Plan: | Kleurenbuurt-Huis te Landelaan |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0603.bvkleurenbhuistel-OH01 |
![]() |
Groenbeleidsplan Kleurenbuurt - Huis te Landelaan |
Dit Groenbeleidsplan vormt het groene toetsingskader bij ontwikkelingen in de gemeente Rijswijk en geeft richting aan het denken over groen, prioritering bij uitvoering en keuzes in groenbeheer. De nota is onderverdeeld in de volgende onderwerpen:
Per deel thema zijn speerpunten geformuleerd, waaronder invulling van ontbrekende schakels in rasters, opheffen van de barrièrewerking, groen op daken stimuleren, natuurbeleving in wijken vergroten, etc.
Voor de Kleurenbuurt en Huis te Lande bestaan de doelstellingen met name uit het versterken van de bomenstructuur door de bomenrijen langs de Generaal Spoorlaan, de Prinses Beatrixlaan en Van Vredeburchweg aan te vullen. Daarnaast dienen de bomen langs de Huis te Landelaan behouden blijven.
Beoogd wordt verder om de bestaande oevers in het gebied natuurvriendelijk in te richten waardoor de natuurwaarde van de watergangen wordt verhoogd. Door de ligging nabij de landgoederenzone zijn er kansen om natuur de wijk in te brengen. Dit wordt gedaan door de zones langs de spoorlijn en Generaal Spoorlaan te ontwikkelen als natuurzones. Door de randen van de spoorlijn natuurvriendelijk te beheren, ontstaan bijvoorbeeld goede schuil- en verplaatsingsmogelijkheden voor fauna.
Op het gebied van recreatie worden de toegangen tot het Hilvoordeplein verbeterd en worden voorzieningen toegevoegd om het park verder tot wijkpark te ontwikkelen. De bestaande groenzone aan de oostzijde van het besluitgebied, tussen de spoorlijn en de Monseigneur P.J. Willekenslaan, wordt als onderdeel van de recreatieve verbinding (wandelen/fietsen) tussen de landgoederen en de stadsparkzone vergroot en verbeterd.
Onderhavige beheersverordening staat niet in de weg aan de realisatie van bovengenoemde speerpunten.
Deze structuurvisie vormt zowel voor nieuwe ontwikkelingen in de gemeente een rol als voor behoud en versterking van het huidige verkeerssysteem. Behoud en verbetering zijn thema's die voor deze verordening relevant zijn. De kern is de visie op mobiliteit, waarbij de verplaatsingsmogelijkheden voor de reiziger goed op elkaar aansluiten en de reiziger voldoende vrijheid heeft om een geschikt vervoermiddel te kiezen. Centraal staat het denken vanuit de reiziger en optimaal gebruik van de beschikbare mogelijkheden.
Het mobiliteitsbeleid bestaat uit 3 thema’s rondom tien kernpunten. Elk kernpunt is uitgewerkt in enerzijds de ambitie en anderzijds de opgaven voor de komende jaren om die ambitie te bereiken. De opgaven zijn vervolgens uitgesplitst in projecten, onderzoeken en andere werkzaamheden in het Uitvoeringsprogramma.
Een relevant project voor deze beheersverordening betreft een haalbaarheidsstudie naar de inpassing van de Prinses Beatrixlaan noord en de Schaapweg richting Den Haag in relatie tot de ontwikkeling van het gebied met de HBG locatie, winkelcentrum In de Bogaard (net ten zuiden van het besluitgebied) en Eikelenburg. Dit is grofweg het gebied van de A4 tot aan de landgoederenzone.In de uitgangspunten van de structuurvisie Beatrixlaan is de ambitie is geformuleerd om de diversiteit aan voorzieningen in en rond In de Bogaard/Bogaardplein te vergroten. Het doel is om te zorgen dat de verkeersafwikkeling in 2020 geschikt is om al het verkeer op een goede wijze af te wikkelen en dat de inpassing van de Beatrixlaan past in de visie van de gemeente Rijswijk op de ontwikkeling van het gebied.
De verwachte mobiliteitseffecten van het project Beatrixlaan noord worden in het kader van de structuurvisie voor het gebied en de bijbehorende MER onderzocht. In de eerste verkeerskundige onderzoeken is geconstateerd dat:
Deze beheersverordening staat de eventuele inpassing niet in de weg.
De parkeernota deelt de gemeente in in verschillende functiezones. Per zone geldt een parkeernorm. Zo is er een norm voor winkel/werkzones en een norm voor woonzones. Deze norm wordt zowel proactief bij bouwplannen en functiewijzigingen, als reactief bij handhaving gebruikt. Aangezien de parkeerdruk in de Kelurenbuurt en Huis te lande aan de hoge kant is, blijft dit een aandachtspunt voor de wijk.
Hoe kan Rijswijk haar sterke economische positie behouden en versterken? Dat is de hoofdvraag van de economische visie. Hiertoe bevat de visie een stappenplan voor onder andere de voornaamste winkelcentra en andere bedrijvigheid op haar gemeentegrond. Ook staat verbetering van de landgoederenzone op het programma, hetgeen een impuls voor de toeristische sector kan betekenen. De economische visie kent voor het besluitgebied geen specifieke economische speerpunten.
In dit plan wordt uitgesproken dat het wenselijk is om voor de aspecten lucht, geluid en externe veiligheid een ambitieniveau vast te stellen. Knelpunten worden waar mogelijk aangepakt. Een van de acties die hieruit voortvloeit is het terugdringen van de geluidsoverlast die het verkeer op de Prinses Beatrixlaan veroorzaakt. De beoogde maatregelen hangen op dit punt samen met de resultaten en ambities uit de structuurvisie mobiliteit. De ambitie is om het aantal woningen waar de geluidsbelasting door verkeer meer dan 65 decibel bedraagt, in 2020 minimaal gehalveerd te hebben. Ook vormt de Prinses Beatrixlaan een aandachtspunt in het kader van luchtkwaliteit. Middels het verbeteren van de groene golf op de Prinses Beatrixlaan wordt de uitstoot van autoverkeer verminderd waarmee wordt beoogd de luchtkwaliteit te verbeteren.
Op het gebied van externe veiligheid volgt uit dit plan dat circa twee derde van de gemeentegrond binnen het invloedsgebied van een EV relevante installatie of voorziening ligt. Onderhavig besluitgebied is gelegen binnen het invloedsgebied van de spoorlijn Den Haag HS - Rotterdam CS. Onderhavige verordening heeft echter een beheersmatig karakter. Er worden geen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt. De beheersverordening heeft dan ook geen gevolgen voor het groeps- of plaatsgebonden risico.
De Kleurenbuurt en de buurt Huis te Lande zijn conform het waterplan gelegen in het deelgebied Rijswijk – Midden. In dit deelgebied is relatief veel oppervlaktewater met hier en daar brede oevers aanwezig.
Lozingen vanuit de riolering zijn verspreid aanwezig. Het benutten van de aanwezige oevers voor een milieuvriendelijke inrichting en vergroting van het wateroppervlak kunnen de beleving van het water verhogen. Dit deelgebied heeft het streefbeeld ‘Praktisch water’ plus meegekregen. De plus heeft betrekking op de mogelijkheid om bij herstructureringen (bijvoorbeeld de Muziekbuurt en de mogelijke ondertunneling van de Prinses Beatrixlaan) een versterking van het aspect beleving van water aan te brengen.
In de gebiedsgerichte uitwerking van de woonvisie maakt de Kleurenbuurt en Huis te Lande deel uit van de woonmilieu-indeling 'Tuinsteden'. Dit woonmilieu is het meest voorkomende woonmilieu in Rijswijk en bestaat uit veel en vaak grootschalig (openbaar) groen, portiekflats en hoogbouwflats gemixt met eengezinswoningen. Voor een deel van het besluitgebied is een wijkontwikkelingsplan opgesteld: WOP Kleuren- en Artiestenbuurt.
In deze WOP zijn concrete maatregelen opgenomen met een planhorizon tot 2010. De meeste maatregelen zijn inmiddels getroffen en afgerond.
In de gebiedsgerichte uitwerking van de Woonvisie is voor elk deelgebied een koers uitgezet. Voor de Kleurenbuurt is de koers ingezet op het behoud van de mix aan doelgroepen en kansen benutten voor kwaliteit. In de wijk is sprake van 2 verschillende sferen, duurdere galerijflats en koopwoningen aan de ene kant en portiekflats in de sociale huur aan de andere kant. De mix aan woningtypen is waardevol. Binnen deze mix wordt eraan gewerkt om de kansen voor starters en 'doorstarters' te vergroten. Langs de Generaal Spoorlaan behoort transformatie tot de koers: aansluiting bij het hoogstedelijk wonen. Overigens zijn er op dit moment geen plannen om deze transformatie ook daadwerkelijk op te pakken. De koers voor de wijk Te Werve is gericht op een transformatie naar een gemêleerde wijk voor zowel senioren als gezinnen. Deze koers geldt overigens voor een deel van Te Werve, m.n. voor te Werve West. Huis te Lande wordt niet specifiek in de Woonvisie benoemd, hier geldt vooral consolidatie van het bestaande.
Onderhavige beheersverordening heeft een conserverend karakter. Er worden geen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt. De transformatie binnen de Kleurenbuurt en Huis te Lande wordt op grond van deze beheersverordening dan ook niet mogelijk gemaakt. Eventuele ontwikkelingen zullen middels afzonderlijke procedures mogelijk moeten worden gemaakt.