direct naar inhoud van 5.3 Verkeer
Plan: Pletterij 3
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0576.BP201000008-test

5.3 Verkeer

Ontsluiting gemotoriseerd verkeer

De indoorspeeltuin zal worden gerealiseerd in de bestaande bebouwing van een voormalige bouwmarkt aan de Pletterij 3 te Noordwijkerhout. De ontsluiting van de indoorspeeltuin zal plaatsvinden vanaf de Pletterij welke via de Gieterij aansluiting geeft op de 's-Gravendamseweg (N443) in zuidelijke richting en de Maandagsewetering in noordelijke richting. Een alternatieve mogelijkheid om de locatie te bereiken vanuit noordelijke richting is via de Leidsevaart en vervolgens de Smelterij. Vanuit zuidelijke richting is deze ontsluitingsroute niet mogelijk vanwege een selectieve afsluitmaatregel in de Leidsvaart nabij de N443 ten behoeve van het weren van sluipverkeer en daarmee verkeersoverlast. Via de Gieterij-Maandagsewetering kunnen het centrum en de woonwijken van Noordwijkerhout bereikt worden. De N443 zorgt voor een directe ontsluiting richting de omliggende kernen in de regio.

Medio 2005 is het categoriseringsplan van de gemeente herzien waarbij onderscheid is gemaakt tussen twee wegcategorieën: verblijfsgebieden (ertoegangswegen) ontsluitingswegen (gebiedsontsluitingswegen). De Gieterij is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom en kent een maximumsnelheid van 50 km/h met vrijliggende fietsvoorzieningen. Deze weg is voldoende breed en qua inrichting geschikt voor het afwikkelen van verkeersstromen met een omvang tot circa 8.000 mvt/etmaal. De Pletterij is niet als gebiedsontsluitingsweg gecategoriseerd maar als erftoegangsweg en kent vooralsnog een maximumsnelheid van 50 km/h. De korte afstand van de locatie tot een ontsluitingsweg zorgt er voor dat de ontsluiting voor het gemotoriseerde verkeer en de bereikbaarheid van de locatie goed is.

Op werkdagen (en op zaterdagen) zijn de verkeersintensiteiten op de Gieterij op basis van tellingen uit 2009 hoog te noemen (10.000 tot 13.000 mvt/etmaal). Hiermee zit de Gieterij aan de top van haar capaciteit. Van de Pletterij zijn er geen verkeersgegevens bekend. De afwikkeling van het gemotoriseerd verkeer op het kruispunt Gieterij/Pletterij zorgt door de hoge intensiteiten op de Gieterij met name tijdens de spitstijden voor afwikkelingsproblemen. Hierdoor staat de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid op dit punt onder druk. Dit wordt extra versterkt doordat het verkeer vanaf de Pletterij eerst een fietspad moet kruisen. De (auto)bereikbaarheid van Gravendam is daarmee kritisch te noemen. Dit vertaalt zich met name voor de positie van langzaam verkeer op de Gieterij en de afwikkeling op het kruispunt Gieterij/Pletterij. Ook door de Gebruikersvereniging Gravendam wordt dit kruispunt als problematisch ervaren. Maatregelen zijn dan ook de komende jaren gewenst ten behoeve van het verminderen of bij voorkeur wegnemen van de huidige verkeersknelpunten.

Ontsluiting langzaam verkeer

Per fiets is de ontwikkelingslocatie goed bereikbaar. Langs de Gieterij is voorzien in vrijliggende fietspaden welke aansluiting geven op het gemeentelijke en regionale fietspadennetwerk. Op de Pletterij vindt een gemengde afwikkeling plaats met het gemotoriseerde verkeer. Door de beschikbaarheid van een ruim profiel zorgt deze afwikkeling van het fietsverkeer niet tot knelpunten. Langs alle wegen op het bedrijventerrein bevinden zich voldoende brede voetpaden. De woonwijken van Noordwijkerhout zijn binnen 2 km fietsafstand te bereiken. De kernen Voorhout, Sassenheim, Lisse en Noordwijk, Noordwijk aan Zee en de Zilk zijn eveneens op fietsafstand (tot circa 7,5 km) bereikbaar.

Ontsluiting openbaar vervoer

Het bedrijventerrein 's-Gravendamseweg wordt door het openbaar vervoer ontsloten door busdiensten tussen Hoofddorp, Leiden, Den Haag, Schiphol en Noordwijkerhout. Deze busdiensten rijden onder andere via de Gieterij en halteren ter hoogte van de Pletterij op circa 250 meter van de toekomstige indoorspeeltuin. Er zijn nog geen directe verbindingen beschikbaar met de treinstations Voorhout, Hillegom en Sassenheim. De gemeente heeft wel de ambitie dat de bussen bij de dichtbijgelegen stations Voorhout en Hillegom gaan halteren om het overstappen tussen bus- en treinvervoer te verbeteren. Aan de hand van de OV-visie van de regio Holland Rijnland willen regio en provincie het openbaar vervoer in de regio eveneens fors verbeteren (bron: concept GVVP Noordwijkerhout, 23 december 2009). De ontsluiting per openbaar vervoer is gezien de korte loopafstand tot een bushalte (bushalte Smelterij) goed te noemen.

Verkeersveiligheid

Het gebied rondom de locatie is niet ingericht als verblijfsgebied conform de uitgangspunten van het concept “Duurzaam Veilig”. De wegen op het bedrijventerrein kennen over het algemeen nog een 50 km/h-regime met een gemengde verkeersafwikkeling. Doelstelling van de gemeente is de wegen op het bedrijventerrein zelf zoals de Pletterij verkeersveiliger in te richten tot verblijfsgebied (erftoegangswegen) waarbij verkeersremmende maatregelen worden genomen en de maximum snelheid wordt verlaagd naar 30 km/h. Met name ter hoogte van de indoorspeeltuin zijn verkeersremmende en attentieverhogende maatregelen gewenst. Ter hoogte van de Gieterij zijn fietsoversteekvoorzieningen aanwezig. Deze kunnen ten behoeve van een verkeersveilige oversteek worden voorzien van attentieverhogende maatregelen.

Parkeren

Op het bedrijventerrein 's-Gravendamseweg wordt voor het grootste deel geparkeerd op eigen terrein. Op de locatie van de ontwikkeling is reeds een parkeerterrein aanwezig van de voormalige bouwmarkt met circa 84 parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein zal ten behoeve van de bezoekers van de indoorspeeltuin worden gehandhaafd. Aan de voorzijde van het gebouw is tevens ruimte aanwezig voor het parkeren van 13 voertuigen op eigen terrein. In totaal zijn daarmee 97 parkeerplaatsen beschikbaar ten behoeve van ontwikkeling op eigen terrein.

De parkeerbehoefte van een indoorspeelterrein is geraamd op basis van parkeerkencijfers van CROW (publicatie 182). In deze publicatie wordt een parkeernorm gegeven van minimaal 3 en maximaal 12 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. De totale oppervlakte aan bebouwing bedraagt bijna 2.500 m2 bvo. Uitgaande van deze omvang bedraagt de parkeerbehoefte van de indoorspeeltuin op basis van de CROW kentallen dan ook minimaal 75 en maximaal 300. Het aantal van 97 parkeerplaatsen valt binnen de minimale en maximale bandbreedte welke door het CROW wordt opgegeven en voldoet daarmee aan de minimaal aantal benodigde parkeerplaatsen. Gezien de goede bereikbaarheid van de locatie per openbaar vervoer en fiets en de naar verwachting lokale functie van de indoorspeeltuin, kan van de onderkant van de marge worden uitgegaan zodat naar verwachting voorzien wordt in voldoende parkeerplaatsen ten behoeve van de ontwikkeling. Topdagen voor indoorspeeltuinen treden op de zaterdag en zondag bij relatief slecht weer. Mocht het aantal parkeerplaatsen op topdagen niet toereikend zijn dan kan worden uitgeweken naar andere parkeervoorzieningen op het bedrijventerrein door afspraken hierover te maken met bedrijven in de omgeving. Tijdens de topdagen zal namelijk de parkeerbehoefte van de meeste bedrijven in de omgeving zeer beperkt zijn.

Verkeersgeneratie

Indoorspeeltuinen zijn zelfstandig functionerende speelgelegenheden voor kinderen tussen de twee en twaalf jaar die qua grootte, aard en prijs vallen tussen een wijkspeeltuin en een attractiepark. Voor dergelijke voorzieningen geldt een benodigd draagvlak van 100.000 tot 150.000 inwoners binnen een reistijd van circa vijftien minuten per auto. De gemiddelde voorziening heeft overwegend een lokaal verzorgingsgebied en varieert in afmetingen tussen de 1.500 en 3.500 m2 bvo. Uit onderzoek in 2006 door VROM is naar voren gekomen dat de kleinere voorzieningen met een oppervlakte van minder dan 5.000 m2 bvo circa 3.500 bezoekers per 100 m2 per jaar kennen. Het aantal bezoekers per jaar van een indoorspeeltuin met een oppervlakte van 2.500 m2 bvo zal dan ook circa 87.500 bezoekers bedragen. Door het CROW zijn kentallen gegeven voor de verkeersgeneratie van indoorspeeltuinen (publicatie 272, tabel 25). In deze publicatie wordt de verkeersgeneratie van de kleinere indoorspeeltuinen in de “rest bebouwde kom” geraamd op 7,8 mvt/weekdagetmaal per 100 m2 bvo. Dit betekent dat een indoorspeeltuin met een oppervlakte van 2.500 m2 bvo circa 195 mvt/weekdagetmaal zal generen. Een dergelijke verkeersgeneratie kan via het bestaande wegennet worden afgewikkeld. Kritisch is de verkeersafwikkeling op het kruispunt Gieterij/Pletterij. Echter ook zonder de ontwikkeling van een indoorspeeltuin is de verkeersafwikkeling reeds kritisch te noemen. De ontwikkeling is gezien de omvang van de verkeersproductie weinig relevant voor de verkeersafwikkeling en zal deze situatie niet substantieel verbeteren of verslechteren.

GVVP 2020

De gemeente Noordwijkerhout is in 2009 gestart met het vervaardigen van een Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) voor de periode 2009 - 2020. Het plan moet voor een goede afstemming van de verschillende onderdelen van het verkeers- en vervoersbeleid zorgen en knelpunten en kansen inzichtelijk maken. Een Gemeentelijk Verkeers- en Vervoer Plan (GVVP) zorgt voor goede afstemming van de verschillende onderdelen van het verkeers- en vervoersbeleid en maakt knelpunten en kansen inzichtelijk. In het plan wordt aandacht besteed aan o.a. de thema's bereikbaarheid, verkeersveiligheid, parkeren en leefbaarheid. Binnen deze thema's komen de verschillende vervoerswijzen, zoals gemotoriseerd verkeer, langzaam verkeer en openbaar vervoer, aan bod. Bij het opstellen van het GVVP wordt ook rekening gehouden met andere beleidsvelden, zoals ruimtelijke ordening. Daarnaast houdt de gemeente rekening met het beleid van de regio, de provincie en het Rijk. Op deze manier komt in 2010 een integraal verkeers- en vervoerplan tot stand, waarin het verkeers- en vervoersbeleid voor de periode tot 2020 is vastgelegd. In dit plan wordt speciale aandacht besteed aan schoolomgevingen en locaties met voorzieningen voor kinderen.

Conclusie

Het vestigen van een indoor speeltuin met een omvang van circa 2.500 m2 bvo op het bedrijventerrein Gravendam zal niet direct tot extra verkeersknelpunten leiden. Echter, de nieuwe voorziening zorgt tijdens een groot deel van de openingstijden wel onherroepelijk voor een toename van autoverkeer op het wegennet in en om Gravendam. Met name op het kruispunt Gieterij/Pletterij en op het wegvak Gieterij tussen de Pletterij en 's Gravendamseweg is het gezien de hoge intensiteiten op de Gieterij nu al kritisch en zal dat door nieuwe voorzieningen niet verbeteren.