direct naar inhoud van 5.2 Toelichting op de besluitvlakken
Plan: Kleurenbuurt-Huis te Landelaan
Status: onherroepelijk
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0603.bvkleurenbhuistel-OH01

5.2 Toelichting op de besluitvlakken

5.2.1 Algemeen

Bij het opnemen van de besluitvlakken is (zoveel mogelijk) aangesloten bij de feitelijke bestaande situatie. Deze komt zogezegd voor het grootste deel overeen met de vigerende planlogische situatie. Voor enkele specifieke situaties zijn afwijkende keuzes gemaakt, welke in paragraaf 2.5 zijn onderbouwd.

5.2.2 Gemengd

Op een binnenterrein aan de Regenboog is een gebouw gelegen waaraan de gebruiksvorm kantoor en dienstverlening is gegeven.

5.2.3 Groen en water

In de wijk wordt aan de gebieden met een groene inrichting van enige omvang en groen dat deel uitmaakt van de hoofdgroenstructuur de gebruiksvorm 'Groen' toegekend. Groenelementen van een kleinere omvang kunnen ook liggen binnen de gebruiksvormen 'Wonen - 1', 'Wonen - 2' , 'Verkeer - 2' en 'Verkeer - 3'.

Ter plaatse van de locatie hoek Generaal Spoorlaan/Steenvoordelaan is één seizoensgebonden standplaats voor ambulante detailhandel (verkoop van kersbomen) aanwezig. De betreffende locatie is aangeduid op de verbeelding (binnen gebruiksvorm 'Groen').

 

De watergangen van waterhuishoudkundige betekenis zijn bestemd als 'Water'. Watergangen en waterpartijen van een geringere omvang en betekenis kunnen in de gebruiksvorm 'Groen' liggen.

5.2.4 Maatschappelijk

Aan een aantal maatschappelijke functies is de gebruiksvorm 'Maatschappelijk' toegekend. Beperkte functiewisselingen passend binnen de definitie maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan.

5.2.5 Sport

De aan de Laboucherelaan 5 gevestigde sportschool Nicolaas is als gebruiksvorm Sport opgenomen.

5.2.6 Verkeer - 2 en 3

Voor de wegen in het plangebied zijn de gebruiksvormen 'Verkeer - 2' en 'Verkeer - 3' opgenomen. De bestemming 'Verkeer - 2' omvat de gebiedsontsluitingswegen en 'Verkeer - 3' de erftoegangswegen en verblijfsgebieden.

5.2.7 Verkeer - Railverkeer

De bestaande spoorlijn heeft de gebruiksvorm 'Verkeer – Railverkeer' toegekend gekregen. De bouwhoogte binnen de bestemming 'Verkeer – Railverkeer' wordt gemeten van de bovenkant van de spoorstaaf. Dit wijkt af van de overige bestemmingen, waar wordt gemeten vanaf peil. Binnen de bestemming zijn nutsvoorzieningen toegestaan.

5.2.8 Wonen - 1 en 2

Bij de opzet van beheersverordening is gekozen voor een redelijk gedetailleerde regeling. Op de verbeelding zijn voor de woonbestemming besluitvlakken opgenomen op basis van privé terrein en openbaar terrein. De woongebieden bevatten de woningen en de bijbehorende achtererven. Hierdoor vallen de ontsluitingswegen van de achtererven/tuinen/brandgangen binnen het woongebied. Deze terreinen kunnen als semi-openbaar gekenmerkt worden. De hoofdgebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd.

Aan-, uitbouwen, bijgebouwen en carports mogen allemaal buiten het bouwvlak, het bebouwbare erf, worden gebouwd, met uitzondering ter plaatse van de aanduiding 'parkeerterrein'. Op deze locaties is erfbebouwing niet toegestaan, binnen de betreffende locaties zijn in hoofdzaak onbebouwde parkeervoorzieningen voorzien. De bij de woningen behorende erfbebouwingsregeling is in de daarbij behorende besluitvlakken opgenomen. Omdat voor de aaneengesloten woningen en de gestapelde woningen onderling verschillende erfbebouwingsregelingen gelden, is voor deze twee woontypes een aparte gebiedsregeling opgenomen, respectievelijk 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2'. Op basis van de vigerende regelingen is uitgegaan van een standaardgoot- en bouwhoogte van respectievelijk 7 meter en 11 meter voor grondgebonden woningen. Daar waar de maatvoering afwijkt is een maatvoeringsaanduiding op de verbeelding opgenomen die bepaald welke goot- en bouwhoogte de hoofdbebouwing mag hebben. Voor de gestapelde woningen is een maximale bouwhoogte op de verbeelding opgenomen. De aanwezige autoboxen zijn met een aanduiding op de verbeelding weergegeven. Deze gebouwen zijn uitsluitend bestemd voor de stalling van motorvoertuigen en voor het medegebruik huishoudelijke bergruimte.

5.2.9 Waarde-Archeologie 1 en 2

Het plangebied bevat gronden met archeologische waarden, gedifferentieerd op basis van de verwachtingswaarde. Voor de betreffende gebieden is ter bescherming van de aanwezige waarden in de regels een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werrkzaamheden. Het onderscheid in regelgeving heeft te maken met de diepte en omvang van het oppervlak.

  • 'Waarde-Archeologie 1' - niet dieper dan 50 centimeter en geen groter oppervlak dan 100 m²;
  • 'Waarde-Archeologie 2' - dieper dan 50 centimeter en een groter oppervlak dan 100 m².