direct naar inhoud van 6.6 Bodem
Plan: Zuidwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1010Zuidwijk-oh01

6.6 Bodem

6.6.1 Beleid en normstelling

De kwaliteit van de bodem wordt gewaarborgd in de Wet Bodembescherming. De bodemkwaliteit kan van invloed zijn op de beoogde functies, of financiële haalbaarheid van een bestemmingsplan. De bodem zelf kan ook verschillende functies hebben, zoals een archeologische-, of aardkundige waarde, energie-opslag, waterberging, drinkwaterwinning. Deze functies worden indien relevant eerder in deze toelichting beschouwd. In deze paragraaf staat de kwaliteit van de bodem centraal.

Ter bescherming van toekomstige gebruikers worden bij nieuwe bestemmingen, of veranderingen van de huidige bestemmingen bepaalde eisen gesteld aan de kwaliteit van de bodem. Dat betekent dat soms onderzoek moet worden gedaan naar de bodemkwaliteit. Indien daaruit blijkt dat er sprake is van een (vermoedelijk) ernstige bodemverontreiniging wordt in deze paragraaf aangegeven hoe daar in relatie met de beoogde bestemming mee wordt omgegaan. Daaruit zal moeten blijken dat de beoogde bestemming haalbaar is.

6.6.2 Bodemkwaliteitskaart plangebied

In 2000 is de Indicatieve Bodemkwaliteitkaart Rotterdam opgesteld. Dit document geeft een indicatie van de mate waarin de bodem in een bepaald gebied is verontreinigd.

Voordat het gebied werd bedijkt, was er sprake van een rietgorzengebied met nederzettingen op terpen. De eerste bedijkingen van het gebied stammen uit de 9e en 10e eeuw. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw was het gebied polderland met sloten.

Tijdens de oorlog wordt de noordoosthoek van Zuidwijk bebouwd. Direct na de oorlog wordt begonnen met de voorbereidingen van de bouw van de rest van de wijk. Vanwege de zettingsgevoelige zwaar kleiige bodem besloot men het hele gebied integraal op te hogen met circa één meter schoon zand. Tussen 1950 en 1960 wordt Zuidwijk volgebouwd met gemengde woonflats en rijen laagbouwwoningen met tuinen. Het stratenpatroon wordt conform de oude verkaveling van de polder Charlois aangelegd. In de tachtiger en negentiger jaren vinden er onderhoudsophogingen plaats en komt de renovatie van de wijk op gang.
In de indicatieve Bodemkwaliteitskaart Rotterdam is op basis van historisch en statistisch onderzoek de conclusie getrokken dat zowel de contactzone (bovenste 1 meter van de bodem) als de ondergrond in Zuidwijk schoon zijn. Het oudere gedeelte van Zuidwijk is bouwrijp gemaakt met zand, opgemengd met koolassen. In deze buurt is een deel van de bodem gesaneerd middels de leeflaagmethode.

Verspreid over het gebied kunnen puntbronnen aanwezig zijn. Ten behoeve van de omgevingsvergunning voor de ontwikkelingslocaties zal een bodemonderzoek worden uitgevoerd.