Plan: | Van Ostadestraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0553.bpdovostadestraat-vax1 |
Toetsingskader
Bij ruimtelijke planvorming dient de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder in het kader van de zogenaamde watertoets. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer.
Bij het tot stand komen van het bestemmingsplan wordt overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf.
Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het plangebied relevante nota's, waarbij het beleid van het waterschap en de gemeente nader wordt behandeld.
Europa
- Kaderrichtlijn Water (KRW).
Nationaal
- Nationale Waterplan (NW).
- Waterbeleid voor de 21ste eeuw (WB21).
- Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW).
- Waterwet.
Provinciaal
- Provinciaal Waterplan 2010-2015.
- Visie op Zuid-Holland - Verordening Ruimte
Waterschapsbeleid
Voor de planperiode 2010-2015 is het Waterbeheerplan (WBP) van het Hoogheemraadschap van Rijnland van toepassing. In dit plan geeft het Hoogheemraadschap aan wat haar ambities voor de komende planperiode zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. Het nieuwe WBP legt meer dan voorheen accent op de uitvoering. De drie hoofddoelen zijn veiligheid tegen overstromingen, voldoende water en gezond water. Wat betreft veiligheid is cruciaal dat de waterkeringen voldoende hoog en stevig zijn en blijven en dat rekening wordt gehouden met mogelijk toekomstige dijkverbeteringen. Wat betreft voldoende water gaat het erom het complete watersysteem goed in te richten, goed te beheren en goed te onderhouden. Daarbij wil het Hoogheemraadschap dat het watersysteem op orde en toekomstvast wordt gemaakt, rekening houdend met klimaatverandering. Immers, de verandering van het klimaat leidt naar verwachting tot meer lokale en hevigere buien, perioden van langdurige droogte en zeespiegelrijzing. Het WBP sorteert voor op deze ontwikkelingen.
Visie op Zuid-Holland - Verordening Ruimte
De Verordening Ruimte is 2 juli 2010 vastgesteld door de Provinciale Staten en stelt regels aan gemeentelijke bestemmingsplannen. Een daarvan is het aspect water waarin de provinciale belangen op het gebied van waterveiligheid, kustfundament, de primaire waterkeringen en de regionale waterkeringen zijn vastgelegd. Deze waarden zijn op kaart 9 van de Verordening Ruimte vastgelegd en liggen tevens in Lisse. In deze verordening is regelgeving opgenomen voor de regionale en primaire waterkeringen. In bestemmingsplan dienen de randvoorwaarden opgenomen te worden die een onbelemmerde werking, instandhouding en het onderhoud van de primaire en regionale waterkeringen mogelijk maken. Dit geldt voor de beschermingszone en de kernzone die hoort bij de waterkeringen zoals opgenomen in de vastgestelde leggers van de waterschappen.
Gemeentelijk beleid
Het Waterplan Lisse (2008-2012) heeft als doel om het waterbeleid binnen de gemeente en tussen de waterpartners, gemeente en Hoogheemraadschap, op elkaar af te stemmen. Het waterplan bevat de gezamenlijke visie van de waterpartners op het gewenste waterbeheer. Het waterplan gaat vooral in op de stedelijke omgeving van de gemeente en daar waar interactie is met het landelijk gebied, is dat ook meegenomen. Naast het beleid is in het waterplan ook een pakket aan maatregelen opgenomen waarmee een concrete verbetering van het waterbeheer in Lisse wordt bereikt. Het waterplan is een integraal plan. De uitdrukking 'integraal' heeft hierbij twee betekenissen. Enerzijds als samenhangend beleid op het gebied van oppervlaktewater, grondwater en riolering, zowel wat betreft waterkwantiteit als kwaliteit. Anderzijds als afstemming voor bij het water betrokken functies, zoals (natte) natuur, ruimtelijke ordening, recreatie en leefomgeving.
Huidige situatie
Bodem
Het plangebied is gelegen op kleigrond.
Waterkwantiteit
Het watersysteem van Lisse is deels onderdeel van de boezem van Rijnland en bestaat verder uit diverse polders. De oude strandwallen liggen boven boezemniveau en kunnen vrij afwateren. De polders liggen onder boezemniveau en zijn voor de waterhuishouding afhankelijk van bemaling. Het plangebied is gelegen in de Lisserpoelpolder. Hier geldt een zomer- en winterpeil van -4,10 m.
Ten oosten van het plangebied ligt de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Het hoofdstelsel van de boezem in Lisse wordt gevormd door de Leidsevaart en de Ringvaart met de Lisserbeek als de belangrijkste verbindende schakel. Daarnaast zijn ook de Ringsloot en de Mallegatssloot onderdeel van het boezemsysteem. De boezem zorgt voor aanvoer van water naar de polders in tijden van neerslagtekort en voor afvoer van water bij neerslagoverschot. Het boezemsysteem zelf wordt gevoed vanuit de Hollandsche IJssel te Gouda en voert af naar de Noordzee bij Spaarndam en/of in Katwijk. De stroomrichting van het water in de boezem is daardoor afhankelijk van de inzet van inlaat en gemalen.
In het masterplan Toekomstig Waterbezwaar Rijnland heeft Rijnland peilvakken in het beheergebied getoetst aan de NBW-normen (Nationaal Bestuursakkoord Water) voor inundatie. Hieruit volgt in welke peilvakken een knelpunt aanwezig is en er dus sprake is van een te grote kans op wateroverlast door peilstijgingen in het oppervlaktewater. Voor het plangebied gelden er geen knelpunten.
Waterkwaliteit
De wateren in Lisse hebben over het algemeen een te lage zuurstofconcentratie. Deze lage concentraties worden vooral veroorzaakt door kroosvorming, slib en riooloverstorten. De intensieve bollenteelt met hoge fosfaatbemesting in het gebied resulteren in een hoog fosfaatgehalte in het oppervlaktewater. Op een aantal locaties in Lisse komt teveel koper in het water voor. Binnen stedelijk gebied is uitloging van drinkwaterleidingen en bouwmaterialen de belangrijkste bron voor koper. Dit komt in het oppervlaktewater terecht via riooloverstorten en afspoelend regenwater.
Veiligheid en waterkeringen
De kades van de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de Lisserbeek zijn
aangemerkt als boezemkade.
Afvalwater en riolering
Het plangebied is voorzien van een gemengd rioleringsstelsel. Om te voldoen aan de eisen van de basisinspanning moet de emissie uit het rioolstelsel van Lisse worden verminderd. In het gemeentelijk rioleringsplan is hiervoor een pakket verbeteringsmaatregelen opgesteld. Door het uitvoeren van de verbeteringsmaatregelen uit het GRP zal het rioolstelsel van Lisse in 2010 voldoen aan de basisinspanning.
Toekomstige situatie
Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van woningbouw op de hoek van de Van Ostadestraat en de Josef Israƫlsstraat. In de huidige situatie is op de locatie een schoolgebouw aanwezig. Tevens zal er extra parkeergelegenheid gerealiseerd worden in aansluiting op het parkeerterrein van de Jeu de Boulesvereniging. Hier is nu groen aanwezig. Door de ontwikkeling neemt het verhard oppervlak toe.
De toename van het verharde oppervlak binnen het gebied moet worden gecompenseerd. Het Hoogheemraadschap hanteert hierbij de eis dat minimaal 15% van de toename moet worden gecompenseerd. De toename van verhard oppervlak bedraagt circa 686 m2. Dit betekent dat er circa 103 m2 extra wateroppervlak moet worden gerealiseerd. De bestaande sloot worden verbreed. Hierdoor wordt er circa 122 m2 extra wateroppervlak gerealiseerd en wordt voldaan aan de watercompensatie-eis.
Daarnaast zal bij de ontwikkeling diffuse verontreinigingen worden voorkomen door het gebruik van duurzame, niet-uitloogbare materialen (geen zink, lood, koper en PAK's-Houdende materialen), zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase.
Waterkwantiteit
De hydraulische knelpunten binnen het watersysteem worden in de periode t/m 2015 opgelost.
De wijze waarop dit gebeurt, is per watergang beschreven in het Waterplan Lisse. In het plangebied worden geen veranderingen in het waterhuishoudkundige systeem verwacht.
Waterkwaliteit
Door het aanpakken van de hydraulische knelpunten zal de doorstroming van oppervlaktewater binnen het stedelijk gebied verbeteren. Samen met het zoveel mogelijk natuurvriendelijk inrichten van watergangen en oevers zal dit leiden tot een kwaliteitsverbetering van het water binnen het stedelijke gebied. Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem geldt een verbod op het toepassen van zink, lood, koper en PAK's-Houdende bouwmaterialen.
Veiligheid en waterkeringen
Het bestemmingsplan heeft geen invloed op de waterveiligheid. Er zijn geen waterkeringen gelegen in het plangebied.
Afvalwater en riolering
Conform de Leidraad Riolering West-Nederland en het vigerend waterschapsbeleid, zal bij de nieuwbouw een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd worden, zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terechtkomt. Huishoudelijk afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Het hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater.
Conclusie
Door de ontwikkeling zal de hoeveelheid verharding toenemen. Deze toename van verharding wordt gecompenseerd door de aanleg van extra open water. Het aspect water vormt geen belemmering voor het bestemmingsplan.