Plan: | Bedrijventerrein Oosteind |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0590.bp04Oosteind-3002 |
Bedrijventerrein Oosteind is het meest omvangrijke en belangrijkste bedrijventerrein van de gemeente Papendrecht. Het terrein is circa 70 ha groot en huisvest circa 100 bedrijven, waaronder een aantal grote internationaal opererende bedrijven zoals Boskalis, Pon-Power en Topec. Dit zijn bedrijven uit de maritieme metaal-electrosector. Daarnaast is de voedingsmiddelensector sterk vertegenwoordigd met bedrijven als Silvo en Sonneveld. Doelstelling van het bestemmingsplan is om meer watergebonden bedrijven de ruimte te geven.
Voor de toekomst van het gebied is het van belang dat ingespeeld kan worden op eigentijdse ontwikkelingen van buitenaf (onder andere verscherping milieueisen en aandacht voor meervoudig ruimtegebruik) en dat ruimte kan worden gegeven aan initiatieven die binnen het plangebied reeds worden ontplooid. Een aantal bedrijven op bedrijventerrein Oosteind is krap behuisd of gevestigd op meerdere locaties. Hun terrein is deels reeds intensief in gebruik en er is daarom vaak weinig uitbreidingsruimte voorhanden voor bedrijven die groeien of hun activiteiten willen concentreren op bedrijventerrein Oosteind. Een dergelijke uitbreiding dient daarom gepaard te gaan met de verplaatsing of inkrimping van een (naastliggend) bedrijf. Langdurige leegstand komt op bedrijventerrein Oosteind nauwelijks voor. In het jaar 1999 heeft de gemeente Papendrecht het initiatief genomen om bedrijventerrein Oosteind te revitaliseren. De eerste stap was het opstellen en vaststellen van de visie 'Duurzame revitalisering bedrijventerrein Oosteind', welke de basis heeft gelegd voor het Revitaliseringprogramma Oosteind. In 2002 heeft de gemeenteraad het revitaliseringprogramma vastgesteld. In september 2006 is vervolgens de 'Visie op bedrijventerrein Oosteind, Ruimte voor bedrijven, ruimte voor kwaliteit' door de gemeenteraad vastgesteld. Begin 2009 is het beeldkwaliteitsplan Bedrijventerrein Oosteind opgesteld1.
Door Ecorys is in 2006 een kader voor de aanpak en uitvoering van de revitalisering van bedrijventerrein Oosteind geschreven in de vorm van een visie voor de middellange termijn (tot 2015)2. Om de in deze visie aangegeven gewenste ontwikkelingen te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk om het bestemmingsplan te actualiseren. De bestemmingsregeling van het vigerende bestemmingsplan voldoet immers niet geheel meer aan de huidige inzichten, wetgeving, jurisprudentie en het (boven)gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid. Daarnaast dient het vigerende bestemmingsplan na 10 jaar geactualiseerd te worden ingevolge de Wet ruimtelijke ordening.
De bestemmingsregeling is afgestemd op de Wet ruimtelijke ordening (Wro), het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) en daarbij behorende ministeriële regelingen waarin eisen gesteld worden aan zowel digitale als analoge plannen. Anticiperend op deze regelgeving is het voorliggende bestemmingsplan conform de standaarden zoals door VROM vrijgegeven opgesteld. Het bestemmingsplan is tevens afgestemd op de terminologie en regelgeving zoals opgenomen in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.