direct naar inhoud van 5.4 De wateropgave
Plan: Zevenkamp en Nesselande
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1043ZevenkmpNes-oh01

5.4 De wateropgave

Dit hoofdstuk beschrijft per wateraspect de effecten die de ontwikkellocaties hebben op de waterhuishouding.

De in het plangebied aanwezige watergangen en -partijen hebben de bestemming 'water' gekregen. De onderhoudstroken langs de hoofdwatergangen, waarop de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing is, zijn met een aanduiding op de verbeelding aangegeven.

Op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (artikel 67 lid 11) is het verboden (behoudens ontheffing) bouwwerken op te richten of houtgewassen te planten binnen een strook van 5 meter (gemeten vanuit de insteek van het talud) langs hoofdwatergangen respectievelijk boezemwatergangen, ten behoeve van het onderhoud van genoemde watergangen.

Een belanghebbende met bouwvoornemens in een keurstrook (zoals aangegeven op de verbeelding) wordt geadviseerd om contact op te nemen met genoemd hoogheemraadschap over antwoord op de vraag of voor het bouwproject in kwestie ontheffing verleend kan worden van het bouwverbod in de Keur.

Voor de uitvoering van werken binnen de voor 'waterkering' bestemde zone zoals aangegeven op de verbeelding, is onverminderd de bepalingen van het bestemmingsplan terzake, vergunning vereist van het Hoogheemraadschap.

5.4.1 Oppervlaktewater

Het bestemmingsplangebied kent geen waterbergingsopgave. Wel zal een toename van de verharding in Zevenkamp als gevolg van de ontwikkelingen gecompenseerd moeten worden in extra open water. Het hemelwater dat op de extra verharding valt kan niet meer in de bodem zakken en moet nu ook geborgen of afgevoerd worden. In Nesselande is voldoende water gerealiseerd. Hier is compensatie niet vereist.

Op basis van de ontwikkelingen is verharding van oppervlakte te verwachten. Om hoeveel oppervlakte het gaat, is in dit stadium niet te zeggen. Compenseren door het aanleggen van open water in hetzelfde peilgebied heeft de voorkeur van het Hoogheemraadschap. Andere vormen van waterberging behoren ook tot de mogelijkheden, mits het niet mogelijk is om open water aan te leggen.

Een indicatie van de benodigde compensatie is berekend door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De tabel geeft de toename van het verhard oppervlak en de hoeveelheid compenserende waterberging per ontwikkeling weer in Zevenkamp. Waar nog niet bekend is om hoeveel extra verharding het gaat, is uitgegaan van 50%.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1043ZevenkmpNes-oh01_0008.png" Verwachting toename verhard oppervlak en inschatting watercompensatie

Bij de nadere uitwerking van de plannen zal in nauw overleg met Schieland bepaalt moeten worden hoe de toename van verhard oppervlak gecompenseerd wordt en om hoeveel compensatie het per ontwikkeling gaat.

5.4.2 Grondwater

De toename van verhard oppervlak heeft naar verwachting geen grote directe gevolgen op de grondwaterstand. Nesselande is een kwelrijk gebied, daarom wordt infiltratie van hemelwater afgeraden; mogelijk moeten er zelfs aanvullende ontwateringsmiddelen (watergangen, drains) worden aangelegd om grondwateroverlast te voorkomen.

Bij het aanleggen van ontwateringsmiddelen moet het volgende worden meegenomen: hoe groter de afstand tussen de ontwateringsmiddelen, des te kleiner de ontwateringsdiepte.

5.4.3 Waterkering en waterveiligheid

Waterkeringen

Rondom de locaties B en H ligt ten zuidwesten een polderkade en ten noordoosten een boezemkade. Ten zuiden van locatie E ligt een polderkade. In Figuur 9, Figuur 10 en Figuur 11 zijn de kades rondom de genoemde ontwikkelingen weergegeven. De overige ontwikkelingen bevinden zich niet in de directe nabijheid van een kering.

De exacte locaties waar mogelijk gewerkt gaat worden zijn voor de locaties B en E nog niet bekend, voor locatie H globaal. Binnen locatie H zijn 5 woningen gesitueerd in de beschermingszone van de boezemkade, zie ook de fFiguur. Bouwen is hier alleen toegestaan als voldaan wordt aan de eisen van het hoogheemraadschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1043ZevenkmpNes-oh01_0009.png"

Ligging ontwikkellocatie Brandingdijk in relatie tot Boezemkade en Polderkade.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1043ZevenkmpNes-oh01_0010.png"

Ligging ontwikkellocatie Zuideinde-Noord in relatie tot boezemkade en polderkade

Voor beide waterkeringen geldt dat het verboden is te werken binnen de kern en beschermingszone, zonder dat daarvoor vergunning is verleend. Indien de ontwikkelingen leiden tot werken in een van de zones van de waterkeringen, dan wordt geadviseerd vroegtijdig in contact te treden met het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard.

Waterveiligheid

De ontwikkelingen in het gebied hebben geen significante invloed op het veiligheidsrisico binnendijks en dragen maar beperkt bij aan de totale waarde binnen dijkringgebied 14.

5.4.4 Riolering

Afvalwater

De ontwikkeling in het bestemmingsplan zal leiden tot een toename van het aantal woningen en een toename van het aantal vierkante meters aan voorzieningen. Dit houdt in dat er een toename is te verwachten van de hoeveelheid afvalwater die geproduceerd wordt. In dit stadium is nog niet van elke ontwikkeling bekend om hoeveel woningen en vierkante meters het gaat. Een overzicht van de bekende gegevens is weergegeven in de volgende tabel.

Ontwikkeling   Aantal woningen   BVO voorzieningen [m2]  
Zevenkamp      
Sportcomplex Nieuwemeer   -   Nog onbekend  
Locatie de Aar   30   -  
Nesselande      
Locatie Brandingwijk   20   2.500  
Locatie Landgoed   50   5.000  
Locatie Zuideinde-noord   12    

Op basis van het bekende oppervlak en het aantal woningen is een inschatting te maken van de toename van de afvalwaterbelasting als gevolg van de ontwikkelingen.

Zevenkamp

Woningen
- In een woning zijn gemiddeld 2,5 personen aanwezig;
- Per persoon wordt gemiddeld 12 liter afvalwater per uur geproduceerd.
30 woningen * 2,5 persoon per woning * 12 liter per uur = 0,9 m3/uur
De totale toename van de afvalwaterproductie in Zevenkamp wordt daarmee geschat op 0,9 m3 per uur.

Nesselande
Voorzieningen
- Gemiddelde belasting van 3 m3 per hectare
- 7.500 m2 / 10.000 m2 * 3 m3 = 2,3 m3/uur
Woningen
- In een woning zijn gemiddeld 2,5 personen aanwezig;
- Per persoon wordt gemiddeld 12 liter afvalwater per uur geproduceerd.
- 94 woningen * 2,5 persoon per woning * 12 liter per uur = 2,8 m3/uur

De totale toename van de afvalwaterproductie in Nesselande wordt daarmee geschat op 5,1 m3 per uur.

Hemelwater

Ten aanzien van hemelwater ligt de voorkeur in principe bij het gescheiden afvoeren van afval- en hemelwater. Dit leidt tot vermindering van vuilwateroverstorten en zorgt ervoor dat er minder water wordt afgevoerd naar de AWZI. In Nesselande gebeurt dit al, in Zevenkamp niet.
Het heeft de voorkeur het hemelwater zoveel mogelijk ter plaatse weer terug te brengen in het milieu. Wel moet per locatie bepaald worden of en hoe gescheiden afvoeren op een effectieve manier uitgevoerd kan worden, ook gezien de geohydrologische eigenschappen van het gebied.

Aanbevolen wordt ook om naar toepassing van groene daken te kijken Ze houden hemelwater tijdelijk vast en verminderen en vertragen de afvoer ervan. Ze worden echter niet meegeteld als compensatie voor de verharding.

Voor de materiaalkeuze van de bebouwing gelden randvoorwaarden, aangezien verontreiniging van afstromend hemelwater voorkomen moet worden. Aangezien uitloogbare materialen een belasting vormen voor de waterkwaliteit, is het wenselijk deze niet toe te passen.

Voor het bepalen van de afvoer van afval- en hemelwater dient een rioolplan te worden opgesteld. Geadviseerd wordt om hiervoor tijdig een overleg te organiseren tussen de ontwikkelende partij, de waterbeheerder en de rioolbeheerder