Plan: | Cromvliet |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0603.bvcromvliet-VA01 |
Wonen en functiemenging
Cromvliet is een in de jaren '20 van de vorige eeuw opgezette wijk volgens een duidelijk straten- en bebouwingspatroon. De diagonale straten met doorlopende gesloten bouwblokken maken de wijk een herkenbare eenheid aan de noordoostzijde van de gemeente. De bebouwing bestaat voornamelijk uit etagewoningen in twee of drie lagen. Langs de randen van het gebied grenst de bebouwing direct aan het openbare gebied, terwijl in de 'binnenstraten' veelal sprake is van voortuinen die de wijk een groen aanzicht geven.
Oorspronkelijk was er in de wijk sprake van rijke functiemenging. Op vrijwel alle kruisingen was detailhandel aanwezig, waarbij naastgelegen ruimten dienst deden als opslagplaatsen ten behoeve van deze detailhandel. De bedrijvigheid in het middengebied van de wijk is in de loop van de tijd steeds meer teruggedrongen en is op dit moment met name geconcentreerd langs de Haagweg en de Geestbrugweg. Hier is niet alleen sprake van detailhandel, maar ook van dienstverlening, kleinschalige bedrijfsmatigheid en in een enkel geval horeca-activiteiten. De verschillende functies zijn herkenbaar aan de gerealiseerde etaleringen en reclameuitingen of de van woningen afwijkende gevels. De wijk heeft met het centreren van de functies langs randen van het gebied het karakter gekregen van een woonwijk, waarbij de voormalige opslagplaatsen nog steeds dezelfde (beperkte) functie hebben of dienst doen als autostalling van de bewoners. In slechts nog enkele gevallen is sprake van bedrijfsmatigheden in het middengebied, bijvoorbeeld aan de Da Costalaan.
Openbare scholen en cultuurhistorische panden
In het verordeningsgebied zijn twee scholen aanwezig, basisschool Het Zonnelicht aan de Broekslootkade en basisschool Nicolaas Beets aan de Beetslaan. Beide scholen zijn gevestigd in panden die zijn aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol.
Landgoed Cromvliet
Het herenhuis op het landgoed dateert uit de 17e eeuw. Jarenlang is het pand door verschillende welvarende families bewoond. De gronden rondom het huis zijn langzaam aan steeds verder uitgebreid. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het pand verschillende functies ondergebracht, waaronder een kleuterschool en inrichting voor geriatrie en psychiatrie. Inmiddels wordt het pand weer bewoond.
figuur 2.1 zicht op landgoed Cromvliet vanaf de Cromvlietkade (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, rijksmonumenten.nl)
In de tuin bevindt zich nog een overblijfsel van de slangenmuur die gebruikt werd om vruchtstruiken tegen te laten groeien. Het park rond het landhuis Cromvliet is openbaar toegankelijk en vormt voor de inwoners van de wijk -samen met de nabijgelegen speeltuin- een welkome afleiding en rustpunt.