Plan: | Sport- en recreatiezone Langeraar |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0569.bpLGRsportrczone11-va01 |
Aan de keuze tot verplaatsing van de sportvelden ligt een mix van praktische en beleidsmatige overwegingen ten grondslag.
In de eerste plaats geeft het project uitvoering aan het besluit van de gemeenteraad dat in iedere A-kern een voetbalclub behouden moet blijven. Hiermee wordt beoogd de leefbaarheid van dorpen in stand te houden. Immers, sportverenigingen hebben een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie, omdat ze een rol vervullen in (sport)opvoeding van kinderen en de ontmoeting van bevolkingsgroepen.
In de tweede plaats biedt het besluit de mogelijkheid om de vrijgekomen locatie op termijn in gebruik te nemen voor woningbouw. De mogelijkheid hiertoe bestaat, omdat de provincie op 23 februari 2011 heeft besloten de rode- of bebouwingscontour aan deze zijde van de kern Langeraar 'uit te deuken'. De provincie heeft hiermee de visie van de gemeente Nieuwkoop op de verdere ontwikkeling van Langeraar als A-kern omarmt.
In de derde plaats levert het project een bijdrage aan de totstandkoming van een duurzame ruimtelijke structuur van Langeraar. In de huidige situatie zijn de sportvelden ongelukkig gelegen en slecht ontsloten. De parkeerplaats van het sportveld - tevens bestemd voor de jaarlijkse kermis - grenst direct aan de achtertuinen van de woningen aan de Wassenaerstraat. Dit leidt tot veel overlast voor de bewoners (geluid- en verkeershinder).
In het plangebied worden drie functies ondergebracht, te weten:
Daarnaast wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om een maatschappelijke bestemming te realiseren op een gedeelte van het plangebied. Tevens wordt het mogelijk gemaakt een landschappelijke inpassing aan te leggen met behoud van de landschappelijke en natuurlijke waarden.
Op de onderstaande afbeelding is aangegeven op welke wijze het sportpark wordt ingericht.
Afbeelding 2.1. Indicatieve inrichtingsschets van het plangebied (bron: gemeente Nieuwkoop,
Voetbalaccommodatie.
Het belangrijkste onderdeel van het programma vormt de aanleg van de voetbalaccommodatie met bijbehorend parkeerterrein. De voetbalaccommodatie komt parallel aan de aanwezige awzi te liggen. Het clubgebouw met bijbehorende kleedkamers en een tribune komen centraal op het terrein met een goede ligging ten opzicht van de zon en de aanwezige velden. De kantine en kleedkamers komen op afstand van circa 75 meter van de beluchtingsinstallatie van de awzi. De maximale oppervlakte van de gebouwen bedraagt circa 2000 m2. RKSV Altior is zelf verantwoordelijk voor het realiseren van de bebouwing.
Er worden twee kunstgrasvelden met toebehoren aangelegd, bestaande uit een trainingsveld en een hoofdveld. Tevens is aan de westzijde ruimte gereserveerd voor een derde veld. De gezamenlijke oppervlakte van de velden bedraagt circa 30.000 m2. Het trainingsveld is tevens geschikt voor wedstrijden van pupillen. Bij wedstrijden van junioren en senioren wordt het gebruikt voor de warming-up. Zowel het hoofdveld als het trainingsveld worden voorzien van kunstgras. Hierdoor wordt het mogelijk om deze velden intensief te gebruiken (1.200 tot 1.500 uur per jaar). Beide velden worden van verlichting voorzien , zodat training in de avonduren mogelijk is. Onder toebehoren bij een voetbalveld worden verstaan doelen, ballenvangers, vlaggenmasten etc. Het definitieve programma van de velden wordt vastgesteld aan de hand van de demografische prognoses voor de komende jaren.
Duurzaamheid van de oplossing
De groei van het aantal huishoudens zal mogelijk leiden tot een groei van de club. Het is de vraag of de voorgestelde veldcapaciteit (2 velden) dan op zaterdag voldoende is. Het aantal actieve voetballers is in de kern Langeraar relatief hoog (mede omdat er weinig andere sporten zijn). Een derde veld is een optie. In de toekomst zal de sportstichting zelf beoordelen of een (eigen) investering in een derde veld noodzakelijk is. Met de genoemde uitbreiding is het dorp Langeraar ook volgroeid. Het landelijk en provinciale beleid verzetten zich tegen een verdere uitbreiding van het dorp. Het nieuwe voetbalcomplex (zeker met 3 velden) bij de awzi Langeraar is daarmee een duurzame oplossing.
Parkeerterrein en twee toegangswegen.
Zoals bij alle voetbalclubs is er op wedstrijddagen grote behoefte aan parkeerruimte, immers 50% van de (jeugdige) sporters (de bezoekende teams) komt doorgaans met de auto. Dat geldt zeker in landelijke gebieden zoals in Langeraar. Bij de huidige voetbalaccommodatie is een parkeerterrein aanwezig. Dit terrein is slechts via één toegangsweg te bereiken. Met name op zaterdag zorgt dit voor veel verkeersdruk in de smalle toegangsstraten.
Vanaf 1971 is het parkeerterrein ook de locatie van de kermis van het dorp Langeraar. Deze traditierijke kermis is het belangrijkste jaarlijkse evenement van het dorp en voor het dorp. De rijke geschiedenis van dit evenement is beschreven op www.kermislangeraar.nl. Het parkeerterrein (en de accommodatie) is nu letterlijk direct bij de achtertuin van een aantal woningen gesitueerd. Het type kermisattracties is in de loop van de jaren sterk gewijzigd. Dit geeft onvermijdelijk meer overlast voor direct omwonenden. Een positief effect van de verplaatsing van voetbalaccommodatie en het parkeerterrein is dat ook het evenement zal worden verplaatst.
Het totale parkeer- en evenemententerrein vragen om een totale oppervlakte van circa 9.000 m2. De specifieke inrichting zal nader worden bezien. Het zal in elk geval 120 parkeerplaatsen bevatten. De parkeerplaatsen worden gebruikt voor de voetbalaccommodatie en kunnen mede gebruikt worden voor de tennisaccommodatie.
Eén voetbalveld is ongeveer 0,75 hectare. In het plangebied gaat het om 3 voetbalvelden = 2, 25 hectare. Een hectare aan 'sportveld buiten' genereert 20 parkeerplaatsen (op basis van pagina 8 notitie 'gemeentelijke parkeerbeleid'). 2,25 x 20= 45.
Bij 5 tennisbanen geldt conform de gemeentelijke parkeernotitie (0,3 hectare x 20) 6 parkeerplaatsen. Voor tennisbanen is geen categorie opgenomen in de gemeentelijke parkeernotitie en daarom wordt uitgegaan van 'sportvelden buiten'.
Volgens de C.R.O.W.-systematiek dienen er totaal 60 parkeerplaatsen te worden aangelegd.
Dit is echter exclusief kantines. Bij de voetbal zit een kantine van 250 m². Bij de tennisvereniging is een kantine van 100 m² aanwezig. Voor kantine geldt een parkeervraag van 7 pp. per 100 m² bvo. (Oftewel 7x3,5=25 parkeerplaatsen).
Totaal zijn er 85 parkeerplaatsen op grond van de CROW rekenmethode benodigd. Op basis van de gemeentelijke parkeernotitie dient men uit te gaan van 76 parkeerplaatsen.
Voor de Schakel dient men uit te gaan van 'rest bebouwde kom' en hiervoor zijn 7 parkeerplaatsen per 100 bvo m² benodigd. Dit komt neer op 32 parkeerplekken. In totaal zullen 117 parkeerplekken benodigd zijn.
Conclusie:
Omdat in totaal 120 parkeerplaatsen aangelegd worden voldoet het plan aan de gestelde parkeernorm.
Ten aanzien van de toegangswegen blijft het huidige Achtmorgenpad in gebruik, doch de primaire toegangsweg zal ontwikkeld worden ten oosten van de tennisaccommodatie en aansluiten op de ontsluiting van het te herontwikkelen gebied in de kern Langeraar. Hierdoor zal de ontsluiting van het sportcomplex en het gehele dorp Langeraar sterk verbeteren ten opzichte van de huidige situatie. Op termijn is een tweede toegangsweg denkbaar, doch deze is in onderhavig plan niet voorzien.
Water en groen
Om de voetbalvelden te realiseren zal een bestaande watergang moeten worden gedempt. Deze demping wordt gecompenseerd met een substantiële verbreding van de watergang aan de noordzijde van de voetbalaccommodatie en het maken van een nieuwe watergang tussen de voetbalaccommodatie en het parkeerterrein. Daarnaast wordt in het gebied ten zuidoosten van het parkeerterrein extra waterberging gecreëerd. Uitgangspunt voor het totale plan is dat hoge eisen worden gesteld aan de landschappelijke inpassing. Op grotere afstand moet het geheel gezien worden als een totale groene rand van het dorp. Er is in totaal circa 13.000 m² beschikbaar voor de functies water, groen en verharding. Daarbij wordt het gebied, naast een sportzone, ook een zone welke geschikt is voor passieve en actieve recreatie. Dit draagt weer bij aan de leefbaarheid in het dorp. Een wijzigingsbevoegdheid voor Maatschappelijke Doeleinden is ingevoegd om toekomstige maatschappelijke voorzieningen mogelijk te maken.
Afbeelding 2.2 Groenzone en zendmast binnen het plangebied.
In dit bestemmingsplan wordt de groenzone expliciet bestemd, zodat de doelstellingen van de gemeente ook daadwerkelijk kunnen worden verwezenlijkt.
Behoudens de nieuwe ontsluitingsweg wordt het plan in één keer uitgevoerd. De waterberging wordt aangelegd voordat sloten worden gedempt en verharding wordt aangelegd.
Alvorens met de aanleg van de sportvelden kan worden gestart dienen voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd te worden. Deze werkzaamheden maken ook onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Gedacht moet worden aan het voorbelasten van het terrein en het aanbrengen van riolering, kabels en leidingen. Ten behoeve van het voorbelasten van de grond wordt een zandlaag aangelegd van maximaal 3 meter op gedempte sloten en maximaal 1 meter op het resterende deel van het terrein. Er wordt nog aanvullend grondmechanisch onderzoek uitgevoerd ter bepaling van de mate waarin het terrein voorbelast moet worden.