direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Van Ostadestraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bpdovostadestraat-vax1

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie 'Vertalen, verbinden en versterken' (2011)

De structuurvisie Vertalen, verbinden en versterken vormt de ruimtelijke vertaling van de Toekomstvisie uit 2010. In de visie positioneert Lisse zich niet alleen als gemeente in de regio Holland-Rijnland, maar ook als zelfbewuste zelfstandige gemeente. De structuurvisie borduurt voor een groot gedeelte voort op de reeds bestaande beleidsstukken en benoemt de ontwikkelingen die zich in de afgelopen jaren hebben afgespeeld, als ook de lopende projecten. Daarnaast vormt het een kader voor de opgaven die de gemeente zich voor de komende jaren stelt.

In de structuurvisie is aangegeven dat er de komende jaren nog een beperkte woningbehoefte is. Nieuwbouw moet vooral gericht zijn op het vergroten van de diversiteit. De bouw van appartementen in de sociale en vrije huursector valt hieronder. De geplande woningbouw op de Van Ostadestraat is als een lopend project (ROC-locatie) genoemd in de structuurvisie. Op de structuurvisiekaart is de locatie als ontwikkelingslocatie (nr. 14) opgenomen. Aangegeven is dat de bestaande maatschappelijke bestemming middels een bestemmingsplan gewijzigd zal worden in wonen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0553.bpdovostadestraat-vax1_0007.jpg"

Afbeelding 3.1 Uitsnede Structuurvisiekaart

Toekomstvisie Lisse 2020 (2010)

De Toekomstvisie geeft het gewenste beeld van de gemeente Lisse in 2020. De visie bevat toekomstgerichte doelstellingen voor de gemeente op de beleidsterreinen samenleving, ruimte en economie & toerisme. De doelstelling op het thema wonen is 'Groei met behoud van het dorpse karakter'. De uitbreidingen rondom het centrum heeft geleid tot een relatief evenwichtige opbouw van het dorp. De westelijke helft bestaat uit het meer 'groene', deels natuurlijke en deels gecultiveerde buitengebied en de oostelijke helft bestaat uit de meer 'rode' bebouwde ruimte van de kern Lisse. Door de laagbouw met vooral traditionele eengezinswoningen, is het dorpse karakter bewaard gebleven. De keerzijde hiervan is dat het voor starters en ouderen lastig is om in Lisse een passende woning te vinden. Gezorgd zal moeten worden voor een passende functie van de historische en identiteitsdragende panden en complexen, zodat de cultuurhistorie van Lisse behouden blijft.

Woonvisie 2011

In de woonvisie is aan de hand van een vijftal thema's aangegeven waar het woonbeleid van Lisse zich de komende jaren concreet op richt. De volgende thema's zijn opgenomen:

  • Doelgroepen
  • Wonen, zorg en welzijn
  • Bestaande voorraad
  • Nieuwbouwprogramma
  • Woon- en leefomgeving

Ten aanzien van de sociale woningvoorraad is aangegeven dat er per saldo voldoende sociale woningen in Lisse aanwezig zijn. Wel zal er de komende jaren nieuwbouw nodig zijn ter vervanging van woningen die gesloopt worden. Hiermee zal het kwaliteitsniveau op peil gehouden worden.

Groenatlas Lisse 2008-2017

De gemeente heeft zich tot doel gesteld de bestaande structuren (groen en water) veilig te stellen en versterken. In de Groenatlas zijn de belangrijke groenstructuren in de gemeente in beeld gebracht. Hierdoor wordt inzichtelijk waar de sterke en zwakke punten in de groenvoorzieningen zijn gelegen en kan aan de hand daarvan een doelgerichte aanpak plaats vinden. Het stedelijk gebied van Lisse kent nog geen samenhangende groenstructuur. De Groenatlas deelt het stedelijk gebied op in verschillende wijken en benoemt per wijk de beoogde maatregelen om de gewenste samenhang te bereiken. Per gebied worden de volgende bouwstenen bekeken: entrees, toegangen en oriëntatiepunten. Voor Poelpolder wordt onder meer het centrale park tussen Verdi- en Gerard Doustraat als primaire hoofdgroenstructuur aangewezen. De boombeplanting langs de Van Ostadestraat en Josef Israëlsstraat behoort tot de primaire hoofdbomenstructuur.

Op basis van de kwaliteiten, aandachtspunten en kansen van het bestaande groen en de visie op de hoofdgroenstructuur van Lisse worden maatregelen geformuleerd die de hoofdgroenstructuur versterken, optimaliseren en ontwikkelen op plaatsen waar deze ontbreekt. Hierdoor ontstaat er een samenhangende, evenwichtige en sluitende hoofdgroenstructuur. De verschillende groengebieden zijn onderling verbonden door middel van visuele en fysieke verbindingen. In en nabij het plangebied zijn geen maatregelen voorzien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0553.bpdovostadestraat-vax1_0008.jpg"

Afbeelding 3.2 Groenstructuur Poelpolder-noord

Welstandsnota (2012)

In deze nota worden welstandscriteria gesteld aan gebouwen en aan de omgeving om de beeldkwaliteit van gebouwen en straten te beheren en te verbeteren. De nota is opgebouwd uit algemene- en gebiedsgerichte welstandscriteria.

De locatie ligt in gebied 11, bedrijventerrein traditioneel, van de welstandsnota. Voor dit gebied is aangegeven dat de detaillering in het algemeen sober is. Het materiaal en kleurgebruik is overwegend traditioneel. De gevels zijn van baksteen, een enkele keer gepleisterd of van plaatmateriaal. Het kleurgebruik varieert van terughoudende tot felle kleuren.

Het gebied valt onder het regulier welstandsniveau, gericht op het beheer van de openbare ruimte en het goed functioneren van de terreinen.

De volgende welstandscriteria gelden voor de architectonische uitwerking:

  • Gebouwen zijn georiënteerd op de weg
  • Gebouwen zijn in principe individueel en afwisselend
  • Gebouwen hebben bij voorkeur een heldere hoofdvorm
  • De detaillering is in het algemeen zorgvuldig en sober
  • Accenten en geledingen ten behoeve van de onderscheiding van functies zijn wenselijk
  • Wijzigingen in stijl, maat en afwerking zijn afgestemd op het hoofdvolume

Voor het materiaal- en kleurgebruik gelden de volgende welstandscriteria:

  • Gevels zijn van baksteen, een enkele keer gepleisterd of van plaatmateriaal
  • Het kleurgebruik is bij voorkeur terughoudend en in onderlinge samenhang

Bij de uitwerking van het ontwerp wordt rekening gehouden met bovenstaande criteria en vindt afstemming plaats met de welstandscommissie.

Stedenbouwkundige randvoorwaarden Van Ostadestraat 1

Als toetsingskader voor de ontwikkelingslocatie heeft de gemeente stedenbouwkundige randvoorwaarden opgesteld (dd.15 juni 2012). Hierin is aangegeven dat de locatie geschikt is voor een appartementengebouw van 3 tot 4 bouwlagen hoog. Bij de stedenbouwkundige randvoorwaarden hoort een randvoorwaardenkaart. Deze kaart heeft als basis gediend voor voorliggend bestemmingsplan. In de notitie zijn ook randvoorwaarden geformuleerd voor de gevelindeling en oriëntatie.