direct naar inhoud van 4.2 Ontwerpkader
Plan: Zuidwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1010Zuidwijk-oh01

4.2 Ontwerpkader

Eind 1999 is door de toenmalige deelraad de Wijkvisie Charlois 2000 - 2010 vastgesteld. Hierin zijn per wijk de ambities tot het jaar 2010 vastgelegd; hoe zien de wijken er nu uit, hoe moeten ze er in het jaar 2010 uitzien en vooral: wat moet daarvoor gebeuren. Niet alleen fysiek, dus op het gebied van wonen en woonomgeving, maar ook op het gebied van veiligheid, recreatie, voorzieningen, economie en werkgelegenheid, sociale samenhang. Dus alles wat het wonen, werken en leven in een wijk betreft.

In 2005 en 2006 is de oorspronkelijke Wijkvisie Charlois 2000-2010 opnieuw onder de loep genomen.

Per wijk is er bekeken welke maatregelen er inmiddels zijn genomen en of deze het gewenste resultaat hebben gehad. Dit heeft in een aantal gevallen geleidt tot het bijstellen of juist scherper stellen van de ambities. Ook zijn er ambities samengevoegd en zijn er nieuwe ambities geformuleerd. Elke ambitie bevat een pakket aan concrete maatregelen.

In 2005 is deze geactualiseerde wijkvisie voor Charlois verder uitgewerkt in het Masterplan Zuidwijk. Dit Masterplan voorziet in de sloop van een deel van de woningvoorraad (1.780 woningen), vooral portiekwoningen. Daar komen 1.540 woningen voor in de plaats. Het aantal eengezinswoningen moet verdubbelen tot 30% van het totaal. Het aandeel huur en koop moet straks 65% resp. 35% worden. Dit door de deelgemeente Charlois vastgestelde Masterplan Vernieuwing Zuidwijk geeft richting aan de herstructurering van de wijk.

De herstructurering van Zuidwijk start al in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Een voorbeeld is de Horstenbuurt, die in de jaren negentig geheel opnieuw is opgebouwd. De oudere duplexwoningen zijn vervangen door eigentijdse woningen. In het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw is gestart met een soortgelijke aanpak van de Burgenbuurt en de Veldenbuurt. Ook in deze buurten zullen koopwoningen in hogere prijsklassen gebouwd worden.