Plan: | Paraplu Bestemmingsplan Parkeren en Wonen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0576.BP201800049-0003 |
Parkeren
De gemeente Noordwijkerhout heeft parkeerbeleid vastgesteld voor haar grondgebied. Op basis daarvan is een nota parkeernormen opgesteld.
Voorheen kon de juridische verankering van parkeernormen worden geborgd via de bouwverordening. Door wijzigingen in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient de juridische borging van dit parkeerbeleid nu te gebeuren via het bestemmingsplan. Om deze reden is voor het gehele grondgebied van de gemeente Noordwijkerhout een partiële herziening opgesteld, die aanvullend geldt op de vigerende bestemmingsplannen.
Via voorliggend document wordt gemotiveerd hoe het parkeerbeleid juridisch wordt geborgd en waarom dat kan volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Wonen
De Wet ruimtelijke ordening biedt de gemeente de mogelijkheid om bestemmingsplannen vast te stellen voor haar grondgebied. Daarbij is het gebruikelijk om begripsbepalingen op te nemen voor woningen en aanverwante begrippen. Ook in de regelgeving met betrekking tot de Huisvestingswet worden er definities gegeven van woonruimten. Gebleken is dat bij een aantal bestemmingsplannen deze begrippen niet naadloos op elkaar aansluiten en aanscherping behoeven.
Het gaat met name om het begrip wonen en daaraan verwante begrippen. In de recente bestemmingsplannen wordt verschillend met deze begrippen omgegaan. Hierdoor kan onduidelijkheid ontstaan over huisvesting van meerdere huishoudens in één woning.
De doelstelling van dit Paraplu-bestemmingsplan is de diverse begrippen (wonen, woning en huishouden) duidelijk te omschrijven.
Voorliggend plan omvat het gehele grondgebied van de gemeente Noordwijkerhout. Op navolgende afbeelding is de gemeentegrens te zien van de gemeente Noordwijkerhout.
Afbeelding gemeentegrens
Voorliggend plan voorziet in de juridische borging van de gemeentelijke parkeernormen en de begripsbepaling ten aanzien van het wonen. Met de vaststelling van dit plan worden de parkeernormen en de woonbegrippen van toepassing verklaard voor alle geldende bestemmingsplannen binnen de gemeente Noordwijkerhout.
Voor de toelichting betekent het bovenstaande dat dit bestemmingsplan een andere opzet kent dan gebruikelijk. Aspecten zoals de beleidskaders en de uitvoerbaarheid met betrekking tot milieuaspecten zijn niet van toepassing op dit plan en komen dan ook niet ter sprake. In de toelichting wordt wel ingegaan op de juridische planopzet (hoofdstuk 2) en de planprocedure (hoofdstuk 3).
Door de doelstelling van dit plan, zie het vorige hoofdstuk, is ook de juridische planopzet net even anders dan van een meer regulier bestemmingsplan. Voor de regels zelf wordt waar mogelijk wel aangesloten bij de reguliere indeling. De regels van voorliggend bestemmingsplan zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
De inhoud van deze hoofdstukken is soms wat beperkt en/of kent niet meer dan verwijzingen naar onderliggende bestemmingsplannen en/of het parkeerbeleid zelf.
Achtergrond
Door een aanpassing van het Besluit ruimtelijke ordening kan, op basis van artikel 3.1.2 lid 2 sub a van het Bro, een bestemmingsplan regels bevatten waarvan de uitleg bij de uitoefening van een daarbij aangegeven bevoegdheid, afhankelijk wordt gesteld van beleidsregels. Van belang daarbij is dat het algemeen gekende en geaccepteerde beleidsregels zijn.
Het voordeel van deze benadering is dat de beleidsregel zelf direct juridisch verankerd is via het bestemmingsplan én dat betekent dat, als de beleidsregel wordt aangepast, die vanzelf óók verankerd is in het daarvoor opgestelde bestemmingsplan. Alleen als de regeling uit het bestemmingsplan aangepast moet worden, in deze dus het toepassen van de parkeernormen en de afwijkingsregeling (zie hierna), dan moet het bestemmingsplan herzien worden.
Bestaande regelingen
In verschillende thans voor de gemeente geldende bestemmingsplannen zijn regelingen opgenomen t.b.v. het parkeren en de begrippen ten aanzien van wonen. Om tot één regeling te komen worden deze regelingen met dit bestemmingsplan 'buiten werking gesteld'. Op deze wijze gaat binnen de gemeente één regeling gelden.
Verbeelding
Omdat dit bestemmingsplan uitsluitend bestaat uit regels, en geen bestemmingen, bestaat de verbeelding uit niet meer dan de bepaling van het plangebied.
Parkeernota
Via voorliggend plan wordt het naleven van de gemeentelijke parkeernormen (zie bijlage 1) verplicht gesteld. De parkeernorm is gebaseerd op kencijfers van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek (verder: CROW). In deze kencijfers is een range aangegeven waarbinnen een parkeernorm kan worden gekozen. De parkeernota geeft aan hoe binnen de gemeente Noordwijkerhout gekomen is tot de precieze normen en tot de precieze toerekening van bezettingsgraden.
Voorwaardelijke verplichting
Het voorzien in de juiste en voldoende parkeervoorzieningen is als een voorwaardelijke verplichting opgenomen. Dat betekent dat het niet alleen getoetst wordt op het moment dat een vergunning wordt verleend maar dat daarna ook voorzien moet worden in de juiste instandhouding van de voorzieningen.
De behoefte aan parkeervoorzieningen komt voort uit het gebruik van gronden en opstallen. Het is daarmee een 'gebruiksregeling' en niet een bouwbepaling. Dat betekent dat er aan moet worden voldaan ongeacht of er (al dan niet vergunningplichtig) gebouwd wordt.
Afwijken parkeernormen
Het gemeentelijke Parkeerbeleid is zo goed als mogelijk afgestemd op de gemeentespecifieke situatie. Daarbij is onderscheid gemaakt naar drie verschillende gebieden met eigen normen (het centrum van Noordwijkerhout, overige bebouwde kom in de gemeente en het buitengebied).
Toch kan het op plan- en / of locatiespecifieke gronden zijn dat de norm te streng is. Daarom kan afgeweken worden van de norm. Het kan zijn dat gezien het specifieke gebruik de norm lager kan zijn, of dat er meer dan voldoende parkeerplaatsen in het openbaar gebied zijn die aangewend mogen worden (en dat het dus onnodig is om te eisen dat de parkeerplaatsen op eigen terrein aangelegd worden). Bij herontwikkelingsopgaven kan het ook zo zijn dat op de planlocatie volgens de huidige parkeernormen al een tekort is. Het is lang niet altijd mogelijk om dat tekort bij de herontwikkeling volledig op te lossen. Ook dan kan afgeweken worden. Dit is maatwerk. Daarom is een goede motivering nodig op het moment dat afgeweken wordt. Uit deze motivering moet ondermeer blijken waarom afgeweken wordt van de normen en waarom de ruimtelijke kwaliteit per saldo niet in het geding is.
Het omgekeerde van afwijken van de norm is het strenger maken van de norm. Dat kan soms óók nodig zijn. Daarom voorziet dit plan ook in een dergelijke regeling.
De nieuwe regeling voorziet tevens in een aanpassing/uitbreiding van de bestemmings- of doeleindenomschrijving van een groot aantal bestemmingen. Het gaat dan om bestemmingen waar de woonfunctie globaal als 'het wonen' is omschreven. Het wonen is het gehuisvest zijn in een woning/wooneenheid of ander daartoe bedoeld object. Hierdoor zijn, zoals ook de intentie van de regeling in de geldende plannen altijd is geweest, woningen in principe weer bedoeld voor de vestiging van één huishouden. Deze omschrijving is veel gebruikt in gemengde bestemmingen, centrumbestemmingen en woonbestemmingen. Voor wat betreft bestemmingen waar bedrijfswoningen zijn toegestaan, volstaat de geldende regeling in de meeste gevallen. In bijvoorbeeld een agrarische bestemming wordt gesproken van 'het wonen ten behoeve van de agrarische bedrijfsvoering'. Het mag duidelijk zijn dat dit alleen wonen in bedrijfswoningen betreft.
Naast de aanpassing in de bestemmingsomschrijving is in de betreffende bestemmingen een gebruiksverbod toegevoegd waarin is bepaald dat 'het gebruik van een woning door meer dan één huishouden' strijdig is. Met dit gebruiksverbod wordt nogmaals benadrukt dat een woning niet is bedoeld voor de vestiging van meerdere huishoudens.
Ter verduidelijking. Deze regeling verandert niets in bestaande en vergunde situaties maar is bedoeld om nieuwe ongewenste situaties te voorkomen.
Bij de voorbereiding van een (voor)ontwerp bestemmingsplan dient overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt overleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan, in overleg, afgezien worden van dit overleg.
Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door de Raad wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid voor belanghebbenden beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld. Is er wel beroep ingesteld dan treedt het bestemmingsplan ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Voor dit plan is geen vooroverleg nodig. Het plan voorziet uitsluitend in een juridische borging van de gemeentelijke parkeernormen en de woonbegrippen (huishouden, wonen en woning of wooneenheid).
De maatschappelijke haalbaarheid dient in het kader van artikel 3.1.6 Bro verslagen te worden. Voor dit plan is geen inspraak nodig. Het plan voorziet uitsluitend in een juridische borging van de gemeentelijke parkeernormen en de woonbegrippen. Om deze reden is het plan direct als ontwerp ter inzage gelegd.
In deze paragraaf, of in een separate bijlage, worden te zijner tijd de zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan en de gemeentelijke reactie hierop opgenomen.