Plan: | Zonneweelde 37, Noordwijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0575.WPDRZonnew37-VA01 |
De eigenaar van de vakantiewoning aan de Zonneweelde 37 wil de vakantiewoning vervangen door een nieuwe vakantiewoning van ca. 80 m2. Een vakantiewoning met een oppervlakte van meer dan 50 m2 is niet toegestaan in het geldende bestemmingsplan, maar deze mogelijkheid is wel opgenomen als wijzigingsbevoegdheid. Omdat het initiatief wel passend is op de locatie, wordt medewerking verleend aan een wijziging van het bestemmingsplan. In dit document wordt dit toegelicht en gemotiveerd waarom dat kan volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Het plangebied is gelegen Aan de Zonneweelde, nabij de duinen bij Noordwijkerhout. Bijgevoegde afbeelding toont globaal de ligging van het plangebied in de omgeving.
Kaartje ligging plangebied in de omgeving (bron: openstreetmap.org)
In het bestemmingsplan Duinrand, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 21 december 2011 geldt voor het perceel Zonneweelde 37 de bestemming “Recreatie – Verblijfsrecreatie” met de 'specifieke bouwaanduiding - 5'. Deze aanduiding zorgt ervoor dat op het park Zonneweelde recreatiewoningen zijn toegestaan met een oppervlak van maximaal 50 m². Daarnaast heeft het perceel de dubbelbestemming “Waarde -Archeologie”.
Uitsnede bestemmingplan Duinrand, plangebied rood omcirkeld (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
Het bestemmingsplan Duinrand kent aan het park Zonneweelde de wijzigingsbevoegdheid 'Wro-zone - Wijzigingsgebied - 5' toe. Deze wijzigingsbevoegdheid biedt onder een aantal voorwaarden de mogelijkheid om de maximale oppervlakte van 50 m² per recreatiewoning te vergroten naar 80 m². Deze mogelijkheid is opgenomen in artikel 8.4.2. van het bestemmingsplan. Hieraan zijn in de wijzigingsbevoegdheid de volgende voorwaarden verbonden:
De initiatiefnemer heeft een ontwerp voor de toekomstige woning aangeleverd, waarop aan alle in de voorwaarden genoemde maten en afstanden voldaan wordt. Op het perceel is voldoende ruimte aanwezig om in de parkeerbehoefte te voorzien en om een goede landschappelijke inpassing te realiseren conform de hierboven genoemde uitgangspunten. Conclusie is dan ook dat gebruik kan worden gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid. Onderstaand een indicatie van het bouwplan van de recreatiewoning.
3D-impressie bouwplan recreatiewoning (ontwerp: Bouwkundig tekenbureau Gerrit Scholten)
Plattegrond met maatvoeringen recreatiewoning (ontwerp: Bouwkundig tekenbureau Gerrit Scholten)
Ligging recreatiewoning (ontwerp: Bouwkundig tekenbureau Gerrit Scholten)
In dit hoofdstuk wordt het wijzigingsplan getoetst aan de geldende beleidskaders en de relevante omgevingsaspecten.
Op 21 december 2011 is het bestemmingsplan Duinrand vastgesteld. In dit plan zijn de ruimtelijke en beleidsmatige kaders voor o.a. het terrein Zonneweelde neergelegd. Uit zowel de ruimtelijke als de beleidsmatige kaders blijkt dat het vergroten van de oppervlakte van recreatiewoningen op het terrein onder bepaalde voorwaarden binnen het plan is toegestaan. Toetsing aan deze aspecten kan om die reden op hoofdlijnen geschieden.
De conclusie is dat zowel de beleidskaders als de omgevingsaspecten het wijzigingsplan niet in de weg staan.
Onderhavig plan maakt een geringe uitbreiding van een vakantiewoning mogelijk. Dit plan is dusdanig gering van omvang en niet gelegen in een bijzonder of waardevol gebied, dat er geen rijks- of provinciale belangen in het geding zijn. Nadere toetsing aan het rijks- en provinciaal beleid is om die reden niet noodzakelijk. Ook voor de Omgevingsvisie Noordwijk 2030 in het plan van een zodanig beperkte aard en omvang dat deze de onderwerpen uit de visie niet raakt. Wel dient op basis van het Parapluplan Parkeren voldoende parkeergelegenheid ontwikkeld te worden, waarbij de parkeernormen uit de 'Nota Parkeren en Stallen Noordwijk 2013' worden toegepast. In het plan is ruimte om te voldoen aan deze parkeernormen. Op basis hiervan wordt geconcludeerd dat het wijzigingsplan in overeenstemming is met de geldende beleidskaders.
Vergroting van een recreatiewoning leidt, gelet op de betreffende locatie en de beperkte impact van het initiatief, niet tot nadere onderzoeksopgaven. Het wijzigingsplan is uit het oogpunt van milieuaspecten dan ook uitvoerbaar.
De ontwikkelingskosten komen geheel voor rekening van de initiatiefnemer. Voor de realisatie van het plan hoeft de gemeente geen investering te doen. De kosten die door de gemeente gemaakt worden voor het voeren van de planologische procedure zijn verrekend in de leges. Op basis van het bovenstaande kan geconcludeerd kan worden dat het plan economisch uitvoerbaar is.
Het wijzigingsplan is opgezet volgens de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).
Het wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het wijzigingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar is wel een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan dit plan ten grondslag liggen. De toelichting is van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing.
Daarnaast maken ook eventuele bijlagen onlosmakelijk onderdeel uit van het wijzigingsplan.
Verbeelding
De verbeelding is een digitale kaart, waarop bestemmingen en aanduidingen zijn weergegeven. Aanduidingen worden gebruikt om bepaalde zaken specifieker te regelen, bijvoorbeeld in de vorm van gebiedsaanduidingen, bouwaanduidingen, bouwvlakken, functieaanduidingen etc.
Voor de analoge verbeelding is gebruik gemaakt van een digitale ondergrond (Grootschalige Basiskaart en/of kadastrale kaart). Daar waar een verschil is tussen de digitale en de analoge verbeelding, is de digitale versie leidend.
Regels
De planregels zijn standaard onderverdeeld in vier hoofdstukken.
Voorliggend wijzigingsplan bevat de volgende bestemmingen:
Recreatie - Verblijfsrecreatie
Deze bestemming geldt voor het gehele plangebied. Binnen deze bestemming zijn naast recreatiewoningen ook recreatieve voorzieningen toegestaan zoals onder andere een receptiegebouw, tennisbanen, en parkeervoorzieningen. Voor onder meer specifieke sanitaire voorzieningen is een aparte aanduiding opgenomen. De oppervlakte van de woning in het plangebied mag maximaal 80 m² bedragen.
Waarde -Archeologie
Het gehele plangebied is gelegen in een gebied met middelhoge tot hoge archeologische verwachtingswaarde. Daarom is de dubbelbestemming Waarde - Archeologie opgenomen. Hierin is geregeld dat voor werkzaamheden die dieper gaan dan 30 cm en een oppervlakte beslaan van meer dan 100 m² een aanlegvergunning is vereist. Voor bouwplannen die dit oppervlak of deze diepte te boven gaan dient een archeologisch onderzoek te worden verricht alvorens tot de werkzaamheden mag worden overgegaan.
Met dit hoofdstuk is voldaan aan artikel 3.1.3 van het Bro.
Bij de voorbereiding van een (voor)ontwerp wijzigingsplan dient overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Dit is het vooroverleg, waarin het conceptplan wordt voorgelegd aan het waterschap en aan die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan, in overleg, afgezien worden van dit overleg.
Op basis van artikel 3.1.6 Bro dient verslag te worden gedaan van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het wijzigingsplan zijn betrokken. Dit is de inspraak. Van (formele) inspraak kan, zeker bij wat kleinere plannen, worden afgezien. De gemeentelijke inspraakverordening is daarbij ook van belang.
Een ontwerpwijzigingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd te worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door het college wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het wijzigingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid voor belanghebbenden beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Het wijzigingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld.
Dit wijzigingsplan is in het kader van het wettelijk overleg toegezonden aan de provincie Zuid-Holland en aan het Hoogheemraadschap van Rijnland. Beide instanties hebben aangegeven geen opmerkingen te hebben.
Dit plan met een beperkte reikwijdte is niet voor inspraak ter visie gelegd. De directe buren zijn op de hoogte van dit plan.
Het ontwerpwijzigingsplan heeft gedurende een periode van zes weken, van woensdag 30 september 2020 tot en met dinsdag 11 november 2020, voor eenieder ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn er geen zienswijzen tegen het plan ingediend.