Op een deel van de gronden aan de Achterweg-Zuid 59 te Lisse was tot vóór de brand (van oktober 2019) een bedrijfsloods aanwezig, die onderdeel maakte van een groter bedrijvencomplex, dat zich ook over de aangrenzende percelen Akervoorderlaan 13 (Koggink), 13a (Henven) en 13b (Heven Voorhout) uitstrekte. De bedrijfsloods op het perceel Achterweg-Zuid 59 werd daarbij grotendeels gebruikt voor opslag- en bedrijfsactiviteiten van het installatiebedrijf van de eigenaar (dhr. R. Hijkoop) en voor een klein deel voor het hobbymatig houden van paarden. De rest van het perceel Achterweg-Zuid 59 betreft het noordelijk gelegen buitenterrein, dat (sinds ca. 1978) grotendeels verhard is en dat via een (ook sinds ca. 1978 aanwezige) dam ontsluit naar de Achterweg-Zuid. Dit buitenterrein was eveneens in gebruik voor de hiervoor genoemde (bedrijfs)activiteiten en diende daarbij voor de gangbare buitenactiviteiten, zoals: parkeren, laden en lossen, buitenopslag, etc. De totale oppervlakte in 1978 van het buitenterrein ten behoeve van de bedrijfsloodsen bedroeg ca. 1.434m2.
Als gevolg van die brand is het gehele bedrijvencomplex verloren gegaan en wordt er op dit moment door drie van de vier eigenaren samengewerkt inzake de herbouw van een uit vier bedrijfshallen bestaand bedrijvencomplex op de locaties Akervoorderlaan 13b (bedrijfshal 1 (Heven Voorhout)), Akervoorderlaan 13a (bedrijfshal 2 en 3 (Henven)) en Achterweg-Zuid (bedrijfshal 4 (R, Hijkoop)). Dit binnen de mogelijkheden van het geldende bestemmingsplan.
De daarvoor benodigde omgevingsvergunning is in 2020 verstrekt, doch is bij de voorzieningenrechter aangevochten, waardoor er op dit moment alleen de bedrijfshallen 1, 2 en 3 opgericht mogen worden. De werkzaamheden aan bedrijfshal 4 mogen, vooralsnog, nog niet worden aangevangen. Zodra de beroepsprocedure daaromtrent volledig afgerond is zal er duidelijkheid zijn omtrent de bouw van bedrijfshal 4. Vooralsnog wordt er nog steeds vanuit gegaan dat ook bedrijfshal 4 gebouwd zal mogen worden wanneer de discussie omtrent het hobbymatige gebruik van deze hal juridisch beslecht is. In de plantekeningen is dan ook de beoogde (en momenteel vergunde) nieuwe bedrijfshal 4 ingetekend.
Bij het, inmiddels vergunde, herbouwplan van bedrijfshal 4 is er voor gekozen om het gebouw niet exact hetzelfde terug te bouwen, maar er is gekozen om, binnen het bouwvlak, een gewijzigde vorm te realiseren. De noordoostgevel is daarmee ca. 7,5 meer opgeschoven tot aan de grens van het bouwvlak en de noordwestgevel is ca. 5 m. naar binnen gelegd. Deze andere situering heeft tot gevolg dat buitenterrein een iets andere vorm gekregen heeft en dat dit aan de noordoostelijke zijde nu volledig buiten het bestemmingsvlak ‘Bedrijf’ valt.
Eén van de zaken die op dit moment nog bestreden wordt is dat (een deel van) het buitenterrein op grond gelegen is die destijds wel een bedrijfsbestemming had (behorend bij en gelijk aan de bedrijfsloods (zie ook het bestemmingsplan Landelijk Gebied 1982)), maar die inmiddels (ook naar zeggen van de gemeente abusievelijk) als ‘Agrarisch – Bollenteelt – Bollenzone 3’ bestemd is. Dit ondanks dat dat perceel sinds ca. 1978 nooit als zodanig agrarisch gebruikt is. Vanaf die tijd is het buitenterrein tot aan de brand in 2019 altijd in gebruik geweest ten behoeve van de, toen reeds op het perceel aanwezige, bedrijfsloods (t.b.v. de gangbare buitenactiviteiten, zoals: parkeren, laden en lossen, buitenopslag, etc.); net zoals vanaf die periode de ontsluiting van die bedrijfsloods altijd al via de dam aanwezige dam naar de Achterweg-Zuid geschiedde.
Dit niet-agrarische gebruik dient daarom alsnog formeel weer geregeld te worden. Om dit op een juiste wijze te regelen is het mogelijk, voor het afwijkende gebruik, een omgevingsvergunning wordt afgegeven. De aanvraag hiervoor dient te voorzien in een ruimtelijke onderbouwing. Dit document voorziet hierin.