Plan: | Bedrijventerrein Oosteind |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0590.bp04Oosteind-3002 |
Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' (2010)
In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. De visie is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:
Voor het plangebied is voornamelijk het aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel van belang. Zuid-Holland wil ook in 2020 een goede woon-, werk- en leefomgeving bieden. Het versterken van de economische clusters staat daarbij voorop, met name de Mainport Rotterdam. Hiertoe behoort niet alleen de gronden die aangewezen zijn havengebied Rotterdam, maar ook het gebied langs de Merwede behoort hiertoe. Het gebied moet hier ruimte bieden aan activiteiten die gerelateerd zijn aan de mainport.
Verordening Ruimte (2010)
In samenhang met de structuurvisie is ook de Verordening Ruimte opgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. De volgende onderdelen zijn relevant voor het bestemmingsplan:
Contouren
Om het stedelijk netwerk te versterken kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met en de reeds vastgelegde streekplangrenzen en plannen waar de provincie reeds mee heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan.
Het plangebied valt binnen de aangegeven bebouwingscontouren en is hiermee in overeenstemming met de Verordening Ruimte.
Bedrijventerreinen
Met betrekking tot bedrijventerreinen stelt de verordening het volgende.
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de Verordening Ruimte. Bij de milieuzonering is de hoogst mogelijke milieucategorie toegestaan, rekening houdend met de woningen in de omgeving.
Regio Drechtsteden
De regio Drechtsteden heeft een strategisch economisch profiel voor 2015 vastgelegd met 'Shipping Valley'. Met deze visie profileren de Drechtsteden zich met een moderne invulling van de activiteiten, waarin de regio van oudsher een dominante rol heeft vervuld; scheepsbouw, grond-, weg- en waterbouw en aanverwante bedrijvigheid. Met deze activiteiten onderscheidt de regio zich ten opzichte van andere regio's in binnen- en buitenland. Hiervoor zijn drie speerpuntsectoren benoemd:
De maritieme metaal-electrosector is de meest (beeld)bepalende sector in de Drechtsteden en ook in Papendrecht. Het bestaat uit een omvangrijk cluster 'natte' bedrijvigheid en hieraan gekoppelde 'droge' bedrijvigheid. Natte bedrijvigheid omvat scheepsbouw, natte logistiek, weg-, grond- en waterbouw en dienstverlening aan de watersport. De zwaartepunten van Shipping Valley zijn in 2015 gesitueerd in het gebied van de Zwijndrechtse en Dordtse havens en de langs de rivieren voorkomende (natte) bedrijventerreinen. Bedrijventerrein Oosteind is één van deze locaties.
De regio Drechtsteden heeft gekozen voor één gezamenlijke strategie die richting geeft aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Dit is beschreven in de bedrijventerreinstrategie: De Drechtse Poort. Deze strategie beslaat de periode tot 2020 met een doorkijk naar 2030. Een van de opgaven van de Drechtsteden is de kwaliteit van terreinen op peil houden door minimaal 250 ha terrein te herstructureren. De bedrijvigheid in Papendrecht concentreert zich steeds meer op bedrijventerrein Oosteind en ook specifiek voor dit terrein staat het op peil houden van de kwaliteit voorop.