direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijk kader op wijkniveau
Plan: Van Ostadestraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bpdovostadestraat-vax1

2.1 Ruimtelijk kader op wijkniveau

De locatie ligt in de wijk Poelpolder. Deze wijk vormt een uitbreidingswijk die is gerealiseerd in de periode tussen 1965 en 1980. Omdat het gebied deel uitmaakt van een polder, ligt het overwegend lager dan het overige deel van de bebouwde kom van Lisse. De wijk wordt aan de noord-, oost- en westzijde omringd door een waterkerende dijk met een boezemwater en een kwelsloot.

De wijk heeft een vrij ruim en groen karakter. Dat wordt veroorzaakt door verschillende vormen van openbaar groen, te weten:

  • een park (nabij de planlocatie) dat als groene buffer tussen twee delen van de wijk fungeert;
  • een consequente toepassing van bomenrijen die de belangrijkste straten begeleiden (ook de beide straten waaraan de planlocatie ligt;
  • groen ingerichte hofjes en plantsoenen die de straatwanden doorbreken.

Daarnaast draagt de aanwezigheid van privé groen door de consequente toepassing van voor- en achtertuinen ook wezenlijk bij aan het groene karakter van de wijk.

De bebouwing van de wijk bestaat hoofdzakelijk uit rijwoningen die doorgaans uit twee lagen met een schuine kap evenwijdig aan de woonstraten staan. Aan de randen van de wijk bevinden zich soms appartementengebouwen, van vier lagen of zoals in nabijheid van de planlocatie van zes woonlagen met een onderbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0553.bpdovostadestraat-vax1_0003.jpg"

Afbeelding 2.1 Bestaande situatie

De planlocatie grenst aan de woonwijk, maar wijkt daar zelf van af wat betreft ruimtelijk karakter. Er is op de locatie nooit woningbouw tot ontwikkeling gekomen. Er bevinden zich voorzieningen zoals een school, een kerkgemeente, een jeu de boules centrum en een grote open ruimte aan de voet van de verderop gelegen waterzuiveringsinstallatie. Hierdoor heeft het plangebied altijd een ander bebouwingskarakter, met een grotere schaal en korrelgrootte gehad dan de direct aangrenzende woonwijk.