Naast een stedenbouwkundig plan is voor de ontwikkeling ook een beeldkwaliteitsplan opgesteld. De principes voor de beeldkwaliteit zijn afgeleid van de uitkomsten van de participatiebijeenkomsten. Met het plan wordt kwaliteit gezocht in de samenhang tussen het hofje, het plein en de groenstructuur en in de relatie met het dorp.
De navolgende afbeelding toont het beoogde plan in relatie met het dorp.
Toekomstige situatie in relatie met het dorp (bron: Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan)
Bebouwing
Het hoofduitgangspunt voor de bebouwing is de aansluiting op de centrumdorpse kwaliteiten in de omgeving. Zoals al eerder aangegeven worden de woningen rond een hofje en rond een plein gepositioneerd, waarbij het belangrijk is dat de woningen op deze ruimtes zijn georiënteerd.
De navolgende afbeelding toont de oriëntatie van de bebouwing.
Oriëntatie van de bebouwing (bron: Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan)
De bebouwing rond het hofje en rond het plein is qua vormgeving rustig en passend bij de dorpse setting. De volumes bestaan uit eenvoudige rechthoekige blokken met een kap, of met meerdere kappen. De blokken blijven compact met een beperkte lengte. Hierdoor ontstaat geen grootschaligheid. De kappen zijn uitgevoerd als rustig vormgegeven langskap of als regelmatig geordende dwarskappen. Het uitgangspunt voor de bebouwing is dat het geheel rustig en ingetogen blijft. Eventueel kan een deel van de bebouwing uitgevoerd worden met een plat dak. Daarnaast kunnen eventueel dakkapellen worden opgenomen. In het dakvlak worden zonnepanelen geplaatst. De kleur en het materiaal van de daken moet afgestemd worden op de kleur van de zonnepanelen.
Met het plan wordt gezocht naar een hedendaagse architectuur. De bebouwing bestaat uit twee ensembles, waarbij het middelste deel van de bebouwing van beide ensembles deel uitmaakt. De ensembles hebben accentverschillen, maar tegelijkertijd hangen beide eenheden wel duidelijk samen. De architectuur is als volgt:
- van deze tijd, maar wel met een duidelijke knipoog naar het verleden;
- op een vanzelfsprekende manier op zijn plek op deze locatie;
- sfeervol, warm, een vertrouwd beeld;
- straalt rust uit;
- vormt de verschillende gebouwen tot één herkenbaar ensemble.
De bebouwing aan de Anne Hendrik Kooistrastraat heeft een hoogte van maximaal twee lagen met kap en aan de zijde van Landgoed Ursula maximaal drie lagen met kap. Hierdoor wordt het volume van de bebouwing niet te groot.
Door de beoogde verkaveling liggen de kopgevels aan de zijde van de Anne Hendrik Kooistrastraat en de Muggenlaan. De kopgevels zijn niet te groot en worden afgestemd op de omgeving. Bij de kopgevels wordt extra aandacht besteed aan verfijnde detaillering. Hierbij kan ook gedacht worden aan kunst in de kopgevels. Om de hoogte aan de Anne Hendrik Kooistrastraat te beperken kan er eventueel gewerkt worden met een lager volume of met een lagere goothoogte aan de straat. De kopgevels mogen van elkaar afwijken.
Voor de overige gevels geldt dat de gevelvlakken niet monotoon moet worden. Enige afwisseling in de gevel is noodzakelijk. De gevel mag niet te vlak of strak zijn; dit is te modern om te passen bij de dorpse atmosfeer. Aan de zijde van het hofje en het plein worden balkons toegepast. Deze balkons hebben een grote invloed op de uitstraling van de gebouwen. Het is dan ook van essentieel belang dat de balkons integraal ontworpen worden met het totaalbeeld van de architectuur.
De navolgende afbeelding toont referentiebeelden voor de gevels.
Referentiebeelden gevels (bron Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan)
De bergingen van de woningen zijn in de hoofdvolumes opgenomen. Hierdoor zijn er geen losse bergingen in de openbare ruimte.
Inrichting
De inrichting van het plangebied bestaat uit meerdere elementen, zoals de binnentuin van het hofje, het plein met daarin opgenomen de bestaande monumentale plataan, de groenstroken langs de Anne Hendrik Kooistrastraat en de Muggenlaan, het parkeerterrein en de voetpaden die de onderdelen met elkaar verbinden en de locatie koppelen aan de omgeving.
De groene binnentuin van het hofje bestaat uit eenvoudig groen met lage hagen, bodembedekkers, sierheesters en deels wintergroen. In verbant met de gewenste daglichttoetreding en het gewenste uitzicht vanuit de woningen wordt het groen voorzien van een beperkte hoogte. Het toevoegen van één of enkele bomen zorgt voor een overgang naar de Anne Hendrik Kooistrastraat. Op het hofje is eventueel ruimte voor een gezamenlijk terras en een lage gebouwde afscheiding op de grens met de Anne Hendrik Kooistrastraat. De paden in het hofje sluiten aan op de trottoirs langs de omliggende straten en worden in dezelfde bestrating uitgevoerd. De paden direct langs de woningen kunnen tevens als buitenruimte worden gebruikt. De buitenruimte maakt integraal deel uit van het hofje. Een aparte afscherming is dan ook niet wenselijk. De sfeer is informeel maar mag niet rommelig worden. Het hofje is ook openbaar toegankelijk.
De navolgende afbeelding toont referentiebeelden voor het hofje.
Referentiebeelden hofje (bron: Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan)
Het plein bestaat uit twee delen, maar het is belangrijk dat beide delen één samenhangend geheel is. Het pleingedeelte op de hoek van de Anne Hendrik Kooistrastraat en de Muggenlaan wordt ingericht voor een verblijfsfunctie met een pleinachtige invulling. Het plein is gericht op kleine festiviteiten, een ontmoetingsplek en rust. Het vervangt het beoogde gebruik van het huidige Dorpsplein voor 't Liemerhof, dat inmiddels is ingericht als parkeerterrein. De sfeer van het nieuwe plein moet gezelligheid uitstralen.
Langs de Anne Hendrik Kooistrastraat wordt een dubbele bomenrij aangeplant en er worden verschillende groenelementen toegevoegd. Het plein wordt voorzien van bankjes die uitkijken over het plein. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een watertappunt of klassieke dorpspomp en langs de randen ondergrondse afvalcontainers in te passen.
Het noordelijke deel van het plein, rondom de monumentale plantaan wordt overwegend groen ingericht, passend bij de centrale dorpse plek. Met de groene en prettige uitstraling wordt een aangename verblijfskwaliteit gecreëerd. Onder de kroonprojectie is op een ruime afstand van de stam beperkt verharding mogelijk. Aan het noordelijke gedeelte worden grote groenvlakken toegevoegd. Door de plataan goed in te passen krijgt deze een waardevolle plek in het ontwerp. Ook in op dit gedeelte van het plein worden bankjes of randen om op te zitten toegevoegd. Langs de randen is eventueel ruimte voor het inpassen van ondergrondse afvalcontainers.
Voor de woningen is ruimte voor een kleine privé tuin. Deze mag niet met een hoog hek worden afgeschermd, maar met een lage borstwering of haag van maximaal 1 m hoog.
De navolgende afbeelding toont referentiebeelden voor het plein.
Referentiebeelden plein (bron: Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan)
Parkeerterrein
Het parkeer terrein wordt op het noordwestelijke gedeelte van het plangebied gerealiseerd. Om de auto's uit het zicht te onttrekken wordt het parkeerterrein omzoomd door een haag voorzien van voetgangersdoorsteken. Voor de parkeervakken is het mogelijk om de verharding te beperken door het gebruik van bijvoorbeeld graskeien. Het parkeerterrein krijgt een wat landschappelijkere uitstraling en draagt bij aan de waterhuishouding. Het parkeerterrein sluit aan op de lager gelegen entreeweg. Er dient rekening gehouden te worden met het te overbruggen hoogteverschil.