direct naar inhoud van 6.2 Milieu effectrapportage
Plan: Spaanse Polder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1024SpnsePolder-oh01

6.2 Milieu effectrapportage

6.2.1 Algemeen

Het instrument milieueffectrapportage wordt gebruikt om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. De basis hiervan ligt in de EU richtlijn m.e.r.. De richtlijn is van toepassing op de milieueffectbeoordeling van openbare en particuliere projecten die aanzienlijke gevolgen voor het milieu kunnen hebben.

De Europese regelgeving is in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd in de Wet milieubeheer en in het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.). In de bijlagen behorende bij het Besluit m.e.r. zijn de m.e.r.-plichtige activiteiten (de C-lijst) en de m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten (de D-lijst) beschreven. Daarbij geldt een bandbreedte. Bovendien dienen bij de afweging ook nog andere factoren te worden betrokken en dient nagegaan te worden of er significant negatieve effecten te verwachten zijn op natuurgebieden.

6.2.2 Plan/besluit

De gemeente Rotterdam heeft besloten om gekoppeld aan de besluitvorming ten aanzien van het bestemmingsplan "Spaanse Polder" tevens de procedure van de milieueffectrapportage voor plannen (plan-m.e.r. procedure) te doorlopen om twee redenen:

  • de vestiging van nieuwe m.e.r.-plichtige bedrijven is in de toekomst niet uitgesloten. Het bestemmingsplan vormt daardoor een kader voor mogelijke m.e.r.-plichtige besluiten en is dus plan-m.e.r.-plichtig. Doel van de m.e.r.-procedure is het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming van het bestemmingsplan te geven;
  • de in het kader van het concept ontwerpbestemmingsplan uitgevoerde milieuonderzoeken (d.d. 2004) moeten worden geactualiseerd. Met behulp van het doorlopen van de plan-m.e.r. procedure kan de nog aanwezige milieugebruiksruimte in het plangebied (kansen, beperkingen) integraal inzichtelijk worden gemaakt.

De procedure is gestart met het bepalen van de aanpak van de milieubeoordeling in de vorm van het opstellen van de notitie Reikwijdte en Detailniveau (d.d. 23 december 2008). Deze notitie is door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam vastgesteld en vervolgens voorgelegd aan andere bestuursorganen die betrokken zijn bij de planvorming, met het verzoek om mee te denken over de aanpak.

Op het bedrijventerrein wordt alle bedrijvigheid, die behoord tot de milieucategorieën 1 t/m 5.3 toegelaten. Dit betekent dat zittende bedrijven niet hoeven te worden verplaatst en dat nieuwe bedrijven, wanneer zij passen in de Staat van bedrijfsdoeleinden (bijlage Bijlage 1) niet zullen worden uitgesloten van vestiging.

Het doel van de milieubeoordeling in het plan-mer is de (milieu)knelpunten zichtbaar te maken die het gevolg kunnen zijn van de maximale ontwikkeling van Spaanse Polder. Bij het opstellen van het bestemmingsplan is met de resultaten zoveel mogelijk rekening gehouden.

In het plan-m.e.r. is slechts één ontwikkeling (5a) geconstateerd die negatieve milieueffecten veroorzaakt waardoor het maximum scenario Spaanse Polder geen doorgang kan vinden. Het betreft een kwetsbare ontwikkeling (kantoren > 3.000 m2) die niet is toegestaan, aangezien die is gelegen binnen een 10-6 plaatsgebonden risicocontour. Binnen deze contour liggen thans uitsluitend beperkt kwetsbare bestemmingen. In het bestemmingsplan "Spaanse Polder" is er voor gekozen deze locatie niet als ontwikkellocatie op te nemen. Hierdoor voldoet het bestemmingsplan aan het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (Bevi).