direct naar inhoud van 5.4 De wateropgave
Plan: Afrikaanderwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1029Afrkndrwijk-oh01

5.4 De wateropgave

5.4.1 Oppervlaktewater en compensatie

Compensatie

Om wateroverlast door neerslag te beperken, moet uitbreiding van het verharde oppervlak worden gecompenseerd. Het Waterschap Hollandse Delta hanteert hierbij de vuistregel dat de netto toename aan verharding gecompenseerd moet worden met 10% van die hoeveelheid aan wateroppervlak.

Het bestemmingsplan Afrikaanderwijk legt -zoals al eerder gezegd- in hoofdzaak de bestaande situatie vast. In de in het bestemmingsplan opgenomen ontwikkellocaties A, B en C wordt vervangende nieuwbouw gepleegd waarbij de hoeveelheid verhard oppervlak niet toe- of afneemt. In de ontwikkellocaties D, E, F, G, H en I neemt in het plan het verharde oppervlak af. Het openbaar groen neemt in dit bestemmingsplan toe, maar het aandeel tuinen/binnenterreinen neemt af. In totaal zal het verharde oppervlak met 2.765 m2 afnemen en het onverharde oppervlak zal met eenzelfde hoeveelheid toenemen. Bij uitvoer van de ontwikkelingen zal de verharding in het gebied dus afnemen. Het is dan ook niet nodig om als compensatie extra oppervlaktewater aan te leggen.


Bestaande wateropgave
Er bestaat voor het peilgebied 50-17, waar de Afrikaanderwijk een onderdeel van is, een wateropgave voor het realiseren van 40.464 m3 oppervlaktewater in het kader van Waterplan 2 Rotterdam. Er wordt gezocht naar locaties om deze opgave te realiseren. In de Afrikaanderwijk is echter weinig ruimte om oppervlaktewater te realiseren. Bovendien is het een forse opgave om binnen de Afrikaanderwijk gelegen water te verbinden met het in het peilgebied aanwezige watersysteem. Omdat het bestemmingsplan Afrikaanderwijk hoofdzakelijk de huidige situatie bestemd en er bij de ontwikkelingen sprake is van vervangende nieuwbouw in hoofdzakelijk gesloten bouwblokken biedt de planontwikkeling geen mogelijkheden voor het realiseren van oppervlaktewater.

5.4.2 Grondwater

Bij planontwikkeling is er sprake van een geringe afname van het verharde oppervlak. De hoeveelheid regenwater die door de bodem wordt opgenomen en het grondwater aanvult zal daarom door de planontwikkeling niet verminderen. Er is dus geen risico op een verlaging van de grondwaterstand door de plannen.