direct naar inhoud van 2.4 Beleid deelgemeente
Plan: Afrikaanderwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1029Afrkndrwijk-oh01

2.4 Beleid deelgemeente

2.4.1 Ontwikkelingsvisie Feijenoord 2020

Dit document geeft voor de komende 20 jaar richting aan de toekomst van de deelgemeente en vormt de basis voor de plannen op fysiek, economisch en sociaal gebied. In de Ontwikkelingsvisie Feijenoord wordt veel aandacht besteed aan de versterking van de specifieke gebiedskenmerken. Binnen de ontwikkelingsvisie worden drie woon- en werkmilieus onderscheiden: centrumwijken, stadswijken en tuindorp.

De specifieke kwaliteiten van de centrumwijken zijn de hogere bebouwingsdichtheid, de overal voelbare aanwezigheid van havens en de rivier, de strategische ligging in de stad, de goede bereikbaarheid en de mogelijkheden om gevarieerder woonmilieus te creëren. De nadruk ligt op het gelijktijdig versterken van woonfuncties en economische activiteiten. De stadswijken zijn meer op woonfunctie gericht, waarbij de functiemenging minder is dan in de centrumwijken.

De Afrikaanderwijk behoort tot de centrumwijken. Deze wijken moeten een gebied vormen dat aantrekkelijk is voor een zeer brede doelgroep van stedelijk georiënteerde huishoudens. Elk van de centrumwijken kent een eigen specifieke opgave. Bij de Afrikaanderwijk gaat het om een verbeterde inpassing in het stedelijk netwerk en om het opnieuw definiëren van de economische positie en de toekomst van de woningvoorraad.

2.4.2 Wijkvisie Afrikaanderwijk 2020

Door de deelgemeente Feijenoord en Vestia Feijenoord Rotterdam is in overleg met bewoners, bewonersorganisatie en ondernemers de Wijkvisie Afrikaanderwijk opgesteld (juni 2009). In deze visie wordt een beeld geschetst van de wijk in 2020 op sociaal, economisch, cultureel en ruimtelijk gebied.

Eén van de doelen die in de visie wordt aangegeven richt zich op de bebouwde omgeving en het sociaal-economisch functioneren van de wijk. Hierbij worden drie aandachtspunten genoemd: betere fysieke verbinding van de wijk met de omgeving, het mogelijk maken van een wooncarrière in de wijk en het geven van een impuls aan de wijkeconomie. In visie wordt aangegeven dat tot 2020 gestreefd wordt naar meer differentiatie in woningtypen, eigendomsvarianten en prijsklassen, zodat huidige en nieuwe bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk (kunnen) blijven wonen. Daarvoor worden nieuwe woonmilieus toegevoegd. Een groot deel van deze nieuwe woonmilieus worden gerealiseerd in het naastgelegen Parkstad, maar ook in de Afrikaanderwijk moet meer variatie komen. Dit zal enerzijds gebeuren door een kwaliteitsverbetering en anderzijds door op slooplocaties andere woonmilieus te realiseren.

2.4.3 Horecabeleid Deelgemeente Feijenoord 2007-2011

Deze nota van de deelgemeente werkt de stedelijke horecanota 2007-2011 verder uit voor de deelgemeente Feijenoord. Een belangrijke rol van het horecabeleid van de deelgemeente Feijenoord is - om vanuit verschillende pijlers als veiligheid, economie en ruimtelijke ordening - de diverse horecagebieden in de deelgemeente in te kleuren. Per deelgebied wordt aangegeven of er wordt ingezet op het ontwikkelen, consolideren of verminderen van de horecafunctie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1029Afrkndrwijk-oh01_0003.jpg"

afb. 2.1.: Horecabeleid 2007-2011 deelgemeente Feijenoord voor de Afrikaanderwijk

Voor de Putselaan geldt "consolideren" als beleid tot 2011. Dit beleid houdt in, dat gelet op het dominante woonkarakter van de Putselaan, voorkomen dient te worden dat onder woningen horeca gevestigd wordt. Het huidige aantal vestigingen is derhalve het maximum, waarbij nachtontheffingen niet mogelijk zijn.

Voor het gebied "cluster Afrikaanderwijk-Winkeldriehoek-Maashaven O.z.", dat op de kaart in afb. 2.1. met groen is aangeduid - is het beleid van de deelgemeente in de periode 2007-2011 gericht op:

  • ontwikkelen eet- en ontmoetingsfunctie;
  • verminderen c.q. omvormen alcoholfunctie.

In dit gebied worden uitbreidings- (bijvoorbeeld terrassen/ overterrassen) c.q. vestigingsmogelijkheden geboden aan die horeca-inrichtingen die voldoen aan de ruimtelijke uitgangspunten en kwalitatieve criteria. Bij deze vormen van horeca die gericht zijn op de eet- en ontmoetingsfunctie ligt het in de verwachting dat de openbare orde en veiligheid en het woon- en leefklimaat niet zal worden aangetast. Ook ligt het ontwikkelen van een horecagelegenheid (volgend op planvorming) in het Afrikaanderpark binnen de mogelijkheden.

Voor de horecagelegenheden met een dominante alcoholfunctie die niet in aanmerking komen voor uitbreidings- c.q. vestigingsmogelijkheden blijft het verminderingsbeleid in stand. Verplaatsing naar de plangebieden met duidelijke kwaliteitsverbeteringen zijn in beperkte mate bespreekbaar. Inzet hierbij is dat dan eerst verplaatsing van bestaande bedrijven vanuit de Pretorialaan en de Paul Krugerstraat overwogen moet worden.

Aangetekend wordt dat het horecabeleid van de deelgemeente Feijenoord volop in beweging is. De nadruk ligt daarbij vooral op de ontwikkeling van kwalitatief goede eethoreca.