Plan: | Elzenweg 31, 33 en 35 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0589.bpElzenweg31-VA01 |
Aan de rand van bedrijventerrein Tappersheul in Oudewater ligt een onbebouwd bedrijfsperceel aan de Elzenweg 31. Dit perceel is momenteel voornamelijk in gebruik voor opslag van materialen. In het geldende bestemmingsplan is de locatie Elzenweg 31 als gevolg van een omissie niet voorzien van een bouwvlak, waar dit in het voorgaande bestemmingsplan wel zo was. Het initiatief ligt voor om de gronden mogelijk te bebouwen. Dit bestemmingsplan voorziet in het weer toevoegen van het oorspronkelijke bouwvlak. Hiermee wordt het oorspronkelijke planologische regime en de omissie in de totstandkoming van het bestemmingsplan van destijds hersteld en is het mogelijk om een omgevingsvergunning voor bouwen te kunnen verlenen.
Het plangebied ligt in het noorden van Oudewater op het bedrijventerrein Tappersheul. Zie figuur 1.1 voor de ligging van het plangebied.
Figuur 1.1: Ligging plangebied (bron: Luchtfoto 2020)
Ter plaatse van het plangebied geldt het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Tappersheul', vastgesteld op 17 december 2009. Ter plaatse geldt de bestemming 'Bedrijventerrein'. Daarnaast geldt de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologische verwachtingswaarde hoog'. Het perceel heeft een functieaanduiding 'bedrijf' en 'bedrijf tot en met categorie 4.2'. In het zuiden van het perceel, aan de weg, is de functieaanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' van toepassing.
Figuur 1.2: Uitsnede geldend bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Tappersheul' (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
In Hoofdstuk 2 wordt een beschrijving gegeven van het plangebied en de wenselijke aanpassing.
Hoofdstuk 3 bevat de toetsing van het bestemmingsplan aan beleid en sectorale regelgeving. Een toelichting op de juridische regeling van het plan is opgenomen in Hoofdstuk 4. In Hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de financiƫle en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.
Bedrijventerrein Tappersheul ligt aan de noordzijde van Oudewater. Het bedrijventerrein is in twee delen ontwikkeld. Het eerste deel (Tappersheul I) vanaf de Johan J. Vierbergenweg tot en met de singel langs de Essenweg. Het tweede deel (Tappersheul II) vanaf de Essenweg tot en met de Iepenweg
Veel verschillende bedrijven zijn hier gevestigd, zoals een kringloopwinkel, autobedrijf, dierenwinkel, opslag, afvalverwerkering en aannemers. De meeste bedrijven hebben een regionaal bereik. Het bedrijventerrein is zeer in trek bij ondernemers en nagenoeg alle percelen zijn bebouwd. De gemeente Oudewater is dan ook voornemens om het terrein uit te breiden ter hoogte van de Iepenweg, het Toleind en de Kabelslag.
Aan de Elzenweg 31 is een tankstation zonder lpg gevestigd. Daarachter is Van den Hadelkamp Oudewater gevestigd, een bedrijf gespecialiseerd in sloopwerken en containerverhuur. Met de ingang van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Tappersheul' is als gevolg van een omissie het bouwvlak komen te vervallen wat voorheen voor de percelen B6695, B6696, C889, C906 en C890 geldig was. Hiermee is het op dit moment niet meer mogelijk om een omgevingsvergunning voor bouwen te kunnen verlenen.
Dit postzegelbestemmingsplan voorziet in het herstellen van het oorspronkelijke bouwvlak. Op deze manier wordt de situatie hersteld zoals die van kracht was in het voorgaande bestemmingsplan. Hiermee wordt de huidige situatie correct geborgd.
Ter plaatse van het plangebied is de functie bedrijventerrein reeds toegestaan. Het plan betreft een reparatie van een oude bouwmogelijkheid. Onderzoek en beleidsafwegingen ten aanzien van de uitvoering is in dit bestemmingsplan dan ook niet aan de orde aangezien dit een bestaand recht was in het vorige bestemmingsplan welke middels dit plan hersteld wordt.
Dit bestemmingsplan vormt het juridisch-planologische kader voor het plangebied. Op basis van dit bestemmingsplan kan de beoogde ontwikkeling zonder verdere uitwerking van de bestemmingen of andere planologisch-juridische procedures worden uitgevoerd. Het bestemmingsplan voldoet aan de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2012).
De juridische regeling bestaat uit vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de definities van begrippen en
de wijze van meten, die voor het algemene begrip, de leesbaarheid en uitleg van het plan van belang
zijn. In Hoofdstuk 2 wordt op de bestemmingen en hun gebruik ingegaan. Vervolgens gaat Hoofdstuk 3
in op de algemene bepalingen. De overgangs- en slotbepalingen maken onderdeel uit van Hoofdstuk 4.
Binnen deze bestemmingen zijn bedrijven toegestaan tot en met categorie 4.2. Binnen de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' is de verkoopt in motorbrandstoffen zonder lpg toegestaan. Voor het hele plangebied geldt een bouwvlak.
Artikel 4 Waarde - Archeologische verwachtingswaarde hoog
Ter bescherming van de archeologische waarden die mogelijk in het gebied voorkomen, is een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologische verwachtingswaarde hoog' opgenomen, afgestemd op het gemeentelijke archeologiebeleid.
Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op bestaand bebouwd gebied waarbinnen geen nieuwe 'aangewezen bouwplannen', zoals bedoeld in artikel 6.12 Wro, mogelijk worden gemaakt.
Bij de vaststelling van dit bestemmingsplan hoeft geen exploitatieplan te worden vastgesteld.
Vooroverleg
Op grond van artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) wordt het concept ontwerpbestemmingsplan voor vooroverleg toegezonden aan diverse overleginstanties.
Ontwerpbestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. In deze periode kon een
ieder een zienswijze indienen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.