de waterveiligheid door het versterken van primaire waterkeringen met behoud van de ruimtelijke kwaliteit;
  • externe veiligheid in relatie tot het vervoer over de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0606.BP0001-0002_0008.jpg"

Afbeelding 6 - Functiekaart Provinciale Structuurvisie

3.2.2 Provinciale verordening Ruimte

Samen met de structuurvisie is de verordening 'Ruimte, ontwikkelen met schaarse ruimte' vastgesteld. In deze verordening vindt een juridische vertaling plaats van het beleid uit de structuurvisie. De verordening stelt daarbij regels, als bedoeld in artikel 4.1 van de Wet ruimtelijke ordening, met betrekking tot belangrijke ruimtelijke elementen die een doorwerking hebben in het bestemmingsplan. Voor Schiedam Zuid betreft dit de bebouwingscontouren, waterveiligheid en externe veiligheid.

De in het plangebied aanwezige primaire waterkering dient op grond van artikel 10 van de provinciale verordening als zodanig te worden bestemd, waarbij regels moeten worden opgenomen voor de onbelemmerde werking, instandhouding en onderhoud van die keringen. Uit het oogpunt van externe veiligheid (artikel 11) dient een zone van 40 meter vanaf de kade van de Nieuwe Maas te worden vrijgehouden van nieuwe bebouwing en is nieuwe bebouwing in het gebied tussen de 40 en 65 meter slechts mogelijk als sprake is van een groot maatschappelijk of bedrijfseconomisch belang. Een advies van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is daarbij vereist.

De primaire waterkering is bestemd als 'Waterstaat - waterkering'. De externe veiligheidszone is op de verbeelding aangeduid als 'Veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen'.

3.2.3 Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020

Het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020 (RR2020), dat in 2005 is vastgesteld, dient tegelijkertijd als streekplan voor de provincie en als regionaal structuurplan voor de stadsregio Rotterdam. Het plan bestrijkt het grondgebied van alle bij de stadsregio Rotterdam aangesloten gemeenten en is bedoeld voor een periode van vijftien jaar (2005-2020). De kern van de RR2020 zit in de balans tussen verstedelijking en de kwaliteit van de leefomgeving.

Op grond van het RR2020 maakt het plangebied onderdeel uit van een gebied met de aanduiding 'upgrading stadswijken'. De stadsregio heeft op het gebied van het wonen een aantal beleidsdocumenten uitgebracht, waarvan de Regionale Visie Stedelijke Vernieuwing 2001-2010 (2002) en de Regionale Woonvisie (2003) de belangrijkste zijn. De ambities in het woonbeleid zijn het vergroten van het aanbod aan aantrekkelijke woningen en woonmilieus, zowel in kwaliteit als in aantallen, en een betere spreiding van deze aantrekkelijke woonmilieus over de regio. In het kader van dit laatste is het in een aantal stedelijke gemeenten, waaronder Schiedam, de opgave om kleine, gestapelde huurwoningen te onttrekken en woningen met meer kwaliteit toe te voegen.

Vooral in vooroorlogse stadswijken, zoals een deel van Schiedam Zuid, kan worden verdund door het kleinschalig (slopen en) samenvoegen van woningen. Op deze wijze wordt in de eerste plaats de leefbaarheid verhoogd doordat het overschot aan goedkope huurwoningen wordt omgebogen in een kans voor het realiseren van een startersmilieu voor 'high potentials': studenten en pas afgestudeerden. Deze wijken liggen immers op fietsafstand van stedelijke voorzieningen als winkels, bioscopen en horeca.

Met het oog op milieu wordt onder meer ingezet op efficiënt ruimtegebruik, het vrijhouden van het groenblauwe raamwerk van intensieve verstedelijking en het integreren van natuur en water in het stedelijk gebied. In het bestemmingsplan hebben de groen- en waterstructuren een passende bestemming gekregen. De verweving van de woonwijken met water en groen wordt hierdoor bevorderd en behouden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0606.BP0001-0002_0009.jpg"

Afbeelding 7 - Woonmilieudifferentiatie RR2020

3.2.4 Woonvisie Zuid-Holland 2005-2014

In 2005 heeft de provincie haar 'Woonvisie' tot 2015 gepresenteerd. In deze visie geeft de provincie aan wat haar woonbeleid is voor de jaren 2005-2014. De 'Woonvisie' is gebaseerd op de eerder vermelde nota 'Mensen, Wensen, Wonen'. In de visie wordt extra nadruk gelegd op het aanbieden van passende woningen aan verschillende doelgroepen. Hierbij worden een aantal 'kwalitatieve accenten' uitgelicht. De provincie streeft naar:

  • 1. realisering van 50% van de nieuwe woningbehoefte door middel van verdichting en/of inbreiding;
  • 2. handhaven van de bestaande sociale voorraad van ongeveer 30% van de totale woningvoorraad;
  • 3. aandacht voor de realisatie van seniorenwoningen, ook om woningen voor starters en doorstromers vrij te maken;
  • 4. differentiatie van stedelijke woonmilieus;
  • 5. aandacht voor de bouw van woningen in het dure landelijke segment.

In dit bestemmingsplan wordt voor wat betreft wonen hoofdzakelijk de bestaande situatie vastgelegd. Het project 'Hof in Zuid' (zie paragraaf 5.4) betreft de sloop van enkele bouwblokken ten behoeve van de bouw van een complex met seniorenwoningen. De bouw ten behoeve van senioren sluit aan op de streefdoelen van de provincie.