Plan: | Parapluherziening industriezones Feijenoord en Maas- en Rijnhaven |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1149PapluGeluid-va01 |
Het voorliggende plan heeft de naam 'parapluherziening Industriezones Feijenoord en Maas- en Rijnhaven. Parapluherziening is de naam die gegeven wordt aan een plan waarmee meerdere bestemmingsplannen tegelijk worden herzien (gewijzigd) op één onderwerp in die bestemmingsplannen. Het onderwerp van deze parapluherziening is: de gezoneerde industrieterreinen Feijenoord en Maas- en Rijnhaven en de daaromheen liggende geluidzones waarbinnen bij het toestaan van nieuwe woningen en andere geluidgevoelige objecten aan de geluidnormen voor industrie moet worden getoetst. Op een industrieterrein (binnen een bedrijfsbestemming) kunnen alleen bedrijven die in belangrijke mate geluid veroorzaken (grote lawaaimakers) worden toegestaan als rondom dat industrieterrein een toetsingszone voor geluid wordt vastgesteld, industrieterreinen met zo'n geluidzone worden gezoneerde industrieterreinen genoemd.
De geldende bestemmingsplannen waar de parapluherziening betrekking op heeft worden op dit ene onderwerp herzien, en blijven voor de rest onverminderd gelden. Een parapluherziening heeft dezelfde status, en doorloopt dezelfde procedure, als een bestemmingsplan. In artikel 41 van de Wet geluidhinder is bepaald dat de herziening van een toetsingszone industrielawaai met een bestemmingsplanprocedure moet worden geformaliseerd. Daarom wordt voor de herziening van de geluidzones rondom de industrieterreinen Feijenoord en Maas- en Rijnhaven, en voor de herziening van de begrenzing van de twee gezoneerde industrieterreinen, deze parapluherziening (dit (paraplu)bestemmingsplan) opgesteld.
Er zijn vier aanleidingen voor het opstellen van deze parapluherziening:
Hieronder worden de vier aanleidingen voor de parapluherziening nader toegelicht.
Geluidzone Feijenoord op één plek te krap
De geluidzone van het industrieterrein Feijenoord is op één locatie (het Eiland van Brienenoord) iets te krap. Bij het bedrijf Cementbouw Betonmortel BV (Dekker) sluit de geluidzone van dit industrieterrein niet aan op de bestaande en vergunde situatie van dit bedrijf. Er is hier, door een door de geluidmodellering in de jaren '90 veroorzaakte inconsistentie, sprake van een (administratieve) overschrijding. Daardoor kunnen alle bedrijven gelegen op de gezoneerde terreindelen geen nieuwe milieuvergunningen krijgen. De Wet geluidhinder schrijft voor dat de gemeente dit knelpunt oplost. Dit knelpunt wordt in eerste instantie opgelost met een geluidreductieplan voor het industrieterrein Feijenoord. In aanvulling op het geluidreductieplan wordt met de parapluherziening de geluidszone op deze locatie verruimd. Door de verruiming van de geluidzone blijft het voor de daar aanwezige betoncentrales mogelijk hun bedrijfsvoering te continueren.
Te ruime geluidzones
De geluidzone van het industrieterrein Feijenoord is voor het grootste deel (veel) te ruim. De geluidzone van het industrieterrein Maas- en Rijnhaven is overal te ruim en soms veel te ruim. Beide gezoneerde industrieterreinen en de daaromheenliggende zones zijn ongeveer 30 jaar geleden vastgesteld, toen de bestemmingen waar grote lawaaimakers waren toegestaan en het aantal grote lawaaimakers groter was dan nu (zie kaart 1 bij paragraaf 2.2). De geluidzone van Feijenoord is vastgesteld als Feijenoord Schaardijk, maar aan de Schaardijk zijn niet langer grote lawaaimakers toegestaan. Andere locaties, de Veranda en Katendrecht, zijn grotendeels stedelijk gebied/woningen geworden. Binnen de geluidzones mag de geluidsbelasting van de industrie op de gevels geluidsgevoelige functies hoger zijn dan de voorkeurswaarde van 50 decibel. Voor nieuwbouw van woningen en andere geluidsgevoelige functies binnen de geluidzones moet geluidsonderzoek worden gedaan, en moeten bij een geluidsbelasting hoger dan de voorkeurswaarde hogere waarden worden vastgesteld. Aangezien de geluidzones veel ruimer zijn dan nu nodig is, betekent dit een onnodige onderzoeks- en procedurele last.
Onduidelijkheid over wat gezoneerd industrieterrein is
De gearceerde gebieden op kaart 1 zijn in de jaren '90 aangewezen als gezoneerd industrieterrein. Het gezoneerde industrieterrein Maas- en Rijnhaven bestaat uit de Maashaven en de terreinen ten noorden en zuiden daarvan, en uit het zuidelijk deel van de Rijnhaven en de terreinen ten zuiden daarvan. Rondom dit aaneengesloten gebied is een ruime geluidzone (50 dB(A) toetsingszone) vastgesteld, als gezamenlijke geluidgebruikruimte voor de bedrijven op dit gezoneerde industrieterrein.
Als het gezoneerde industrieterrein Feijenoord Schaardijk zijn een aantal los van elkaar gelegen gebieden aangewezen: de terreinen tussen de rivier en de Stadionweg/Korte Stadionweg, twee terreinen aan de Schaardijk/Nesserdijk ten noorden van de rivier, de terreinen aan weerszijden van de Piekstraat in de wijk Feijenoord en het Unielever-/Oranjeboomterrein. De bedrijven op deze terreinen hebben samen één geluidzone als geluidgebruiksruimte gekregen. De terreinen aan de Schaardijk zijn gedezoneerd, zodat het industrieterrein nu Feijenoord heet i.p.v. Feijenoord Schaardijk. De geluidzone is daarbij niet aangepast, zodat deze nu ter plaatse van De Esch veel te ruim is.
De als gezoneerde industrieterreinen aangewezen gebieden hebben in de verschillende bestemmingsplannen die sinds de aanwijzing zijn gemaakt deels een bedrijfsbestemming gekregen die grote lawaaimakers toestaat, deels (in recentere bestemmingsplannen) een bedrijfsbestemming die geen grote lawaaimakers toestaat en deels een andere bestemming zoals water of een verkeersbestemming. En voor een deel hebben de als gezoneerd industrieterrein aangewezen gebieden door de transformatie van haven naar stad inmiddels een woonbestemming. De gezoneerde industrieterreinen zijn op de verbeeldingen van bestemmingsplannen niet als gezoneerd industrieterrein benoemd. Die keuze is gemaakt omdat de bestemming bepaalt of er feitelijk sprake is van een gezoneerd industrieterrein. Alleen bij terreinen waar het bestemmingsplan grote lawaaimakers (bedrijven in milieucategorie 4.1 of hoger kunnen een grote lawaaimaker zijn) toestaat is feitelijk sprake van een gezoneerd industrieterrein. Op het ogenblik is maar een klein deel van wat in de jaren '90 formeel als gezoneerd industrieterrein is aangewezen feitelijk een gezoneerd industrieterrein. Bij het industrieterrein Maas- en Rijnhaven is ook het water (de haven zelf) aangewezen als gezoneerd industrieterrein. Maar de bestemming Water staat geen bedrijven toe, zodat het water feitelijk geen onderdeel uitmaakt van het gezoneerde industrieterrein. Maar bij een deel van de bedrijven vindt lossen/laden van schepen plaats als onderdeel van de bedrijfsactiviteit. Het deel van het water dat voor de bedrijfsactiviteiten van grote lawaaimakers wordt gebruikt zou ook onderdeel van het gezoneerde industrieterrein moeten zijn.
Het aanwijzen, wijzigen of laten vervallen van een gezoneerd industrieterrein en de geluidzone daaromheen moet met een bestemmingsplanprocedure gebeuren. Met deze parapluherziening komen de twee gezoneerde industrieterreinen Feijenoord en Maas- en Rijnhaven en de geluidzones daaromheen te vervallen, en worden nieuwe duidelijk begrensde gezoneerde industrieterreinen met bijbehorende geluidzone aangewezen voor die delen binnen de huidige gezoneerde terreinen waar nog bedrijven zijn toegestaan die veel geluid produceren en daarom de geluidgebruiksruimte van een geluidzone nodig hebben.
Omgevingswet
Met de Omgevingswet wordt het systeem van geluidzonering vervangen door een systeem van omgevingswaarden. De omgevingswaarden moeten dan, voor alle gezoneerde industrieterreinen, worden berekend op basis van een maximale invulling van de huidige grenswaarden (maximaal toegestane geluidswaarden en verleende hogere waarden). Als de twee (veel) te grote geluidzones niet worden aangepast voor inwerkingtreding van de Omgevingswet, dan moet deze overmaat aan geluidruimte worden meegenomen bij de bepaling van de omgevingswaarden. Voor omgevingswaarden gaat vervolgens een verplichting gelden van vijfjaarlijkse monitoring, publicatie en eventuele sanering (bij overschrijding van de omgevingswaarde). Als het voor de bedrijfscategorieën van de bedrijven niet nodig is om het terrein waar ze op gevestigd zijn als gezoneerd aan te wijzen, zorgt dit voor extra administratieve lasten bij de gemeente/DCMR. Door de geluidszones rondom de industrieterreinen Feijenoord en Maas- Rijnhaven te vervangen door kleinere zones (rondom bedrijfsbestemmingen waar grote lawaaimakers zijn toegestaan, en mogelijk rondom andere bedrijfsbestemmingen als dit wenselijk is voor het beheer van de geluidproductie) wordt onnodig werk na inwerkingtreding van de Omgevingswet voorkomen. Een parapluherziening van de bestemmingsplannen, waarin de huidige geluidzones zijn en/of de nieuwe geluidzones moeten worden opgenomen, is een relatief eenvoudige manier om dit aan te passen die onder de Omgevingswet niet meer voorhanden is.
Het doel van de parapluherziening Industriezones Feijenoord en Maas- en Rijnhaven is om de toegekende ruimte voor industrielawaai te actualiseren op basis van de huidige situatie. Het gebied dat binnen 50 dB(A) geluidzones voor industrielawaai ligt zal daarmee sterk worden verkleind. De twee huidige geluidzones die samen een oppervlak van ongeveer 13 km2 hebben (dit oppervlak is inclusief de gezoneerder industrieterreinen) worden vervangen door vijf kleinere geluidzones met een gezamenlijk oppervlak van ongeveer 1,8 km2 (dit oppervlak is inclusief de vijf nieuwe gezoneerder industrieterreinen). Dit is gunstig voor het ontwikkelen van woningen (o.a. minder onderzoeklasten). Met de parapluherziening wordt de als gezoneerd industrieterrein aangewezen gebieden verkleind tot waar de onderliggende bestemmingsplannen binnen bedrijfsbestemmingen grote lawaaimakers toestaan, en tot het water waar bedrijfsactiviteiten van grote lawaaimakers plaatsvinden.
Het doel van de parapluherziening is uitdrukkelijk niet om bedrijven te beperken in hun vergunde activiteiten en reële groeimogelijkheden. De vergunde geluidproductie (de hoeveelheid geluid die door de bedrijfsactiviteiten wordt gemaakt), en een eventuele groei van de geluidproductie, van de betreffende bedrijven is begrens door de afstanden tot de nabijgelegen woningen. De nieuwe geluidzones zijn hierop afgestemd. Doordat het aantal bestemmingen waar grote lawaaimakers zijn toegestaan aanzienlijk is afgenomen, en doordat in een aantal gevallen woningen dichter bij de bedrijven zijn komen te liggen, kan worden volstaan met aanzienlijk kleinere geluidzones dan de huidige twee geluidzones.
Met rood is hieronder de geluidzone van het industrieterrein Feijenoord aangegeven, en met blauw is de geluidzone van het industrieterrein Maas- en Rijnhaven aangegeven. De gearceerde gebieden zijn de locaties waar bij vaststelling van de toetsingszones in de jaren '90 grote lawaaimakers waren toegestaan, de gezoneerde industrieterreinen. In de huidige situatie zijn deze gezoneerde industrieterreinen veel kleiner. Onder andere het zuiden van Katendrecht en de Veranda hebben niet langer een bedrijfsbestemming, en maken dus geen onderdeel meer uit van een gezoneerde industrieterrein. Andere delen binnen de gearceerde gebieden hebben een bedrijfsbestemming gekregen waarbinnen bedrijven tot maximaal milieucategorie 3.2 zijn toegestaan. Grote lawaaimakers zijn daar dan ook niet meer toegestaan.
Kaart 1: ligging gezoneerde industrieterreinen en geluidzones
Het plangebied van de parapluherziening betreft gebieden die rond de Nieuwe Maas zijn gelegen, met name het noordelijk deel van Rotterdam Zuid. Als plangrens van de parapluherziening is het gebied gekozen waarbinnen bestemmingsplannen (die geheel of gedeeltelijk binnen dat gebied vallen) met de parapluherziening worden herzien. De plangrens van de parapluherziening valt samen met de grenzen van de huidige twee geluidzones. Behalve ter plaatse van het Eiland van Brienenoord, waar de nieuwe geluidzone iets ruimer is dan de huidige geluidzone. In hoofdstuk 4 is aangegeven welke bestemmingsplannen, die geheel of gedeeltelijk binnen het plangebied van de parapluherziening vallen, met de parapluherziening worden herzien.
Er is geen beleid van het Rijk, van de provincie Zuid-Holland of van de gemeente Rotterdam dat van invloed is op de inhoud van deze parapluherziening.
Elk bestemmingsplan dat met de parapluherziening wordt herzien heeft in de regels een eigen artikel gekregen. Met dat artikel wordt geregeld: dat de huidige geluidzone(s) van de verbeelding en soms ook uit de regels verdwijnen en/of dat de nieuwe gezoneerde industrieterreinen en de nieuwe geluidzones (bij somminge bestemmingsplannen alleen de nieuwe geluidzones) op de verbeelding en in de regels van de betreffende bestemmingsplannen worden toegevoegd.
Zoals in hoofdstuk 2 is aangegeven zijn de terreinen die de jaren '90 als gezoneerde industrieterreinen zijn aangewezen in de bestemmingsplannen niet als zodanig benoemd en niet op de verbeelding aangegeven. Die keuze is gemaakt omdat de bestemming bepaalt of er feitelijk sprake is van een gezoneerd industrieterrein. Alleen bij terreinen waar het bestemmingsplan grote lawaaimakers (bedrijven in milieucategorie 4.1 of hoger kunnen een grote lawaaimaker zijn) toestaat is feitelijk sprake van een gezoneerd industrieterrein. Dit betekent dat de geldende bestemmingsplannen niet door de parapluherziening aangepast hoeven te worden waar het gaat om de (ligging van de) huidige gezoneerde industrieterreinen Feijenoord en Maas- en Rijnhaven. Door het met de parapluherziening in bestemmingsplannen opnemen van vijf nieuwe kleine gezoneerde industieterreinen komen de twee huidige gezoneerde industrieterreinen automatisch te vervallen.
Geluidzone industrieterrein Feijenoord
Bij de volgende bestemminsplannen vervalt de huidige geluidzone van het industrieterrein Feijenoord, en als er een artikel 'geluidzone-industrie' in de regels is opgenomen vervalt dit artikel eveneens:
Geluidzone industrieterrein Maas- en Rijnhaven
Bij de volgende bestemminsplannen vervalt de huidige geluidzone van het industrieterrein Maas- en Rijnhaven, en als er een artikel 'geluidzone-industrie' in de regels is opgenomen vervalt dit artikel eveneens:
Met de parapluherziening 'Industriezones Feijenoord en Maas- en Rijnhaven' worden de onderstaande vijf nieuwe gezoneerde industrieterreinen, en de geluidzones daaromheen, als zodanig aangewezen. Dit betekent dat deze vijf gezoneerde industrieterreinen en de vijf geluidzones daaromheen de twee huidige gezoneerde industrieterreinen en geluidzones zullen vervangen.
Industrieterrein Maas- en Rijnhaven
Het huidige industrieterrein Maas- en Rijnhaven is verkleind naar drie terreindelen (bedrijfsbestemmingen) waar de vestiging van grote lawaaimakers (voormalige A-inrichtingen) mogelijk is. Een deel van het water in de Maashaven (bij de nieuwe industrieterreinen Maashaven Zuidzijde-1 & Maashaven Zuidzijde-2) en de Rijnhaven (bij het nieuwe industrieterrein Katendrecht) is betrokken bij het industrieterrein, zodat ook de hier verrichte werkzaamheden en activiteiten meegenomen kunnen worden zodra de Omgevingswet van kracht wordt.
Industrieterrein Feijenoord
Het huidige industrieterrein Feijenoord is verkleind naar twee terreindelen (bedrijfsbestemmingen) waar de vestiging van grote lawaaimakers (voormalige A-inrichtingen) mogelijk is. Bij het nieuwe industrieterrein Piekstraat-Feijenoord is de grens van het industrieterrein gelijk aan de grens van de bedrijfsbestemming in het geldende bestemmingsplan. Er zijn dus geen aanpassingen aan de begrenzing van dit terrein voorgesteld. Binnen de bedrijfsbestemming die in het bestemmingsplan IJsselmonde Noord voor het bedrijventerrein Stadionweg is opgenomen het nieuwe industrieterrein Stadionweg-oost is de vestiging van grote lawaaimakers (voormalige A-inrichtingen) niet mogelijk, behalve waar op de verbeelding de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf-1' is opgenomen (dit betreft de terreinen van de twee betoncentrales). De betoncentrales zijn grote lawaaimakers die moeten zijn gevestigd op een gezoneerd industrieterrein. Met de parapluherziening worden de terreinen van de betoncentrales aangewezen als het gezoneerd industrieterrein Stadionweg-oost. Een deel van het water tussen de betoncentrales en het eiland van van Brienenoord is ook opgenomen in dit gezoneerde industrieterrein, zodat ook de hier verrichte werkzaamheden en activiteiten meegenomen kunnen worden zodra de Omgevingswet van kracht wordt. Hetzelfde geldt voor een deel van de weg op het industrieterrein, omdat ook daar activiteiten plaatsvinden (dit deel valt in het geldende bestemmingsplan ook al binnen de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf-1').
Geluidzones
Omdat jurisprudentie aangeeft dat bedrijven altijd groeiruimte moet worden geboden is gekeken waar er groeimogelijkheden voor het geluid zijn voor de bedrijven binnen de nieuwe gezoneerde industrieterreinen, zodat op basis hiervan de nieuwe geluidzones vormgegeven kunnen worden. De groeimogelijkheden zijn bepaald op de toekomstplannen en- mogelijkheden van de betreffende bedrijven en maatgevende MTG's (maximale toelaatbare geluidbelastingen) in de nabijheid. Van sommige bedrijven is bekend dat ze binnen nu en 10 jaar de locatie gaan verlaten. Op deze plekken is relatief weinig groeiruimte geboden. Hieronder is bij elk nieuw gezoneerd industrieterrein een onderbouwing voor de keuze voor de omvang van de nieuwe geluidzones opgenomen.
Op de onderstaande afbeelding is met een grijze arcering de ligging van het nieuw gezoneerde industrieterrein 'Maashaven Zuidzijde 1' aangegeven. Op de verbeelding van de parapluherziening is dit industrieterrein aangegeven met de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 1'. Dit industrieterrein is gelegen tussen de Brielselaan aan de zuidkant en de Maashaven aan de noordkant. Op dit industrieterrein zijn de volgende bedrijven gelegen die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken:
- de Meneba meelfabriek van Dossche Mills;
- Oceanwide Yachting Group b.v. (Service Centrum Maashaven);
- het Overslagstation Rotterdam van de AVR.
Ook is het deel van het water van de Maashaven dat gebruikt wordt door deze bedrijven (met name voor overslag) aangewezen als onderdeel van het gezoneerde industrieterrein.
Met een oranje arcering is de ligging van de geluidzone rondom het gezoneerde industrieterrein 'Maashaven Zuidzijde 1' aangegeven. Deze geluidzone is op de verbeelding aangegeven met de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 1'. Voor het bepalen van de omvang van deze geluidzone is gekeken wat de geluidbelasting wordt als de vergunde bronnen qua uitstraling een verdubbeling zouden krijgen richting het havenbekken. Op dat moment blijkt dat de 50 dB contour over de zuidwestelijke bouwblokken van Katendrecht, maar dat de 55 dB contour de woningen niet raakt. Voor de begrenzing van de nieuwe geluidzone gaan van deze situatie, waarbij zo wel afdoende groeimogelijkheden voor de aanwezige bedrijven wordt geboden als de leefomogevingskwaliteit van de omgeving acceptabel is. NB: de huidige geluidzone van het industrieterrein Maas- en Rijnhaven is over heel Katendrecht gelegen.
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 1' toegevoegd aan de verbeelding van de bestemmingsplannen:
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 1' toegevoegd aan de verbeelding en de regels van de bestemmingsplannen:
Op de onderstaande afbeelding is met een grijze arcering de ligging van het nieuw gezoneerde industrieterrein 'Maashaven Zuidzijde 2' aangegeven. Dit is het terrein van het bedrijf (dat in belangrijke mate geluidhinder kan veroorzaken) Quaker Oats, en omvat ook een deel van het water van de Maashaven. Op de verbeelding van de parapluherziening is dit industrieterrein aangegeven met de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 2'. Dit industrieterrein is gelegen tussen de Brielselaan aan de zuidkant en de Maashaven aan de noordkant. Met een oranje arcering is de ligging van de geluidzone rondom het gezoneerde industrieterrein 'Maashaven Zuidzijde 2' aangegeven. Deze geluidzone is op de verbeelding aangegeven met de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 2'. Voor het bepalen van de omvang van deze geluidzone is gekeken wat de geluidbelasting wordt als de vergunde bronnen qua uitstraling een verdubbeling zouden krijgen richting het havenbekken. Dit leidt tot een nieuwe geluidzone die in het noorden en oosten ruimer is dan in het zuiden en westen, en waarbinnen geen woningen en andere geluidgevoelige objecten zijn gelegen.
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 2' toegevoegd aan de verbeelding van het bestemmingsplan:
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 2' toegevoegd aan de verbeelding en de regels van de bestemmingsplannen:
Op de onderstaande afbeelding is met een grijze arcering de ligging van het nieuw gezoneerde industrieterrein 'Katendrecht' aangegeven. Dit is het terrein van het bedrijf (dat in belangrijke mate geluidhinder kan veroorzaken) Provimi, en omvat ook een deel van het water van de Rijnhaven. Op de verbeelding van de parapluherziening is dit industrieterrein aangegeven met de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 3'. Dit industrieterrein is gelegen op Katendrecht, tussen de Veerlaan aan de zuidkant en de Rijnhaven aan de noordkant. Met een oranje arcering is de ligging van de geluidzone rondom het gezoneerde industrieterrein 'Katendrecht' aangegeven. Deze geluidzone is op de verbeelding aangegeven met de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 3'. Het op dit industrieterrein gevestigde bedrijf (Provimi) is voornemens om binnen voorzienbare toekomst (medio 2024) zijn werkzaamheden en activiteiten op deze locatie te beëindigen. Op basis hiervan is de geluidzone zodanig vormgegeven dat dit bedrijf haar werkzaamheden en activiteiten kan blijven uitvoeren tot dat de milieuvergunning wordt ingetrokken. Het is niet voorzien dat na vertrek op deze locatie een ander bedrijf de (akoestische) milieuruimte in neemt. Daarom is gekozen de geluidzone zodanig vorm te geven dat er weinig akoestische groeimogelijkheden zijn. De nieuwe geluidzone is een combinatie van de bekende vergunde geluidruimte met (zeer beperkte) akoestisch groei van 0.1 dB.
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 3' toegevoegd aan de verbeelding van het bestemmingsplan:
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 3' toegevoegd aan de verbeelding en de regels van de bestemmingsplannen:
Op de onderstaande afbeelding is met een grijze arcering de ligging van het nieuw gezoneerde industrieterrein 'Piekstraat Feijenoord' aangegeven. Dit is het terrein van het bedrijf (dat in belangrijke mate geluidhinder kan veroorzaken) Hunter Douglas. Op de verbeelding van de parapluherziening is dit industrieterrein aangegeven met de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 4'. Dit industrieterrein is gelegen in de wijk Feijenoord, tussen de Piekstraat en de Nieuwe Maas. Met een oranje arcering is de ligging van de geluidzone rondom het gezoneerde industrieterrein 'Piekstraat Feijenoord' aangegeven. Deze geluidzone is op de verbeelding aangegeven met de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 4'. Deze geluidzone is tot stand gekomen vanuit een combinatie van de bekende laatste vergunde geluidruimte en een verdubbeling van de huidige bekende geluidsbronnen met een geluiduitstraling in oostelijke richting ter plaatse van de Nieuwe Maas. Daarmee ontstaat een geluidzone die zoveel mogelijk over het water ligt en zo weinig mogelijk over woningen, en waarbij het bedrijf naar menig van de gemeente ook voldoende groeimogelijkheden heeft.
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 4' toegevoegd aan de verbeelding van het bestemmingsplan:
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 4' toegevoegd aan de verbeelding en de regels van de bestemmingsplannen:
Op de onderstaande afbeelding is met een grijze arcering de ligging van het nieuw gezoneerde industrieterrein 'Stadionweg-oost' aangegeven. Dit zijn de terreinen van twee betoncentrales (die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken), Dekker Grondstoffen en Dyckerhoff-Basal. Op de verbeelding van de parapluherziening is dit industrieterrein aangegeven met de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 5'. Dit industrieterrein is het oostelijk deel van het bedrijventerrein Stadionweg, gelegen tussen de Stadionweg aan de zuidkant en het Zuiddiepje en het Eiland van Brienenoord aan de noordkant. Met een oranje arcering is de ligging van de geluidzone rondom het gezoneerde industrieterrein 'Stadionweg-oost' aangegeven. Deze geluidzone is op de verbeelding aangegeven met de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 5'. Aan de betoncentrales is in 2021 gevraagd inzicht te geven in hun huidige werkzaamheden, activiteiten en hun toekomstvisie. Op basis daarvan is geconstateerd dat een deel van deze ideeën leiden tot een mogelijke zoneoverschrijding aan de zuidkant van de zone (woningen aan de Zuiderhelling). Het betreffende bedrijf is aan het zoeken naar mogelijke geluidreducerende oplossingen. Een deel van de oplossingen zorgt voor een vermindering van de overschrijding, maar neemt deze nog niet helemaal weg. Op basis van de laatste beschikbare akoestische gegevens van de beide betoncentrales is gekeken op welke wijze de geluidzone voor dit industrieterrein moet worden vormgegeven. Aan de kant waar de huidige geluidzone van het industrieterrein Feijenoord grenst aan gevoelige bestemmingen, zoals de Zuidhelling en de Zuiddiepje blijft de nieuwe geluidzone op dezelfde manier vormgegeven. Aan de noordkant van het gezoneerde terrein is op de rivier geluidruimte voor beide betoncentrales vrijgemaakt.
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein 5' toegevoegd aan de verbeelding van het bestemmingsplan:
Met het vaststellen van de parapluherziening wordt de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie 5' toegevoegd aan de verbeelding en de regels van de bestemmingsplannen:
Overal vallen de vijf nieuwe geluidzones (ruim) binnen de twee oude geluidzones, behalve op één locatie. Het roze vlak tussen de rode lijnen op de onderstaande afbeelding valt buiten de geluidzone van het industrieterrein Feijenoord maar binnen de geluidzone van het nieuwe industrieterrein Stadionweg-oost. De geluidzone wordt hier verruimd omdat het bedrijf Cementbouw Betonmortel BV op deze locatie zorgt voor een overschrijding van de geluidzone van het industrieterrein Feijenoord (zie bij paragraaf 2.1.1). Omdat er op de gronden die nieuw binnen een geluidzone komen te liggen geen geluidgevoelige gebouwen aanwezig, mogelijk of voorzien zijn vindt de gemeente het wenselijk dat de geluidzone hier wordt uitgebreid ten behoeve van het genoemde bedrijf.
Met de parapluherziening worden de twee gezoneerde industrieterreinen Feijenoord en Maas- en Rijnhaven formeel opgeheven. Waarmee ook de twee grote geluidzones (50 dB(A) toetsingszones) rondom deze industrieterreinen komen te vervallen. Vijf locaties binnen de oude industrieterreinen worden met de parapluherziening als gezoneerd industrieterrein aangewezen, met daaromheen vijf nieuwe kleinere geluidzones. Binnen de geluidzones moet bij het mogelijk maken van nieuwe geluidgevoelige objecten (o.a. woningen) de gevelbelasting vanwege industrielawaai worden berekend, en moet op basis daarvan worden getoetst aan de wettelijke normen en moet indien van toepassing hogere waarden worden verleend. Met de vaststelling van de parapluherziening blijft circa 15% over van het gebied waarbinnen onderzoek naar industrielawaai moet worden gedaan. Maar de parapluherziening heeft géén verandering van de geluidbelasting door industrie tot gevolg. Dit omdat alleen de zones waarbinnen onderzoek moet worden gedaan worden verkleind, maar de parapluherziening geen gevolgen heeft voor de aan de betreffende bedrijven vergunde geluidgebruiksruimte.
Het instrument milieueffectrapportage wordt gebruikt om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. De basis hiervan ligt in de EU richtlijn m.e.r. De richtlijn is van toepassing op de milieueffectbeoordeling van openbare en particuliere projecten die aanzienlijke gevolgen voor het milieu kunnen hebben. De Europese regelgeving is in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd in de Wet milieubeheer en in het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.). In de bijlagen behorende bij het Besluit m.e.r. zijn de m.e.r.-plichtige activiteiten (de C-lijst) en de m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten (de D-lijst) beschreven. Daarbij geldt een bandbreedte. Bovendien dienen bij de afweging ook nog andere factoren te worden betrokken en dient nagegaan te worden of er significant negatieve effecten te verwachten zijn op natuurgebieden.
Plangebied
Om te bepalen of de parapluherziening m.e.r.-(beoordelings)plichtig is, is deze getoetst aan de Nederlandse en Europese wetgeving. In deze parapluherziening is sprake van een wijziging van een industrieterrein. Omdat de industrieterreinen die worden gewijzigd een totale omvang hebben van 21,2 hectare, en dit onder de drempelwaarde van 75 hectare ligt, is een m.e.r.-beoordelingsbesluit nodig. Ook is een planm.e.r.-beoordeling noodzakelijk omdat het bestemmingsplan een kader vormt voor activiteiten genoemd in de bijlagen bij het Besluit m.e.r. De conclusie van de (plan)m.e.r.-beoordeling is dat er geen MER hoeft te worden opgesteld, omdat er geen belangrijke nadelige gevolgen zijn te verwachten voor het milieu. De parapluherziening heeft géén financiële of organisatorische samenhang dan wel een afhankelijkheidsrelatie met andere plannen/ontwikkelingen, zodat de effecten van de parapluherziening op zichzelf kunnen worden beschouwd.
Het door het college vastgestelde m.e.r.-beoordelingsbesluit ligt tegelijk met het ontwerpbestemmingsplan als afzonderlijk besluit ter inzage, en is als bijlage 2 bij de toelichting van dit bestemmingsplan gevoegd.
Het vaststellen van de parapluherziening heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente.
In het kader van het overleg bij de voorbereiding van bestemmingsplannen, als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het concept ontwerpbestemmingsplan toegezonden aan:
Een inhoudelijke reactie is ontvangen van de hieronder genoemde vooroverlegpartners.
- Meneba geeft aan dat de gegunde milieuvergunning van toepassing blijft en ook na de parapluherziening gerespecteerd zullen blijven. In een reactie op deze brief is aangegeven dat dit inderdaad het geval is.
- Dekker is verheugd dat de geluidzone ter plaatse van het Eiland van Brienenoord wordt aangepast op de bestaande situatie. En ze geven aan dat de reden waarom deze aanpassing nodig was niet correct in het voorontwerpbestemmingsplan is verwoord. Het ontwerpbestemmingsplan is hierop aangepast conform de reactie van Dekker.