Plan: | Sport- en recreatiezone Langeraar |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0569.bpLGRsportrczone11-va01 |
Wettelijk kader
Sinds 1 november 2003 is de watertoets een verplicht onderdeel van een bestemmingsplan. Het doel van het watertoetsproces is om in een zo vroeg mogelijk stadium rekening te houden met water in ruimtelijke plannen en besluiten. In de startovereenkomst Waterbeleid voor de 21e eeuw en in het Nationaal Bestuursakkoord Water hebben de gezamenlijke overheden bepaald dat water een sturend principe moet zijn in de ruimtelijke ordening.
Verantwoordelijk voor het waterbeheer in het plangebied is het Hoogheemraadschap van Rijnland.
Situatie plangebied
De planlocatie ligt ten noordwesten van de kern Langeraar in de Wassenaarsepolder. Afbeelding 5.1 toont een uitsnede van watersysteemkaart 47. De bestaande sloten zijn op de kaart aangeduid als 'overig polderwater'. Ten zuidwesten van het plangebied bevindt zich de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Langeraar. De afvalwatertransportleiding die naar de awzi loopt is gelegen onder het Achtermorgenpad.
Afbeelding 5.1. Uitsnede watersysteemkaart 47 (bron: Hoogheemraadschap van Rijnland)
Randvoorwaarden Hoogheemraadschap van Rijnland
Het beleid en de regelgeving van het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn neergelegd in het Waterbeheerplan 2006-2009, getiteld: "Waterwerk Rijnland" en de Keur. De Keur is een verordening met algemene verbindende regels voor waterkeringen, watergangen en andere waterstaatswerken. In relatie tot het onderhavige project zijn de volgende regels uit de Keur van toepassing:
Toekomstige situatie
Als gevolg van de aanleg van de sportvelden zullen twee sloten worden gedempt. Het betreft een sloot direct grenzend aan het terrein van de gemeentewerf en een sloot in het midden van het plangebied.
Ter compensatie voor het dempen van sloten en de aanleg van extra verharding zullen bestaande sloten worden verbreed en zal een groenzone met waterbergingsmogelijkheid worden aangelegd. Op afbeelding 5.2 is de indicatieve toekomstige inrichting weergegeven. Ook in de nieuwe situatie is sprake van een 'open' watersysteem. Er zullen geen doodlopende watergangen ontstaan. In tabel 5.1. is een berekening van de compensatie opgenomen. Uit de berekening blijkt dat in totaal 2.029 m2 waterberging moet worden aangelegd.
Aan deze opgave wordt voldaan, aangezien in het plangebied een gebied van circa 13.000 m2 gereserveerd is voor water en groen. In totaal wordt in ieder geval 2.029 m2 water gegraven.
Afbeelding 5.2. inrichtingsplan (indicatief) Sport- en recreatiezone Langeraar'. Bron: gemeente Nieuwkoop..
Tabel 5.1. Berekening watercompensatie
Conclusie
Het plan voldoet aan de eisen die het Hoogheemraadschap stelt: