direct naar inhoud van 3.3 Bestemmingsregeling
Plan: Duinrand
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.BPDuinrand-ON01

3.3 Bestemmingsregeling

Agrarisch

De voor Agrarisch aangewezen gronden zijn bestemd voor de agrarische bedrijfsvoering ten behoeve van volwaardige agrarische bedrijven gericht op tuinbouw en de bollenteelt met de daarbij behorende bedrijfsgebouwen en kassen. Per volwaardig agrarisch bedrijf is één bedrijfswoning toegestaan. De in het plangebied gelegen tuincentrum en paardenfokkerij zijn met een specifieke aanduiding aangegeven. De als agrarisch bestemde gronden zijn tevens bestemd voor het behoud, bescherming en beheer van de aanwezige natuur- en landschapswaarden en kleinschalige natuurontwikkeling. Voor de gronden geldt dat extensief recreatief medegebruik is toegestaan.

Voor deze bestemming zijn in het kader van de agrarische gronden gelegen rond het perceel Duindamseweg 3 en 13 drie wijzigingsbevoegdheden opgenomen. De eerste maakt het mogelijk om de bestemming te wijzigen naar Recreatie - Verblijfsrecreatie om zo de vestiging van recreatiewoningen mogelijk te maken. De tweede wijzigingsbevoegdheid maakt een bestemmingswijziging naar Recreatie - Dagrecreatie mogelijk en de derde een bestemmingswijziging naar Wonen en Tuin.

Horeca

De in het plangebied solitair aanwezige horeca is bestemd voor Horeca. Per bestemming wordt door middel van een aanduiding aangegeven welk soort horeca toegestaan is (zie ook paragraaf 6.8).

Recreatie - Dagrecreatie

De bestemming Recreatie - Dagrecreatie staat diverse vormen van recreatie toe zonder overnachtingsmogelijkheid. De in het plangebied gelegen manege is evenals de paardenhouderijen met een aanduiding aangegeven. Voor de bijbehorende bedrijfswoningen is een aanduiding opgenomen.

Recreatie - Verblijfsrecreatie

De recreatieterreinen die zijn voorzien van recreatiewoningen hebben de bestemming Recreatie - Verblijfsrecreatie gekregen. Binnen deze bestemming zijn recreatieve voorzieningen toegestaan zoals een receptiegebouw, tennisbanen, zwembaden, een jeu de boules terrein, stallinggelegenheid voor paarden, sanitair, een milieustraat en parkeervoorzieningen. Onder meer voor specifieke sanitaire voorzieningen is een aparte aanduiding opgenomen.

In de bouwregels zijn regels opgenomen betreffende de maximale afmetingen van recreatiewoningen en het percentage/oppervlakte dat qua bebouwing is toegestaan. In beginsel bedraagt het maximumoppervlak van een recreatiewoning 80 m². Dit oppervlak is inclusief eventuele bergingen en/of tuinhuisjes. In het kader van clustering van recreatiewoningen is tevens een regeling opgenomen voor het toestaan van twee-aaneen gebouwde recreatiewoningen.

Ook is aangegeven wat de onderlinge afstanden tussen de gebouwen minimaal moeten zijn uit oogpunt van brandveiligheid. Bedrijfswoningen zijn met een aanduiding weergegeven.

Voor de locaties waar in dit bestemmingsplan recreatiewoningen tot maximaal 50 m² zijn toegestaan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om door middel van een wijzigingsplan en onder voorwaarden recreatiewoningen tot 80 m² toe te staan.

Recreatie - Kampeerterrein

De recreatieterreinen die in gebruik zijn als kampeerterrein zijn voorzien van de bestemming Recreatie - Kampeerterrein. Binnen deze bestemming zijn tevens recreatieve voorzieningen toegestaan zoals een receptiegebouw, tennisbanen, zwembaden, een jeu de boulesterrein, stallinggelegenheid voor paarden, sanitair, een milieustraat en parkeervoorzieningen. Per recreatiebedrijf is één bedrijfswoning toegestaan.

Voor deze bestemming zijn twee wijzigingsbevoegdheden opgenomen. De eerste maakt het mogelijk om de bestemming te wijzigen naar Recreatie - Verblijfsrecreatie om zo de vestiging van recreatiewoningen mogelijk te maken. De tweede wijzigingsbevoegdheid maakt het mogelijk het kampeerterrein 't Bruggetje te wijzigen in Agrarisch.

Verkeer, Groen en Water

De wegen in het gebied hebben de bestemming Verkeer gekregen. Op een aantal plekken in het plangebied is de bestemming Groen opgenomen, waar de gronden specifiek zijn bedoeld voor groen, water, speelvoorzieningen en voet- en fietspaden en nutsvoorzieningen. De voor Water aangewezen gronden zijn bestemd voor water ten behoeve van de waterhuishouding en verkeer te water.

Wonen en Tuin

De woningen in het plangebied hebben de bestemming Wonen gekregen. De met het wonen samenhangende doeleinden, het wonen zelf, aan-huis-verbonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten, de tuinen en de (achter)erven, zijn gecombineerd in deze bestemming. In de bouwregels zijn regels betreffende het hoofdgebouw van de woning, aan- en uitbouwen en bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, opgenomen. Ten aanzien van het hoofdgebouw is bepaald dat deze binnen het bouwvlak worden opgericht met een maximale bouwhoogte van 9 m en goothoogte van 5 meter. De inhoud van een woning, inclusief de bijbehorende aan- en uitbouwen en bijgebouwen bedraagt maximaal 650 m³ of maximaal de bestaande inhoudsmaat. Deze inhoudsmaat sluit aan bij de Nota Regels voor Ruimte (zie ook paragraaf 4.2) waarin de inhoudmaat voor burgerwoningen in het buitengebied is losgelaten voor niet-kwetsbaar gebied, zoals gewoon agrarisch gebied en recreatiegebied. Voor kwetsbaar gebied (A+) geldt een inhoudsmaat van 650 m³ (inclusief erfbebouwing), waarbij ondergrondse delen niet worden meegerekend.

Het uitoefenen van aan-huis-verbonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten wordt direct mogelijk gemaakt, mits de woonfunctie blijft prevaleren. Om te garanderen dat de woonfunctie in overwegende mate behouden blijft, mag het vloeroppervlak ten behoeve van aan-huis-verbonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten niet groter zijn dan 25% van het vloeroppervlak van de woning tot een maximum van 40 m², inclusief aan- en uitbouwen.

De tuinen hebben de bestemming Tuin gekregen. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.

Waarde - Archeologie

Het gehele plangebied is gelegen in een gebied met middelhoge tot hoge archeologische verwachtingswaarde. Daarom is de dubbelbestemming Waarden - Archeologie opgenomen. Hierin is geregeld dat voor werkzaamheden die dieper gaan dan 30 cm en een oppervlakte beslaan van meer dan 100 m² een aanlegvergunning is vereist.

Overige regels

Een aantal zaken is algemeen van aard of heeft niet zozeer betrekking op een specifieke bestemming uit hoofdstuk 2 van de regels. Die zijn geregeld in hoofdstuk 3 Algemene regels. Hier zijn onder andere geregeld de algemene afwijkingsregels, algemene regels omtrent het overschrijden van bouwgrenzen, algemene wijzigingsregels en de algemene procedureregels.

Tot slot zijn in hoofdstuk 4 de regels ondergebracht met betrekking tot het overgangsrecht en de slotregel.