Plan: | Woning Reijerweg tussen 2 en 4 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0597.BPSLIK2012REIJERWO-OH01 |
Beoogde ontwikkeling
In het plangebied wordt een woning mogelijk gemaakt. Woningen zijn volgens de Wet geluidhinder (Wgh) geluidsgevoelige functies waarvoor akoestisch onderzoek uitgevoerd dient te worden.
Toetsingskader
Normstelling
Langs alle wegen – met uitzondering van 30 km/h-wegen en woonerven – bevinden zich op grond van de Wgh geluidszones waarbinnen de geluidshinder vanwege de weg moet worden getoetst. De breedte van de geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en van binnen of buiten stedelijke ligging. Op basis van jurisprudentie dient in het kader van een goede ruimtelijke ordening ook bij 30 km/h-wegen de aanvaardbaarheid van de geluidsbelasting te worden onderbouwd.
De geluidshinder wordt berekend aan de hand van de Europese dosismaat Lden (L day-evening-night). Deze dosismaat wordt weergegeven in dB. Deze waarde vertegenwoordigt het gemiddelde geluidsniveau over een etmaal.
Nieuwe situaties
Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van geluidsgevoelige bestemmingen binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde van 48 dB. In bepaalde gevallen is vaststelling van een hogere waarde mogelijk. Hogere grenswaarden kunnen alleen worden verleend nadat is onderbouwd dat maatregelen om de geluidsbelasting aan de gevel van geluidsgevoelige bestemmingen terug te dringen onvoldoende doeltreffend zijn, dan wel overwegende bezwaren ontmoeten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. Deze hogere grenswaarde mag de uiterste grenswaarde niet te boven gaan. Voor de beoogde binnenstedelijke ontwikkeling geldt een uiterste grenswaarde van 63 dB. De geluidswaarde binnen de geluidsgevoelige bestemming (binnenwaarde) dient in alle gevallen te voldoen aan de in het Bouwbesluit neergelegde norm van 33 dB. Krachtens artikel 110g van de Wgh mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Van de aftrek conform artikel 3.6 uit het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 is gebruikgemaakt.
30 km/h-wegen
Zoals gesteld zijn wegen met een maximumsnelheid van 30 km/h of lager op basis van de Wgh niet-gezoneerd. Akoestisch onderzoek zou achterwege kunnen blijven. Echter dient op basis van jurisprudentie in het kader van een goede ruimtelijke ordening inzichtelijk te worden gemaakt of er sprake is van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. Indien dit niet het geval is, dient te worden onderbouwd of maatregelen ter beheersing van de geluidsbelasting aan de gevels noodzakelijk, mogelijk en/of doelmatig zijn. Ter onderbouwing van de aanvaardbaarheid van de geluidsbelasting wordt bij gebrek aan wettelijke normen aangesloten bij de benaderingswijze die de Wgh hanteert voor gezoneerde wegen. Vanuit dat oogpunt wordt de voorkeursgrenswaarde en de uiterste grenswaarde als referentiekader gehanteerd. De voorkeursgrenswaarde geldt hierbij als richtwaarde en de uiterste grenswaarde als maximaal aanvaardbare waarde.
Onderzoek
Het plangebied ligt binnen de geluidszone van de Ringdijk. Deze weg heeft een geluidszone van 200 m uitgaande van 1-2 rijstroken en een binnenstedelijke ligging. Ten oosten van het plangebied ligt de Reijerweg. Deze weg is niet gezoneerd (30 km/h). In het kader van een goede ruimtelijke ordening is beoordeeld of sprake is van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. Direct langs het plangebied ligt eveneens de Reijerweg. Aangezien dit gedeelte doodlopend is en dient ter ontsluiting van enkele woningen is de intensiteit hier zodanig laag dat dit gedeelte niet is meegenomen in de berekeningen.
Rekenmethodiek en invoergegevens
Het akoestisch onderzoek is uitgevoerd volgens Standaard Rekenmethode I (SRM I) conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. De berekeningen zijn opgenomen in Bijlage 1.
Verkeersgegevens
De verkeersintensiteiten staan vermeld in tabel 4.1. De intensiteiten op de Ringdijk en de Reijerweg zijn gebaseerd op de RVMK versie 2.2 van de gemeente Ridderkerk. Voor de extrapolatie naar het maatgevende jaar 2023 is uitgegaan van een autonome groei van 1,5% per jaar.
Tabel 4.1 Verkeersintensiteiten in mvt/etmaal
wegvak | 2023 |
Ringdijk | 2.547 |
Reijerweg | 1.274 |
De wegdekverharding op de Ringdijk bestaat uit asfalt. Op de Reijerweg liggen klinkers.
Voor de voertuigverdeling van het verkeer op de Ringdijk en de Reijerweg is uitgegaan van de voertuigverdeling van de gemeente Ridderkerk.
Resultaten gezoneerde weg
De maximale geluidsbelasting ten gevolge van het verkeer op de Ringdijk bedraagt, op een minimale afstand uit de as van de weg, 48 dB (op de maatgevende waarneemhoogte van 4,5 m). Dit zijn de (worsecase) waarden zonder rekening te houden met de afschermende werking van de dijk. Hierbij wordt de voorkeursgrenswaarde niet overschreden en is er sprake van een aanvaardbaar akoestisch klimaat.
Resultaten niet gezoneerde weg
De geluidsbelasting ten gevolge van het verkeer op de Reijerweg bedraagt maximaal 39 dB (op de maatgevende waarneemhoogte van 4,5 m). Hierbij wordt de richtwaarde van 48 dB niet overschreden.
Conclusie
Ten gevolge van het verkeer op de Ringdijk en de Reijerweg is sprake van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. Het aspect wegverkeerslawaai staat de realisatie van de woning dan ook niet in de weg.