direct naar inhoud van 6.10 Duurzaamheid en energie
Plan: Zevenkamp en Nesselande
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1043ZevenkmpNes-oh01

6.10 Duurzaamheid en energie

Duurzaamheid is onder andere zodanig bouwen, renoveren en beheren dat, gedurende de hele kringloop van het bouwwerk en de gebouwde omgeving, het milieu en de menselijke gezondheid zo min mogelijk negatieve effecten ondervinden. Het begrip duurzaamheid speelt op verschillende schaalniveaus een rol, zowel op het niveau van de stad, de wijk als het gebouw.

Rotterdam heeft een ambitieuze klimaatprogramma's vastgesteld;

  • het Rotterdam Climate Initiative;
  • Rotterdamse Energie Aanpak en Planning (REAP) als ontwerptool- en -leidraad voor het energiezuinig ruimtelijk ontwikkelen;
  • Convenanten met projectontwikkelaars en met woningcorporaties m.b.t. energiezuinig en duurzaam bouwen, ontwikkelen en renoveren: ‘Samenwerkingsovereenkomst duurzaam ontwikkelen 2010’;
  • Aansluitplicht op warmtenet voor nieuwbouw (artikel 2.7.3a van de bouwverordening);
  • Programma Duurzaam.

Het Bouwbesluit vormt het minimaal te realiseren kwaliteitsniveau in Nederland. De gemeente Rotterdam heeft daar boven op het document 'De Rotterdamse Woningkwaliteit' (RWK) opgesteld (meest recente versie maart 2005). Het RWK is een eenvoudig systeem van aanvullende kwaliteiten op het Bouwbesluit en bestaat uit zes thema's: oppervlakte, veiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid, flexibiliteit en comfort. Het RWK is vrijblijvend te gebruiken.

6.10.1 Duurzaamheid

Rotterdam is de op-één-na grootste stad van Nederland en met deze omvang is duurzaamheid in Rotterdam dan ook een grote uitdaging. In 2007 is het samenwerkingsverband Rotterdam Climate Initiative (RCI) opgericht, waarbinnen vier partners samenwerken aan een duurzame stad: het Havenbedrijf Rotterdam, het bedrijfsleven verenigd in Deltalinqs, DCMR Milieudienst Rijnmond en de gemeente Rotterdam. Het RCI-programma richt zich op drie belangrijke gebieden: * voorkomen van klimaatverandering door CO2-uitstoot (mitigatie), * aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie), * verbeteren van milieuzaken als schone lucht en reductie van geluidshinder. Deze doelstellingen versterken de economie en maken de stad aantrekkelijker. Om de doelstellingen concreter te maken zijn in het Programma Duurzaam 10 opgaven geformuleerd.

In het Programma Duurzaam is vastgelegd dat het formuleren van een duurzaamheidsparagraaf een vast onderdeel is van ruimtelijke plannen. De nieuwe ontwikkelingen in Zevenkamp en Nesselande voldoen aan twee ascpecten uit het Programma Duurzaam om de duurzaamheid van bestemmingsplan Zevenkamp en Nesselande te vergroten. In dit bestemmingsplan wordt ruimte gegeven aan het bevorderen van duurzame gebiedsontwikkeling en het vergroten van duurzame producten en diensten.

In bestemmingsplan Zevenkamp en Nesselande worden enkele bouwlocaties ingevuld die nu nog braak liggen. Het invullen van locaties binnen de bestaande bebouwing is duurzamer dan bouwen in het buitengebied ten koste van het groen. De bebouwing helpt om de bestaande voorzieningen in stand te houden en de al aanwezige infrastructuur en OV krijgt een groter draagvlak.

Zowel in Zevenkamp als in Nesselande wordt ruimte gemaakt voor stadslandbouw. Stadslandbouw draagt bij aan een duurzame gebiedsontwikkeling omdat het kan zorgen voor een grotere sociale cohesie in de wijk, een hogere biodiversiteit en kwalitatief beter groen en daarbij heeft het een educatieve waarde voor stadskinderen; door middel van stadslandbouw kunnen zij leren hoe voedsel groeit van zaadje tot eetbaar eindresultaat.

Bij het ontwerp en de uitvoering van de wijk Nesselande is er reeds voor gekozen om het afvalwater op een duurzame manier af te voeren. In de wijk is een verbeterd gescheiden rioolstelsel aangelegd. Hierdoor wordt het regenwater, uitgezonderd de first flush die naar de waterzuivering wordt gepompt, afgevoerd naar het oppervlaktewater. Er zijn verschillende filtersystemen aangelegd om hemelwater dat op verhard oppervlak terecht komt, te filteren voordat het in het oppervlaktewater terecht komt. Op de Kosboulevard gekozen voor verlichting die gedimd wordt na een bepaald tijdstip, zodat er minder energie wordt gebruikt en in Nesselande zijn de nieuwe woningen aangesloten op stadsverwarming.

Bij het uitwerken en concreet maken van de nieuwe ontwikkelingen zal, buiten de gebruikelijke milieu- en natuuronderzoeken, aandacht zijn voor verschillende aspecten van duurzaamheid zoals de keuze voor duurzame materialen.

6.10.2 Energie

Het Rotterdam Climate Initiative is het nieuwe, ambitieuze klimaatprogramma waarbij de gemeente tracht de CO2-uitstoot van Rotterdam fors terug te brengen. Bij de uitwerking van de nieuwe ontwikkelingen is het aan te bevelen om te onderzoeken op welke wijze de CO2 uitstoot verminderd kan worden.

Sinds 1995 is het verplicht een EPC-berekening (EnergiePrestatieCoëfficiënt) in te dienen in het kader van het aanvragen van de omgevingsvergunning voor het bouwen. Alle nieuwbouw zal moeten voldoen aan de geldende EPC normen.