direct naar inhoud van Regels
Plan: Parapluherziening Cultuurhistorie Crooswijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1118PapluCultCW-va02

Regels

Hoofdstuk 1 INLEIDENDE REGELS

Artikel 1 Begrippen

De begripsbepalingen zoals opgenomen in Hoofdstuk 1 van het bestemmingsplan ‘Nieuw Crooswijk II', onherroepelijk op 3 oktober 2012, 'Paradijshof, Nieuw Crooswijk' onherroepelijk op 17 april 2016 en het bestemmingsplan 'Crooswijk', onherroepelijk op 27 januari 2018, blijven van toepassing op dit bestemmingsplan, met dien verstande dat in deze regels mede wordt verstaan onder:

1.1 plan:

Het bestemmingsplan Parapluherziening Cultuurhistorie Crooswijk van de gemeente Rotterdam.

1.2 bestemmingsplan:

De geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0599.BP1118PapluCultCW-va02 met de bijbehorende regels.

Artikel 2 wijze van meten

De wijze van meten zoals opgenomen in Hoofdstuk 1 van het bestemmingsplan ‘Nieuw Crooswijk II', onherroepelijk op 3 oktober 2012, 'Paradijshof, Nieuw Crooswijk' onherroepelijk op 17 april 2016 en het bestemmingsplan 'Crooswijk', onherroepelijk op 27 januari 2018, blijven ongewijzigd van toepassing.

Hoofdstuk 2 BESTEMMINGSREGELS

Artikel 3 Waarde - Cultuurhistorie 1

3.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Waarde - Cultuurhistorie 1' aangewezen gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor bescherming van het beschermd stadsgezicht Waterproject.

3.2 Bouwregels
3.2.1 Algemeen

In aanvulling op de bouwregels voor de andere aldaar voorkomende bestemmingen geldt binnen de als 'Waarde - Cultuurhistorie 1' bestemde gronden dat gebouwen die ten tijde van de terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan afgedekt zijn met een platdak, bij her- of verbouw afgedekt dienen te worden met een platdak in de oorspronkelijke vorm, of waar afgedekt met een kap, bij her- of verbouw afgedekt dienen te worden met een kap in de oorspronkelijke vorm (d.w.z. de kapvorm zoals die was ten tijde van de eerste oplevering van het gebouw).

3.2.2 Specifieke bouwregels

Ten aanzien van overige bouwwerkzaamheden geldt in afwijking op de andere aldaar voorkomende bestemmingen binnen de als 'Waarde - Cultuurhistorie 1' bestemde gronden:

  • a. de bestaande afdekkingsvorm van het gebouw als platdak of als kap, zoals die ten tijde van de terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan of ten tijde van de eerste oplevering van het gebouw aanwezig waren, dient in stand te blijven;
  • b. gebouwde voorzieningen als opbouw ten behoeve van een dakterras zijn niet toegestaan;
  • c. op de mede voor 'Groen', 'Tuin', 'Verkeer - Erf', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Verkeer - Wegverkeer' aangewezen gronden zijn in het belang van behoud en bescherming van de aanwezige cultuurhistorische waarden, vanaf de terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan geen nieuwe bouwwerken toegestaan;
  • d. de bestaande indeling in bouwblokken dient te worden gehandhaafd.
3.3 Afwijken van de bouwregels
3.3.1 Afwijken van dak- en kapvorm

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning voor het bouwen afwijken van artikel 3.2.1 en 3.2.2 onder a door een andere wijze van afdekking toe te staan.

3.3.2 Afwijken hoogte Crooswijksesingel / Spiegelnisserkade

Burgemeester en wethouders kunnen met inachtneming van artikel 3.5 bij een omgevingsvergunning voor het bouwen afwijken van de maximale bouwhoogte van 11 meter voor Crooswijksesingel 2-3 en Spiegelnisserkade 62-65, met dien verstande dat:

  • a. voor Crooswijksesingel 2-3 een maximale goothoogte van 13 meter en een maximale bouwhoogte van 17 meter is toegestaan;
  • b. voor Spiegelnisserkade 62-65 een maximale goothoogte van 13 meter en een maximale bouwhoogte van 15 meter is toegestaan.
3.3.3 Afwijken kleine bouwwerken

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning voor het bouwen afwijken van het bepaalde in lid 3.2.2 sub c ten behoeve van het toestaan van nieuwe bouwwerken voor voorzieningen van openbaar nut, verkeer en vervoer (niet groter dan 80 m3) binnen de bestemmingen 'Groen', 'Tuin', 'Verkeer - Erf', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Verkeer - Wegverkeer'.

3.3.4 Vergunning

Omgevingsvergunning op grond van de voorgaande leden is slechts mogelijk indien de te beschermen waarden van het betrokken beschermd stadsgezicht niet worden geschaad, waarbij rekening gehouden dient te worden met:

  • a. de stedenbouwkundige- en ensemble-waarden van rijk gedetailleerde herenhuizen in verschillende bouwstijlen en typen;
  • b. de karakteristieke hoekoplossingen van ensembles en individuele panden;
  • c. de directe omgeving van het bouwwerk;
  • d. de karakteristieke hoofdvorm inclusief dakvorm, kap en massa-opbouw van het bouwwerk;
  • e. de bouwstijl, verschijningsvorm, gevelindeling of typerende architectuur van het bouwwerk;
  • f. de aanwezigheid van authentieke constructies, technieken, details, materialen of kleuren van het bouwwerk.
3.3.5 Advies

Alvorens aan de vorige leden toepassing wordt gegeven, winnen burgemeester en wethouders advies in van de commissie voor Welstand en Monumenten.

3.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
3.4.1 Verbod

In het belang van het beschermde stadsgezicht genoemd in het eerste lid, is het verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:

  • a. op de mede voor 'Groen', 'Tuin', 'Verkeer - Erf', 'Verkeer - Verblijfsgebied', 'Verkeer - Wegverkeer' bestemde grond terrein te verharden of terrein meer dan 0,5 meter op te hogen of af te graven;
  • b. op de mede voor 'Verkeer - Verblijfsgebied', 'Verkeer - Wegverkeer' bestemde gronden wegwerkzaamheden die het bestaande wegprofiel aantasten;
  • c. op de mede voor 'Groen', 'Verkeer - Erf', 'Verkeer - Verblijfsgebied', 'Verkeer - Wegverkeer' bestemde gronden waterlopen te dempen of waterlopen om te leggen;
  • d. in de voortuinen van gebouwen terrein te verharden of terrein meer dan 0,5 meter op te hogen of te ontgraven.
3.4.2 Uitgezonderde werkzaamheden
  • a. normaal onderhoud en beheer;
  • b. werkzaamheden die reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van het plan;
  • c. werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd krachtens een verleende omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden.
3.4.3 Vergunning

Bij hun beslissing omtrent het verlenen van een vergunning betrekken burgemeester en wethouders de belangen van het betrokken beschermd stadsgezicht in hun overwegingen.

3.4.4 Advies

Alvorens vergunning te verlenen winnen burgemeester en wethouders het advies in van de commissie voor Welstand en Monumenten.

3.5 Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk
3.5.1 Verbod

Op de voor 'Waarde - Cultuurhistorie 1' bestemde gronden is het verboden om zonder vergunning van burgemeester en wethouders bouwwerken geheel of gedeeltelijk te slopen, al dan niet in het kader van verbouwingswerkzaamheden.

3.5.2 Uitzondering op verbod

In afwijking van het bepaalde in lid 3.5.1 is geen vergunning vereist in geval van:

  • a. een aanschrijving van burgemeester en wethouders op grond van de Woningwet (hoofdstuk III);
  • b. bouwwerken waarvoor geen omgevingsvergunning voor het bouwen vereist is;
  • c. een vergunning voor het slopen van een bouwwerk vereist is ingevolge een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening en deze vergunning verleend is.
3.5.3 Vergunning

Vergunning wordt verleend indien door het slopen het aanzien en/of de karakteristiek van het beschermd stadsgezicht niet of niet in betekenende mate wordt geschaad.

3.5.4 Advies

Alvorens te beslissen op een aanvraag winnen burgemeester en wethouders het advies in van de commissie voor Welstand en Monumenten.

Artikel 4 Waarde - Cultuurhistorie 2

4.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Waarde - Cultuurhistorie 2' aangewezen gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor het behoud van de aan het gebied eigen zijnde cultuurhistorische waarden.

4.2 Bouwregels
4.2.1 Karakteristieke kapvorm ensemble Wereldhaven

In aanvulling op de bouwregels voor de andere aldaar voorkomende bestemmingen, geldt ter plaatse van de bouwaanduiding 'karakteristiek' dat gebouwen die ten tijde van de terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan afgedekt zijn met een kap bij her- of verbouw afgedekt dienen te worden met een kap in de oorspronkelijke vorm (d.w.z. de kapvorm zoals die was ten tijde van de eerste oplevering van het gebouw, waarbij extra dakkapellen niet zijn toegestaan).

4.3 Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk
4.3.1 Verbod

Op de voor 'Waarde - Cultuurhistorie 2' bestemde gronden is het verboden om zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders bouwwerken geheel of gedeeltelijk te slopen.

4.3.2 Uitzondering op verbod

In afwijking van het bepaalde in lid 4.3.1 is geen vergunning vereist in geval van:

  • a. een aanschrijving van burgemeester en wethouders op grond van de Woningwet (hoofdstuk III);
  • b. bouwwerken waarvoor geen omgevingsvergunning voor het bouwen vereist is;
  • c. een vergunning voor het slopen van een bouwwerk vereist is ingevolge een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening en deze vergunning verleend is;
  • d. sloopwerkzaamheden die reeds in uitvoering zijn ten tijde van het van kracht worden van het bestemmingsplan;
  • e. gebouwen die ten gevolge van een calamiteit verloren zijn gegaan.
4.3.3 Vergunning

Vergunning wordt verleend, indien:

  • a. sprake is van zwaarwegende maatschappelijke, technische, dan wel economische overwegingen, en
  • b. nieuwbouw mogelijk is en aanvrager aannemelijk heeft gemaakt dat op de plaats van het (gedeeltelijk) te slopen bouwwerk nieuwbouw zal plaatsvinden met inachtneming van de vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang zijnde stedenbouwkundige, bouwkundige, architectonische en ensemble waarden, die onder andere worden gevormd door de situering, schaal, vorm en geleding van de bebouwing.
4.3.4 Advies

Alvorens te beslissen op een aanvraag, winnen burgemeester en wethouders het advies in van de commissie voor Welstand en Monumenten.

Artikel 5 Toepassingsverklaring

Voor de overige locaties blijven de bestemmingsregels zoals opgenomen in Hoofdstuk 2 van het bestemmingsplan ‘Nieuw Crooswijk II', onherroepelijk op 3 oktober 2012, 'Paradijshof, Nieuw Crooswijk' onherroepelijk op 17 april 2016 en het bestemmingsplan 'Crooswijk', onherroepelijk op 27 januari 2018, ongewijzigd van toepassing.

Hoofdstuk 3 ALGEMENE REGELS

De Algemene regels zoals opgenomen in Hoofdstuk 3 van het bestemmingsplan ‘Nieuw Crooswijk II', onherroepelijk op 3 oktober 2012, 'Paradijshof, Nieuw Crooswijk' onherroepelijk op 17 april 2016 en het bestemmingsplan 'Crooswijk', onherroepelijk op 27 januari 2018, blijven ongewijzigd van toepassing.

 

Hoofdstuk 4 OVERGANGS- EN SLOTREGELS

Artikel 6 Overgangsrecht

Het Overgangsrecht zoals opgenomen in Hoofdstuk 4 van het bestemmingsplan ‘Nieuw Crooswijk II', onherroepelijk op 3 oktober 2012, 'Paradijshof, Nieuw Crooswijk' onherroepelijk op 17 april 2016 en het bestemmingsplan 'Crooswijk', onherroepelijk op 27 januari 2018, blijven ongewijzigd van toepassing.

Artikel 7 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan 'Parapluherziening Cultuurhistorie Crooswijk'.