direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Heereweg 52-52a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.dorpheereweg52-vax1

3.4 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie Lisse 2020 (2010)

De Toekomstvisie geeft het gewenste beeld van de gemeente Lisse in 2020. De visie bevat toekomstgerichte doelstellingen voor de gemeente op de beleidsterreinen samenleving, ruimte en economie en toerisme. De doelstelling op het thema wonen is 'Groei met behoud van het dorpse karakter'. De uitbreidingen rondom het centrum hebben geleid tot een relatief evenwichtige opbouw van het dorp. De westelijke helft bestaat uit het meer 'groene', deels natuurlijke en deels gecultiveerde buitengebied en de oostelijke helft bestaat uit de meer 'rode' bebouwde ruimte van de kern Lisse. Door de laagbouw met vooral traditionele eengezinswoningen, is het dorpse karakter bewaard gebleven.

Nieuwbouw is voor de gemeente Lisse van belang om een woningvoorraad te creëren die goed aansluit op de lokale woningbouwbehoeften waarmee een bredere basis voor voorzieningen wordt gelegd. Echter door de beperkte nieuwbouwmogelijkheden binnen Lisse wordt efficiënter ruimtegebruik en herbestemming in de visie gezien als oplossing. Door historische en identiteitsdragende panden te herontwikkelen en herbestemmen kunnen mogelijk nieuwe woonmilieus toegevoegd worden in aansluiting op veranderende woningmarktbehoefte van de inwoners van Lisse en blijft het karakter van Lisse gewaarborgd.

Woonvisie actualisering (2006)

Met de Woonvisie actualisering wil de gemeente Lisse adequaat inspelen op een aantal woonopgaven:

  • huisvestingsmogelijkheden voor starters en ouderen;
  • vaststellen van de bouwopgave voor Lisse naar omvang en samenstelling;
  • uitvoeringsafspraken voor nieuwbouw (prijs-kwaliteit en verdeling van kosten);
  • afstemming wonen-welzijn-zorg en de uitwerking van woonservicezones.

Een groeiende groep mensen met een (intensieve) zorgvraag zal de komende jaren in een zo normaal mogelijke leefsituatie zorg krijgen. Essentieel bij deze ontwikkelingen is juist de afstemming tussen de sectoren wonen-welzijn-zorg.

Kwantitatieve opgave

Uit het regionale bouwscenario blijkt dat in Lisse in de periode tot 2010 978 woningen op de planning hebben gestaan. Uit een hardheidsanalyse van bouwplannen blijkt dat waarschijnlijk 835 woningen ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. Dat is 167 woningen per jaar. Hiermee is de bouwproductie groter dan de afgelopen jaren (van 2000 tot en met 2004 zijn gemiddeld 94 woningen per jaar gebouwd). Na 2010 zal de bouwproductie afnemen naar 489 woningen tot 2020 (50 woningen per jaar). De nieuwbouw zal de komende jaren op inbreidingslocaties gebeuren. Dit kan leiden tot moeilijk te realiseren plannen, en doorgaans ook plannen met een krappe exploitatie.

Welstandsnota (2004)

In deze nota worden welstandscriteria gesteld aan gebouwen en aan de omgeving om de beeldkwaliteit van gebouwen en straten te beheren en te verbeteren. De nota is opgebouwd uit algemene- en gebiedsgerichte welstandscriteria. Omdat de gebieden binnen het plangebied van dit bestemmingsplan liggen, is gekozen om alleen de algemene welstandscriteria te noemen. Bij verbouw en nieuwbouw dient tevens te worden getoetst aan de specifieke criteria op buurtniveau uit de Welstandsnota. Het lint van de Heereweg is een waardevolle route door Lisse doordat de bebouwing er afwisselend is en er beeldbepalende panden staan. Het welstandsbeleid is er dan ook op gericht het afwisselende en cultuurhistorische waardevolle karakter te behouden en te versterken. Daarbij is het onder meer van belang dat bij bestaande en nieuwe gebouwen zorgvuldig dient te worden omgegaan met verwijzingen naar een bepaalde periode en bouwstijl die herkenbaar is en passend in de omgeving.