direct naar inhoud van 4.7 Flora en fauna
Plan: Sport- en recreatiezone Langeraar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0569.bpLGRsportrczone11-va01

4.7 Flora en fauna

Voorafgaand aan ruimtelijke inrichting van gebieden moet door middel van een natuurtoets worden vastgesteld of beschermde natuurwaarden in het geding zijn. Indien er beschermde natuurwaarden worden geschaad is een ontheffing ex artikel 75 van de Flora- en faunawet voor aanvang van de werkzaamheden noodzakelijk. Het is daarbij van belang om te weten tot welke beschermingscategorie de aanwezige soorten behoren. De beschermde soorten zijn momenteel ingedeeld in drie categorieën:

  • algemene soorten waarvoor geen ontheffingsplicht geldt wegens een algehele vrijstelling (licht beschermde soorten)
  • strikt beschermde soorten waarvoor een ontheffingsplicht geldt voor werkzaamheden die leiden tot verstoring van deze soorten of vernietiging van het leefgebied
  • overige soorten ('middengroep') waarvoor een vrijstelling geldt indien wordt gewerkt volgens een goedgekeurde Gedragscode. Deze zijn nog slechts ten dele vastgesteld en goedgekeurd.

Werkzaamheden kunnen in het algemeen soepel doorgang vinden indien er geen 'strikt beschermde soorten' worden aangetroffen.

Situatie plangebied

In het kader van het onderhavige project is een quickscan flora en fauna uitgevoerd door ecologisch onderzoeks- en adviesbureau Van der Goes en Groot (rapport: Verplaatsing Sportvelden Langeraar 2010. R. de Beer en J. Groot). Daarnaast is aanvullend (veld)onderzoek uitgevoerd (rapport: Verplaatsing sportvelden Langeraar, toetsing in het kader van de Flora- en faunawet R. de Beer en J. Groot). De integrale rapportages zijn opgenomen in bijlage 2 en 3.

Gebieden (Natura 2000 / Ecologische Hoofdstructuur)

Het plangebied ligt niet in of nabij een beschermd gebied in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998, de Habitatrichtlijn of de Vogelrichtlijn. Evenmin maakt het plangebied onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Het project dient daarom uitsluitend te worden getoetst aan eventuele strijdigheden met de verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet.

Flora en fauna

In het onderzoeksgebied zijn beschermde amfibieën en vissen uit tabel 2 en 3 gevonden. Het gaat om Rugstreeppad, Kleine modderkruiper en Bittervoorn.

Omdat wateren moeten worden gedempt en oevers moeten worden vergraven, worden negatieve effecten van de verplaatsing van de sportterreinen voor beschermde vissen en amfibieën verwacht.

De gemeente Nieuwkoop heeft een door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (hierna: ELI) goedgekeurde gedragscode (18-10-2010) hetgeen betekent dat als volgens deze gedragscode wordt gewerkt geen ontheffing hoeft te worden aangevraagd voor de Kleine modderkruiper.

Omdat het project een ruimtelijke ingreep omvat en niet te scharen is onder ‘bestendig beheer’ dient voor de onder Tabel 3 beschermde Bittervoorn en Rugstreeppad wel een ontheffingsaanvraag te worden ingediend, waarin passende mitigerende en compenserende maatregelen worden beschreven (zie bijlage 2 §3.5 en ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet). De aanvraag tot ontheffing is op 14 oktober 2011 (aanvraagnummer FF/75c/2011/0386) ontvangen bij ELI. Het is de verwachting dat de ontheffing na vaststelling van het bestemmingsplan wordt verleend. In de planvorming is al rekening gehouden met compenserende en mitigerende maatregelen in verband met de Bittervoorn en de Rugstreeppad. Rondom het sportcomplex worden natuurvriendelijke oevers aangelegd, waarbij als buffer tussen de sportvelden en het water tevens beplanting wordt aangelegd.

Er zijn een aantal licht beschermde planten- en diersoorten waargenomen, het betreft een viertal soorten amfibieën, Veenmol, Zwanenbloem en Egel. Deze soorten behoren tot de beschermde algemene soorten. Voor deze algemene soorten gelden geen verbodsbepalingen voor werkzaamheden in het kader van ruimtelijke ontwikkeling en inrichting, zoals dit plan. Een ontheffing is dan niet nodig.

Voor alle beschermde soorten (alle regimes) geldt de zorgplicht (zie bijlage 2 §3.1).

Conclusie:

De gemeente Nieuwkoop zal een ontheffing Flora- en faunawet aanvragen ten behoeve van de rugstreeppad en de bittervoorn. In verband met de compenserende en mitigerende maatregelen die zullen worden genomen, is het de verwachting dat de ontheffing zal worden verleend. Flora- en fauna vormt na ontheffingverlening geen belemmering voor de voorgenomen ontwikkeling.