Plan: | Sport- en recreatiezone Langeraar |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0569.bpLGRsportrczone11-va01 |
Structuurvisie Nieuwkoop 2040
Op 16 juli 2009 heeft de gemeenteraad de structuurvisie Nieuwkoop 2040 vastgesteld. In de structuurvisie wordt de kern Langeraar aangemerkt als een woonkern type A. De A kernen zijn de grotere dorpen van de gemeente. Ze beschikken over een voorzieningenaanbod met winkels, recreatieve attracties en sportaccommodaties. Langeraar valt binnen het deelgebied 'het dynamische noordwesten'. In de structuurvisie is aangegeven dat dit deel van de gemeente zich gaat ontwikkelen als het gedeelte met de meeste dynamiek. De woningbouw en bedrijvigheid krijgen hier voorrang. Voor de leefbaarheid en maatschappelijk draagkracht van de dorpen Ter Aar en Langeraar is het noodzakelijk de beschikbare ruimte optimaal te benutten voor realisatie van de herstructurering, brede school, zorg, sport en recreatie. Zorg voor ouderen zal voornamelijk worden geconcentreerd in de A-kernen in woonzorgzones. Het aanbod aan basisonderwijs zal in alle A en B-kernen worden gehandhaafd. Uitgaan van het concept van de brede school is een streven. De gemeente hecht grote waarde aan sport. Het is een belangrijke samenbindende factor en versterkt de leefbaarheid van de kernen. Uitgangspunt voor sportvoorzieningen is dat ze zich, waar het gaat om jeugdvoorzieningen, dicht bij de brede scholen bevinden. Voor de leefbaarheid en de maatschappelijke draagkracht van de dorpen Ter Aar en Langeraar is noodzakelijk de rode contour iets aan te passen ter realisering van de herstructurering, brede school, zorg, sport en recreatie. Naast dynamiek in het noordwesten zal er zeker ook aandacht zijn voor landschappelijke inpassing van de diverse activiteiten. Dit betreft ook de overgangen van bebouwd naar open gebied. Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) en het Groenbeheerplan zorgen voor de uitwerking van dit beleid.
Regionaal Landschapsontwikkelingsplan Rijn- en Vechtstreek (2009)
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Rijnwoude, hebben gezamenlijk een Regionaal Landschaps Ontwikkelings Plan (LOP) opgesteld. Het LOP is een beleidskader voor het behoud van bestaande landschappelijke kwaliteiten. Samengevat komt die neer op: “wees zuinig op de karakteristieke landschappen en waarborg de kwaliteit ervan voor de toekomst”. Het Landschaps Ontwikkelings Plan is een uitwerkingsplan van de gemeentelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2040. De raad heeft het Visiedeel van het LOP vastgesteld op 25 juni 2009. Het Uitvoeringsprogramma van het LOP is op 17 december 2009 door de raad vastgesteld.
Landschappelijke kwaliteit
In het LOP is de kwaliteit en samenhang van het landschap in de Rijn- en Veenstreek onderzocht. Die kwaliteit en samenhang zit vooral in de grote landschappelijke eenheden. Droogmakerijen en aaneengesloten veenweidegebied vormen met elkaar een heldere hoofdstructuur. Openheid en vergezichten maken die hoofdstructuur zichtbaar. Akkerbouw en melkveehouderij kunnen in deze grote eenheden goed uit de voeten. Versnippering is niet gewenst, stelt het LOP. Zichtlijnen moeten zoveel mogelijk intact blijven. Dit betekent dat toevoegingen aan het landschap, bijvoorbeeld ten behoeve van recreatie en natuur, bij voorkeur aan de randen van deze landschappelijke eenheden plaatsvinden en zoveel mogelijk worden gebundeld.
In het LOP zijn inrichtingsprincipes en bijbehorende voorbeelden opgenomen voor de gewenste beeldkwaliteit van bebouwing. Zorgvuldige aandacht voor de beeldkwaliteit is noodzakelijk om de landschappelijke kwaliteit te waarborgen. De randen van nieuwbouwwijken, bedrijventerreinen, boerderijen en kassen vallen in het open landschap van de Rijn- en Veenstreek extra op. In het verleden is vaak geen rekening gehouden met het verkavelingspatroon of met de richting van het landschap. Ook de aankleding laat te wensen over. Harde overgangen zijn het gevolg. Het LOP benoemt deze gevallen en laat zien dat een betere landschappelijke inpassing mogelijk is. (Streekeigen) beplanting speelt daarbij vaak een rol. De inrichtingsprincipes zijn ook toepasbaar op nieuwe bebouwing. Een beter aanzien van het gebied vergroot op zijn beurt weer de aantrekkelijkheid voor inwoners en recreanten. Het LOP wil een streefbeeld en toetsingskader zijn voor het formuleren van beeldkwaliteit.
Uitvoeringsprogramma
Het uitvoeringsprogramma bevat de projecten waarmee de visie gerealiseerd moet worden. Het programma maakt een onderscheid tussen projecten die vooral de instrumenten voor uitvoering betreffen, en projecten die daadwerkelijk in het landschap ingrijpen. Steeds is het doel om de landschappelijke kwaliteit te verbeteren tegelijk met verantwoord (mede)gebruik van het landelijk gebied.
In de eerste categorie vallen projecten als het verankeren van de visie in het gemeentelijk beleid, het aanstellen van een landschapscoördinator en het oprichten van een landschapsfonds. Ook het aangewezen worden als ‘prioritair gebied’ in het beleid van de provincie, en het door middel van educatieprojecten en promotie vergroten van de bewustwording en beleving van het landschap dragen bij aan de realisatie van de visie.
In de tweede categorie vallen projecten als het aanleggen van wandelpaden, het inpassen van dorpsranden en bedrijventerreinen en het aanleggen van wegbeplanting.
Voor het plangebied zijn geen specifieke kaders en uitgangspunten vermeld, hiervoor gelden de algemene beleidsuitgangspunten.
Met passie naar duurzaam groenbeheer , Visie en beheerplan (maart 2009)
Het plan geeft inzicht in de huidige en de gewenste beeld- en onderhoudskwaliteit, de hierbij passende maatregelpakketten (regulier en cyclisch beheer), hoe te komen tot de gewenste onderhoudskwaliteit en de financiële onderbouwing. De groenvisie vormt de basis voor:
De gemeente kan hiermee doelgericht en efficiënt beheer uitvoeren, dit is zichtbaar aan de kwaliteit van het groen(onderhoud) en aan het benodigde budget.
Groenidentiteit Nieuwkoop
De gemeente Nieuwkoop kan dit realiseren door:
Aanbevelingen Langeraar:
Voor het plangebied is van belang dat de overgang van het buitengebied naar de bebouwde kom zacht wordt vormgegeven, waarbij landschappelijke inpassing plaatsvindt met groen dat belevingswaarde heeft en past bij het karakter van landschap en locatie. Daarnaast is van belang dat ruw gras langs de oevers van watergangen en wateropvang aanwezig is.
Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan
Op 18 februari 2010 heeft de gemeenteraad het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) vastgesteld. In dit plan geeft de gemeente haar visie op het verkeer en vervoer in de gemeente Nieuwkoop voor de komende tien jaar met een doorkijk naar 2040.
De gemeente Nieuwkoop heeft enerzijds te maken met (economische) ontwikkelingen in de regio/Randstad en maakt anderzijds deel uit van Het Groene Hart. In de structuurvisie 2040 heeft de gemeente verwoord hoe zij de positie van de eigen gemeente ziet in die context. Een van de onderdelen die nu verder uitgewerkt is, is de visie op het verkeer en vervoer.
Het vastgestelde GVVP is de basis om vorm te geven aan de invulling van de concrete maatregelen. Deze zullen bestaan uit een aantal uitwerkingsplannen waarbij concrete (verkeers-) maatregelen worden voorgesteld ten gunste van de toekomstige bereikbaarheid en veiligheid en leefkwaliteit in de gemeente Nieuwkoop. Ook is aangegeven welke zaken hoge prioriteit hebben. Deze zijn terug te vinden en benoemd als prioriteitsgebied I, II, III en IV in het GVVP.
Routes naar sportvoorzieningen en school – thuisroutes
Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. De gemeente vindt het dan ook uitermate belangrijk dat zij op een veilige manier van huis naar hun school of sportclub kunnen fietsen en vice versa. Veilige (fiets)routes van en naar scholen en sportterreinen genieten dan ook een hoge prioriteit. In en rondom het plangebied liggen enkel wegen met functieschaal gehucht/buurt die zijn aangewezen als erftoegangsweg B. Deze zullen dan ook worden/blijven ingericht als verblijfsgebied.
Dorpsplan (versie 15 maart 2011)
Doel van het Dorpsplan is het vergroten van de betrokkenheid van burgers bij het in stand houden en zo mogelijk verbeteren van voorzieningen en welzijn in de kern Langeraar-Papenveer. De gemeente heeft samen met een werkgroep van betrokkenen beschouwd op welke terreinen beleid geldt en in hoeverre hiermee tegemoet wordt gekomen aan de beleving en wensen.
De verplaatsing van de voetbalaccommodatie Altior is hierin verwoord als beleidsuitgangspunt en uitvoeringsactie in samenspraak met de provincie. De gemeenteraad is voornemens te besluiten over het "Verbeterplan Voetbalaccommodaties".
Over de buitenschoolse opvang is hierin vemeld dat samenwerking met de sportvereniging tot de mogelijkheden behoort.
Integrale kadernota Sportbeleid en Visie op voetbalaccommodaties
Op 12 maart 2009 heeft de gemeenteraad de "Integrale kadernota sportbeleid 2009-2020, Mee(r) bewegen" vastgesteld. In de nota zijn de ambities van de gemeente om bewegen en sporten te bevorderen vastgelegd. Belangrijk aspect in de nota is de relatie tussen sporten en leefbare kernen, immers sporten zorgt ook voor ontmoeten van andere mensen en sociale samenhang.
In de door de gemeenteraad vastgestelde visie op voetbalaccommodaties is opgenomen dat de gemeente er naar streeft in de A- en B-kernen een voetbalclub in stand te houden. De gemeente ziet af van het streven één of meer nieuwe complexen buiten de kernen voor twee of meer voetbalclubs te realiseren. De gemeente wil voor een realistisch aantal velden en de uitrusting van deze velden zorgen en voor het structureel onderhoud. Belangrijk onderdeel van de visie is dat bij beschikbaarheid van kunstgrasvelden er sprake zal zijn van medegebruik door de scholen in de kern.
Ten aanzien van de verplaatsing van de voetbalaccommodatie RKSV Altior heeft de gemeente op 23 april 2010 de voorkeur uitgesproken voor verplaatsing naar de locatie van onderhavig bestemmingsplan. Op 23 september heeft de gemeenteraad ingestemd met contourwijziging voor deze locatie. Met onderhavig bestemmingsplan wordt het juridisch-bestuurlijk kader geschapen voor de verplaatsing van de sportaccommodatie en bijbehorende voorzieningen.
Concept Duurzaamheidsagenda
De gemeente Nieuwkoop verwacht na de zomer 2011 de Duurzaamheidsagenda door de gemeenteraad vast te laten stellen.
Nieuwkoop ligt in het groene hart. Er is veel open ruimte: natuur en agrarisch gebied. Het gebied de Nieuwkoopse Plassen is een Natura 2000 gebied dat ook erg belangrijk is uit recreatief oogpunt voor zowel Nieuwkoop als voor de regiogemeenten. Nieuwkoop heeft dan ook een bijzondere verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de ruimte, water en groen. De gemeente Nieuwkoop wil ervoor waken dat dit ook zo blijft.
Nieuwkoop komt op voor een prettige leefomgeving, voor veiligheid en duurzaamheid. Duurzaamheid is de ideale mix van ecologische, economische en sociale belangen voor onze gemeente voor de lange termijn. We zijn ambitieus, en er is al veel bereikt, met de Duurzaamheidsagenda maken we een extra stap met veel concrete acties. De gemeente werkt zelf duurzaam en stimuleert en faciliteert duurzame initiatieven van burgers en bedrijven.
Het beleid kent drie speerpunten:
Bij alle nieuwbouwprojecten wordt ingezet op zo veel mogelijk duurzame ontwikkeling en duurzaam bouwen en landschappelijke inpassing van de randen van de bebouwing.