direct naar inhoud van Toelichting
Plan: partiële herziening bestemmingsplan ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het Space Business Park is in ontwikkeling en is bedoeld voor hoogwaardige technologische bedrijven uit de ruimtevaartsector en andere hoogwaardige (kennisintensieve) bedrijven. Ongeveer 5 ha van het Space Business Park is gereserveerd voor een uitbreiding van het aan de overzijde van de Zwarteweg gelegen ESTEC-terrein (Keplerlaan 1). De uitbreiding van het ESTEC-terrein op het Space Business Park is voorzien in het noordoostelijk deel van het Space Business Park, tussen de Huygensstraat en de Eisingastraat. De strook ten westen van de Huygensstraat en twee stroken ten zuiden van de Eisingastraat zijn bedoeld voor ondersteunende functies ten behoeve van het ESTEC-terrein.

Op 27 juni 2013 heeft de gemeenteraad van Noordwijk het bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken' vastgesteld. De bedoeling van dat bestemmingsplan was onder meer om het Space Business Park planologisch te beschermen zodat de uitbreiding van het ESTEC-terrein en de ondersteunende functies ten behoeve van het ESTEC-terrein gewaarborgd zijn. Ook in het voorgaande bestemmingsplan, 'Bedrijvenpark ’s-Gravendijck/SpaceBusinessPark' uit 2007, was hier al van uitgegaan.

In het geldende bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken' is de bedrijvenstrook ten zuiden van de Kapteynstraat op de verbeelding (plankaart) abusievelijk bestemd als ‘Bedrijf -3’ in plaats van ‘Bedrijf – 2’. Door deze bestemmingswijze is een algemene bedrijfsbestemming toegepast waardoor ook andere bedrijven dan kennisintensieve bedrijven en kantoren zich in de bedrijvenstrook kunnen vestigen. Door deze onjuiste wijze van bestemmen is er ten opzichte van het voorgaande bestemmingsplan (Bedrijvenpark ’s-Gravendijck/SpaceBusinessPark uit 2007) sprake van een onbedoelde verruiming van de gebruiksmogelijkheden.

Doel van het voorliggende bestemmingsplan is om de onjuiste wijze van bestemmen van het nog niet uitgegeven deel van de bedrijvenstrook ten zuiden van de Kapteynstraat ongedaan te maken en de planologische bescherming daar te herstellen. Simpel gezegd komt het er op neer dat bestemming van het nog niet uitgegeven deel van de bedrijvenstrook wordt gewijzigd van ‘Bedrijf -3’ naar ‘Bedrijf – 2’. Het voorliggende bestemmingsplan is een partiële herziening van het geldende bestemmingsplan. Dit betekent dat het geldende bestemmingsplan van kracht blijft en alleen gewijzigd wordt doordat de bestemming op de verbeelding wordt gewijzigd van ‘Bedrijf – 3’ naar ‘Bedrijf - 2’. De voorliggende partiële herziening is daarmee te beschouwen als een plaatselijke wijziging van de verbeelding van het al geldende bestemmingsplan. Alle regels van het geldende bestemmingsplan blijven verder van toepassing, tenzij in de voorliggende partiële herziening eventueel anders is vermeld.

1.2 Situering en begrenzing plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan "partiële herziening bestemmingsplan ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken" heeft betrekking op het nog uit te geven deel van de bedrijvenstrook ten zuiden van de Kapteynstraat. Deze nog uit te geven bedrijvenstrook maakt onderdeel uit van het in het westen van Noordwijk gelegen bedrijventerrein Space Business Park.

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0001.jpg"

Afbeelding: de met geel aangegeven begrenzing van het plangebied van de partiële herziening en de met rood aangegeven begrenzing van het Space Business Park (bron: www.bing.com/maps)

1.3 Vigerende bestemmingsplannen

Momenteel gelden in het betreffende plangebied de volgende bestemmingsplannen:

  • bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken', vastgesteld door de raad op 27 juni 2013;
  • paraplubestemmingsplan 'Parkeren', vastgesteld door de raad op 15 maart 2018.

Daarnaast heeft de gemeente een paraplubestemmingsplan 'Gebruik Woningen' in voorbereiding. Het ontwerp van dat paraplubestemmingsplan is in april 2022 als ontwerp ter inzage gelegd.

De voorliggende partiële herziening is een aanpassing van het bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken'. De herziening heeft geen effect op het paraplubestemmingsplan 'Parkeren' en het nog vast te stellen paraplubestemmingsplan 'Gebruik Woningen'.

1.4 Leeswijzer

De toelichting is als volgt opgebouwd. Na de inleiding in hoofdstuk 1, wordt in hoofdstuk 2 de belangrijkste informatie uit diverse beleidsnota's van verschillende overheden vermeld, voor zover deze relevant zijn voor deze partiële herziening. Hoofdstuk 3 geeft een beschrijving van de huidige situatie in het plangebied en in hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de milieu & omgevingsaspecten en in hoofdstuk 5 wordt het juridisch kader nader toegelicht. Hoofdstuk 6 bevat de resultaten van het overleg met betrokken diensten, besturen en overheden en de resultaten van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure. Ook wordt in dit hoofdstuk de economische uitvoerbaarheid beschreven en in dit hoofdstuk bevindt zich de paragraaf met betrekking tot handhaving. Hoofdstuk 7 besteedt aandacht aan de procedure van een bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Beleidskader

Het voor het plangebied relevante beleidskader is beschreven in hoofdstuk 3 van de toelichting van het bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken'. Met betrekking tot rijks- provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid kan worden opgemerkt dat er zich, gelet op de voorgenomen wijziging zoals die in de voorliggende herziening wordt vastgelegd, in principe geen relevante wijzigingen hebben voorgedaan die een nadere toelichting en afweging vragen. Uitzondering hierop zijn de de provinciale Omgevingsverordening (2020) en de Omgevingsvisie Noordwijk 2030 (2018). Op dit beleid zal in de navolgende paragrafen in worden gegaan.

2.1 Provinciaal beleid

Het Omgevingsbeleid van Zuid-Holland omvat al het provinciale beleid voor de fysieke leefomgeving. Het bestaat uit twee kaderstellende instrumenten: de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening. Daarnaast zijn in het Omgevingsbeleid operationele doelstellingen opgenomen, zodat zichtbaar is hoe de provincie zelf invulling geeft aan de realisatie van haar beleid. Deze operationele doelstellingen maken onderdeel uit van verschillende uitvoeringsprogramma's en –plannen, zoals het programma Ruimte en het programma Mobiliteit.

In de Omgevingsverordening is het beleid in de Omgevingsvisie in regels vertaald. Het betreft regels omtrent de inhoud van en de toelichting op bestemmingsplannen over onderwerpen in zowel het landelijke als het bestaand bebouwd gebied van Zuid-Holland waar een provinciaal belang mee gemoeid is.

De Omgevingsverordening is bindend voor gemeenten, de visie en de overige onderdelen niet – die zijn alleen bindend voor de provincie zelf.

2.1.1 Omgevingsverordening Zuid-Holland (2019)

De Omgevingsverordening is op 20 februari 2019 vastgesteld en nadien enkele malen gewijzigd. De meest recente versie is 2 december 2022 in werking getreden (geconsolideerde versie).

In hoofdstuk 6 van de regels van de Omgevingsverordening zijn regels opgenomen die van belang zijn om het provinciale beleid of het provinciale belang te laten doorwerken in de uitoefening van taken of bevoegdheden door andere bestuursorganen dan provinciale staten. Voor deze herziening zijn de regels ten aanzien van nieuwe en bestaande ruimtelijke ontwikkelingen en de regels ten aanzien van bedrijventerrein van belang.

Nieuwe en bestaande ruimtelijke ontwikkelingen

In de verordening is een onderscheid gemaakt tussen nieuwe en bestaande ruimtelijke ontwikkelingen. Onder bestaande bebouwing, bestaand gebruik of een bestaande ruimtelijke ontwikkeling wordt verstaan hetgeen:

  • a. ingevolge het op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening geldende bestemmingsplan rechtmatig aanwezig is;
  • b. waarvoor op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening bij een omgevingsvergunning is afgeweken van het bestemmingsplan of een aanvraag hiertoe is ingediend die kan worden verleend;
  • c. in overeenstemming is met een bestemmingsplan dat overeenkomstig afdeling 6.2 tot stand is gekomen of waarvoor ontheffing als bedoeld in artikel 4.1a Wet ruimtelijke ordening van deze verordening is verleend; of
  • d. in overeenstemming is met een bestemmingsplan waarover het gemeentebestuur een onherroepelijk herstelbesluit heeft genomen als direct gevolg van een uitspraak van een bestuursrechter.

Het begrip 'nieuwe bebouwing' of 'nieuw gebruik van grond of bebouwing' dat ook in deze verordening wordt gehanteerd, kan worden beschouwd als de tegenhanger van het begrip 'bestaand'.

De voorliggende herziening heeft betrekking op een nadere aanscherping van de bestemming: van een algemene bedrijfsbestemming naar een specifieke bedrijfsbestemming voor uitsluitend kennisintensieve bedrijven en kantoren. De herziening maakt geen nieuwe of extra bebouwing mogelijk ten opzichte van het geldende bestemmingsplan zodat er geen sprake is van een nieuwe ruimtelijke ontwikkeling. Het plangebied van de herziening bevindt zich verder in bestaand stads- en dorpsgebied als bedoeld in artikel 1.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. De in de Omgevingsverordening opgenomen onderwerpen ten aanzien van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen hebben zodoende geen gevolgen voor de herziening.

Bedrijventerreinen

De nog uit te geven gronden in het plangebied zijn blijkens één van de kaarten bij de Omgevingsverordening gelegen op een aangewezen bedrijventerrein (zie de navolgende afbeelding).

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0002.jpg"

Afbeelding: uitsnede verbeelding kaart 20 'Bedrijventerreinen' van de Omgevingsverordening Zuid-Holland (bron: ruimtelijkeplannen.nl)'

In artikel 6.12 is ten aanzien van de bedrijventerreinen onder meer het volgende opgenomen: 'Een bestemmingsplan dat betrekking heeft op een bedrijventerrein, waarvan de plaats geometrisch is bepaald en verbeeld op kaart 20 in bijlage II, maakt vestiging mogelijk van bedrijven uit de hoogst mogelijke milieucategorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, dan wel voorziet in overeenkomstige milieuzones voor geluid of geur, passend bij de omgeving van het bedrijventerrein, waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen op een grote buitenstedelijke bouwlocatie als bedoeld in artikel 6.10 of die mogelijk zijn op grond van een vigerend bestemmingsplan.'.

Hieruit volgt dat een bestemmingsplan de vestiging mogelijk dient te maken van bedrijven uit de hoogst mogelijke milieucategorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. In het geldende bestemmingsplan is al rekening gehouden met de hoogst mogelijke milieucategorie. Vanwege de nabije ligging van de Katwijkse uitbreidingswijk Rijnsoever is daarom in de betreffende bedrijvenstrook maximaal categorie 2 toegestaan. De voorliggende herziening brengt hier verder geen verandering in aan.

Conclusie

De Omgevingsverordening Zuid-Holland heeft geen gevolgen voor de herziening van het geldende bestemmingsplan. Er is geen belemmering voor de beoogde wijziging van een algemene bedrijfsbestemming naar een specifieke bedrijfsbestemming voor kennisintensieve bedrijven en kantoren.

2.2 Gemeentelijk beleid

2.2.1 Omgevingsvisie 2030 'Noordwijk voor elkaar

Op 12 oktober 2017 heeft de gemeenteraad de Omgevingsvisie 2030 'Noordwijk voor elkaar' vastgesteld. De Omgevingsvisie wordt jaarlijks geactualiseerd, voor het laatst op 13 november 2018. In de Omgevingsvisie is de visie voor Noordwijk richting 2030 aangegeven. De hoofdopgaven voor de toekomstige ontwikkeling van Noordwijk zijn:

  • wat vinden we bepalend voor de identiteit en kwaliteit van Noordwijk, hoe zien we dat in de toekomst en hoe kunnen we die versterken?
  • hoe kunnen we Noordwijk economisch, toeristisch, sociaal en cultureel vitaler maken?
  • hoe maken we Noordwijk beter bereikbaar?
  • hoe zorgen we dat Noordwijk een aantrekkelijke woongemeente blijft, welke rol willen we in de regio spelen en wat zijn demogelijkheden om meer te bouwen in de sociale sector dan in het verleden is gebeurd?
  • hoe wil Noordwijk zich profileren op het gebied van duurzaamheid en waar zetten we dan op in?

De kern van de visie voor 2030 is: Noordwijk is een energieke, duurzame, inspirerende en gastvrije kustplaats met topkwaliteit en allure. Een aantrekkelijke onderscheidende leefomgeving is daarbij noodzakelijk. Om in te spelen op de verwachte vraag van een grote diversiteit aan doelgroepen is er een ambitieus woningbouwprogramma. De Noordwijkse woningmarkt is onderdeel van de regionale woningmarkt. Tot 2030 wil de gemeente gemiddeld ruim 200 woningen per jaar bouwen in een aantrekkelijke woonomgeving. Daarvoor dienen onderscheidende woongebieden te worden ontwikkeld die voorzien in de woningbehoefte van de Noordwijkers, maar ook inspelen op een regionale en zelfs bovenregionale vraag. Aandachtspunt bij deze groei is het bereikbaar houden van Noordwijk.

De vestiging van het Europese ruimtevaartcluster ESA-ESTEC is in de Omgevingsvisie aangemerkt als bepalend voor het Noordwijk van nu. De ruimtevaartsector vervult een prominente rol in Noordwijk. In de vestiging van ESA-ESTEC en het Space Business Park (het enige ruimtevaartbedrijvenpark in Nederland) werken meer dan 2.800 mensen aan wetenschappelijke missies, bemande ruimtevaart, aardobservatie-, telecommunicatie- en navigatiesatellieten en het gebruik van aardobservatiedata. ESTEC Noordwijk is de grootste locatie in Europa op dit gebied en het technisch hart van ESA. Zo’n sterk innovatief kenniscluster dient zo veel mogelijk te worden gefaciliteerd in zijn verdere ontwikkeling. Het draagt bij aan de diversiteit van de economie en kustplaats.

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0003.png"

Afbeelding: uitsnede visiekaart 'Ruimtelijk Ontwikkelingsperspectief'

De voorliggende herziening van het bestemmingsplan past binnen de uitgangspunten zoals gesteld in de gemeentelijke omgevingsvisie doordat de planologische bescherming van de in het Space Business Park gelegen bedrijvenstrook weer wordt hersteld.

Hoofdstuk 3 Huidige situatie

Het plangebied van de voorliggende herziening bestaat uit het nog niet uitgegeven deel van de bedrijvenstrook ten zuiden van de Kapteynstraat, op het Space Business Park. In het navolgende wordt eerst ingegaan op het Space Business Park, daarna wordt ingezoomd op het plangebied en de directe omgeving daarvan.

3.1 Space Business Park

Het ten zuiden van de Zwarteweg en ten westen van de ‘s-Gravendijckseweg gelegen Space Business Park heeft een oppervlak van circa 14 ha. Het bedrijvenpark is bedoeld voor hoogwaardige technologische bedrijven uit de ruimtevaartsector en andere hoogwaardige (kennisintensieve) bedrijven. Ongeveer 5 ha van het Space Business Park is bedoeld als uitbreiding van het ESTEC-terrein. Het gaat om het gebied tussen de Huygensstraat en de Eisingastraat. Hier is langs de Zwarteweg al het Galileo Reference Centre gerealiseerd.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0004.png"

Afbeelding: het Galileo Reference Centre, gezien vanaf de Huygensstraat (bron: www.google.nl/maps)

Het grootste deel van de gronden op het Space Business Park is nog braakliggend. Alleen in de strook ten westen van de Huygensstraat zijn drie bedrijfskavels aanwezig en op de hoek van de Kapteynstraat met de 's-Gravendijckseweg. De bedrijfskavels zijn bebouwd met vrijstaande bedrijfsgebouwen tot circa 12 m hoog.

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0005.jpg"

Afbeelding: twee van de drie bedrijfskavels ten westen van de Huygensstraat (bron: www.google.nl/maps)

3.2 Plangebied en directe omgeving

Het plangebied bestaat nu nog uit braakliggende gronden en is begroeid met gras. De toekomstige bedrijvenstrook heeft een oppervlak van circa 9.790 m².

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0006.jpg"

Afbeelding: de nu nog braakliggende gronden in het plangebied met rechts de openbare ruimte van de Kapteynstraat (bron: www.google.nl/maps)

Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de openbare ruimte van de Kapteynstraat. De gronden aan de overzijde van de Kapteynstraat zijn momenteel braakliggend. In deze zone zijn bedrijfskavels voor hoogwaardige technologische bedrijven uit de ruimtevaartsector en andere hoogwaardige (kennisintensieve) bedrijven voorzien.

Direct ten oosten van het plangebied is een bedrijfskavel uitgegeven en bebouwd. Op het bedrijfskavel (Kapteynstraat 1) is het bedrijfsverzamelgebouw Space Business Innovation Centre Noordwijk gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0007.jpg"

Afbeelding: het Space Business Innovation Centre Noordwijk aan de Kapteynstraat 1 (bron: www.google.nl/maps)

De zuidkant van het plangebied wordt begrensd door een watergang met naastgelegen groenstrook. In deze groenstrook bevindt zich ook de gemeentegrens met Katwijk. De gronden ten zuiden van deze gemeentegrens zijn in gebruik als sportcomplex.

Ten westen van het plangebied, daar waar de Kapteynstraat afbuigt naar de rotonde op de kruising Stevinlaan-Kapteynstraat-Olympiaweg-Huizingalaan is een bedrijfskavel gerealiseerd. Dit bedrijfskavel is gelegen op de hoek van de Kapteynstraat en de Huygensstraat en behoort ook tot het Space Business Park.

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.BPBDRKapteynstraat-VA01_0008.jpg"

Afbeelding: de bedrijfskavel ten westen van het plangebied met links een deel van de openbare ruimte van de Kapteynstraat (bron: www.google.nl/maps)

Hoofdstuk 4 Milieu & omgevingsaspecten

De voorliggende herziening van het bestemmingsplan betreft een technische aanpassing van het geldende bestemmingsplan. Als gevolg van deze technische aanpassing zullen er beperkingen voor het gebruik als bedrijf gelden doordat uitsluitend nog kennisintensieve bedrijven en kantoren zullen zijn toegestaan (in plaats van allerlei soorten bedrijven met bijbehorende functies). De herziening herstelt daarmee de gebruiksmogelijkheden zoals die ook al in het voorgaande bestemmingsplan 'Bedrijvenpark ’s-Gravendijck/SpaceBusinessPark' uit 2007 waren opgenomen. De herziening van het bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken' maakt geen nieuwe functies, andere milieucategorieën of uitbreidingen van bouwvolumes mogelijk. Er zijn daarmee op voorhand geen gevolgen voor het milieu. Ook andere omgevingsaspecten zijn vanwege de technische aanpassing niet relevant.

Hoofdstuk 5 Juridische planbeschrijving

5.1 Algemeen

De herziening van het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels zijn juridisch bindend. De toelichting moet hierbij gezien worden als een uitleg wat met de verbeelding en de regels wordt beoogd. De regels bevatten het juridische instrumentarium voor het regelen van de functies en vorm in het bestemmingsplangebied. De verbeelding heeft een rol voor toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen.

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) bepaalt dat ruimtelijke plannen digitaal beschikbaar moeten zijn. Dit brengt met zich mee dat bestemmingsplannen digitaal uitwisselbaar zijn en op vergelijkbare wijze moeten worden gepresenteerd. Met het oog hierop stellen de Wro en de onderliggende regelgeving eisen waaraan digitale plannen moeten voldoen. Zo bevatten de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) bindende afspraken waarmee bij het maken van bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden. De SVBP kent (onder meer) hoofdgroepen van bestemmingen, een lijst met functie- en bouwaanduidingen, gebiedsaanduidingen en een verplichte opbouw van de planregels en het renvooi.

De herziening wijzigt het geldende bestemmingsplan na inwerkingtreding.

5.2 Verbeelding

De verbeelding geeft de omvang van het plangebied aan. Op de digitale verbeelding is de beoogde bestemming weergegeven. Ook zijn de aanduidingen en figuur weergegeven die in het geldende bestemmingsplan ter plaatse van het plangebied al waren opgenomen, zoals de de bouwaanduiding 'maximum bouwhoogte (m) en de figuur 'gevellijn'.

5.3 Regels

Als gevolg van de herziening wijzigt de bestemming van de gronden van het plangebied van 'Bedrijventerrein - 3' naar 'Bedrijventerrein - 2'. De bestemming 'Bedrijventerrein - 2' is ook al in het geldende bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken' vastgelegd. Deze bestemming zelf blijft verder ongewijzigd, net zoals de overige regels in het geldende bestemmingsplan. Dit is ook aangegeven in de regels van deze herziening. Er wordt daarbij telkens verwezen naar de regels in het geldende bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken'. Alleen is er een begripsbepaling van het plan opgenomen en een slotregel. Hierdoor wordt de voorliggende herziening daadwerkelijk onderdeel van het geldende bestemmingsplan 'ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken'.

De ongewijzigde regels zijn raadpleegbaar via het geldende bestemmingsplan. Deze regels zijn, volledigheidshalve, ook opgenomen in de bijlagen van de regels (zie Bijlage 1).

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid & handhaving

6.1 Vooroverleg

Omdat de voorliggende herziening van het bestemmingsplan slechts technisch van aard is, is er geen aanleiding om het plan in het kader van het vooroverleg ter advisering naar de gebruikelijke diverse overleginstanties te sturen.

6.2 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan “partiële herziening bestemmingsplan ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken” heeft van 30 november 2022 t/m 10 januari 2023, gedurende zes weken, ter inzage gelegen. Gedurende deze periode is een ieder in de gelegenheid gesteld om schriftelijk en mondeling op het plan te reageren. Er zijn geen zienswijzen op het plan ingediend.

6.3 Economische uitvoerbaarheid

Een doel van de Wro, met daarin de Grondexploitatiewet, is dat gemeenten meer regie en sturing krijgen op de ruimtelijke ontwikkelingen op/in haar grondgebied, ook gebieden zonder gemeentelijk grondbezit. De nieuwe wetgeving verplicht om kosten die de gemeente maakt ten behoeve van die ontwikkeling te koppelen aan de ruimtelijke doelstellingen en te verhalen op diegene die de ontwikkeling tot stand brengt. Het gaat hierbij om zowel fysieke kosten (uitvoeringskosten) als ontwikkelingskosten (planvoorbereidings- en planbegeleidingskosten). Bovenplanse kosten en kosten voor ruimtelijke ontwikkelingen worden verankerd in een structuurvisie. Bij een bestemmingsplan dan wel projectbesluit hoort, tenzij het een beherend bestemmingsplan betreft, een exploitatieplan of overeenkomst. Het kostenverhaal kan worden geëffectueerd met een anterieure overeenkomst. Bij het ontbreken daarvan wordt een exploitatieplan vastgesteld.

In afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening zijn regels opgenomen ten aanzien van grondexploitatie. In artikel 6.12, lid 1 is daarbij bepaald dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Gelet op artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening gaat het om bouwplannen die betrekking hebben op:

  • de bouw van één of meer woningen;
  • de bouw van één of meer andere hoofdgebouwen;
  • de uitbreiding van een gebouw met ten minste 1.000 m² of met één of meer woningen;
  • de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits ten minste 10 woningen worden gerealiseerd;
  • de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor detailhandel, dienstverlening, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies ten minste 1.000 m² bedraagt;
  • de bouw van kassen met een oppervlakte van ten minste 1.000 m².

De in lid 1 opgenomen verplichting tot het vaststellen van een exploitatieplan geldt niet indien het verhaal van kosten op een andere manier verzekerd is (zoals een vooraf afgesloten privaatrechtelijke overeenkomst), indien de te verhalen kosten minder dan € 10.000,- bedragen of indien het stellen van eisen of regels niet noodzakelijk is. Dit volgt uit artikel 6.12, lid 2.

In de partiële herziening bestemmingsplan ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken zijn geen ontwikkellocaties opgenomen. Voor de herziening is er daarom geen verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan.

6.4 Handhaving

Een bestemmingsplan is voor de gemeente een belangrijk instrument om haar ruimtelijk beleid vorm te geven. Door middel van een combinatie van positieve bestemmingen en het uitsluiten van bepaalde activiteiten en functies kan sturing plaatsvinden van gewenste en ongewenste ontwikkelingen. Een belangrijk aspect hierbij is de handhaving en het toezicht op de naleving van het bestemmingsplan. Deze handhaving is van cruciaal belang om de in het plan opgenomen ruimtelijke kwaliteiten ook op langere termijn daadwerkelijk te kunnen vasthouden. Daarnaast is de handhaving van belang uit een oogpunt van rechtszekerheid: alle bewoners en gebruikers dienen door de gemeente op eenzelfde wijze daadwerkelijk aan het plan worden gehouden.

In dit bestemmingsplan is daarom allereerst gestreefd naar een zo groot mogelijke eenvoud van in het bijzonder de regels. Hoe groter de eenvoud (en daarmee de toegankelijkheid en leesbaarheid), hoe groter in de praktijk de mogelijkheden om toe te zien op de naleving van het plan. Hoe minder knellend de regels zijn, hoe kleiner de kans dat het met de regels wat minder nauw wordt genomen. In de praktijk worden op den lange duur immers ook alleen die regels gerespecteerd waarvan door de betrokkenen de noodzaak en de redelijkheid wordt ingezien.

De verbeelding, de regels en de toelichting zijn zodanig op elkaar afgestemd dat interpretatieproblemen en problemen met betrekking tot de uitvoering zo veel mogelijk worden voorkomen. Op een aantal punten is wel ruimte gelaten voor interpretatie om situaties die niet voorzien zijn bij het opstellen van het bestemmingsplan, maar die wanneer deze zich aandienen wel wenselijk blijken te zijn, niet te frustreren. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan nieuwe vormen van bedrijvigheid die niet in de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn opgenomen.

De doelstellingen van het ruimtelijke beleid kunnen slechts verwezenlijkt worden, indien de regels van het bestemmingsplan worden nageleefd. De gemeente dient op de eerste plaats zelf haar regels na te leven en vervolgens dient de gemeente er zorg voor te dragen dat anderen deze regels naleven.

Hoofdstuk 7 Procedure bestemmingsplan

De partiële herziening bestemmingsplan ESTEC en de Noordwijkse bedrijvenparken doorloopt, net als ieder bestemmingsplan, een uitgebreide procedure. Burgemeester en wethouders hebben het ontwerpbestemmingsplan daartoe op 15 november 2022 vrijgegeven voor tervisielegging conform art 3.8 Wro. Na publicatie op 29 november 2022, is het ontwerp op 30 november 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegd. In die tijd konden door een ieder zowel mondelinge als schriftelijke zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad.

Tijdens de ter inzage legging zijn er geen zienswijzen ingekomen. Ook zijn er geen ambtelijke aanpassingen ten opzichte van het ontwerp. De gemeenteraad zal binnen 12 weken na afloop van de zienswijzentermijn besluiten over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan zal na vaststelling wederom zes weken ter inzage worden gelegd (aanvang beroepstermijn).

Belanghebbenden kunnen beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. , Dat geldt ook voor niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend (bij dit bestemmingsplan niet het geval) of niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij tijdig een zienswijze hebben ingediend.