direct naar inhoud van 4.3 Toekomstige ontwikkelingen
Plan: Valkenburg Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpVLKdorp-va01

4.3 Toekomstige ontwikkelingen

Er zijn wel enige (toekomstige) ruimtelijke ontwikkelingen in het desbetreffende plangebied. Het betreft achtereenvolgens de volgende vier ontwikkelingen (zie: onder a. tot en met e).

a. Voormalige bollenschuur aan de Hoofdstraat 9a te Valkenburg

In de oude kern van het dorp Valkenburg staat aan de oever van de Oude Rijn een hoge en zeer beeldbepalende voormalige bollenschuur. In dit pand was het installatiebedrijf De Vries gevestigd. Momenteel is deze bollenschuur/ dit pand buiten gebruik. Het pand staat leeg. Het gaat om een voor Valkenburg karakteristiek gebouw. Op 23 februari 2010 is het pand aangewezen als gemeentelijk monument. Op dit moment wordt een planologisch en stedenbouwkundig onderzoek uitgevoerd naar een passende herbestemming voor deze bollenschuur. Wonen is een passende functie voor de schuur, waarbij de schuur in zijn geheel of in afzonderlijke delen als woning gebruikt kan worden, eventueel gecombineerd met een kantoor aan huis. Vanwege de centrale ligging van het pand zou een meer openbare bestemming (horeca, culturele functie of een vorm van dienstverlening) ook goed denkbaar zijn.

Uitgangspunt voor het realiseren van een nieuwe functie is dat dit niet leidt tot aantasting van de ter plaatse aanwezige groenstructuur en dat mogelijke overlast voor omwonenden wordt voorkomen. Daarnaast dient een mogelijk parkeerprobleem te worden voorkomen.

Uitgaande van de beschikbare ruimte en de gewenste ruimtelijke kwaliteit bij het monumentale pand moet worden uitgegaan van maximaal ca. 8 pp. De omgeving wordt aangemerkt als gebiedstype 'Rest bebouwde kom'. De geldende normen zijn :

  • Goedkoop: 1,6 pp/w (komt overeen met max. 5 woningen)
  • Middelduur: 1,8 pp/w (komt overeen met 4 woningen)
  • Duur: 2,0 pp/w (komt overeen met 4 woningen)

Uitgaande van 8 parkeerplaatsen op eigen terrein kunnen hier in ieder geval 4 wooneenheden worden gerealiseerd. Om die reden is voor dit perceel de bestemming Wonen opgenomen met een specifieke aanduiding op grond waarvan 4 wooneenheden mogen worden gerealiseerd.

Om de mogelijkheden voor hergebruik niet onnodig te beperken is in de regels een binnenplanse afwijking opgenomen voor een groter aantal appartementen, mits op eigen terrein aantoonbaar voldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd.

b. Het plan voor nieuwbouw van een woning aan de Hoop te Valkenburg

Het nieuwbouwplan betreft een bouwplan voor de bouw van een seniorenwoning aan de Hoop te Valkenburg uitgevoerd in één laag met een bouwhoogte van 3,00 meter. Deze woning is voorzien van een houten gevelbekleding en een vegetatiedak. Het bouwplan is in stedenbouwkundig opzicht akkoord. Bovendien is de Welstandscommissie met dit bouwplan akkoord. Echter het past niet binnen het geldende bestemmingsplan "Valkenburg Dorp".

Daarnaast schaadt het bouwplan niet op onaanvaardbare wijze de belangen van omwonenden (verlies van lichtinval, aantasting van de privacy en het woongenot van omwonenden). Het bouwplan kan aangemerkt worden als een "kleinschalige ruimtelijke relevante ontwikkeling". Gelet op het voorgaande wordt het bouwplan onder dit nieuwe bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

Ook voor deze woning geldt dat parkeergelegenheid op eigen terrein moet worden gerealiseerd.

c. Het voormalig gemeentehuis Valkenburg

Het voormalig gemeentehuis Valkenburg is op dit moment in beperkte mate voor het publiek toegankelijk. Dit pand wordt ook als trouwlocatie gebruikt. Nadeel is dat de exploitatie van het pand te duur is in relatie tot de mate, waarin er van dit pand gebruik wordt gemaakt. De burgers in Valkenburg willen dat deze locatie behouden blijft. Met name vanwege aanzienlijke exploitatiekosten heeft het college op 21 oktober 2009 besloten, dat het Servicepunt (in het voormalig gemeentehuis) niet meer als gemeentelijke locatie wordt gebruikt en het pand wordt verkocht met de volgende voorwaarden:

      • 1. Het gebouw blijft voor het publiek toegankelijk gesteld en kan als trouwlocatie worden gebruikt;
      • 2. De monumentale waarden van het pand blijven behouden;
      • 3. De strook grond langs de Rijn blijft openbare ruimte en de waardevolle groenelementen blijven behouden;
      • 4. De nieuwe functie heeft een parkeernorm van maximaal 27 parkeerplaatsen; en
      • 5. De nieuwe functie levert geen hinder op voor de omgeving.

In het nieuwe bestemmingsplan wordt voor het voormalig gemeentehuis de bestemming 'Gemengd 2', opgenomen. Op deze manier kan worden voorzien in ruimere gebruiksmogelijkheden zoals wonen, bepaalde vormen van lichte horeca, cultuur en ontspanning, bedrijfswoning en maatschappelijke voorzieningen. Gebruik voor kantoren en sommige zwaardere vormen van horeca worden mogelijk gemaakt middels een afwijking.

d. Locatie Bloemenlaan (Axi-terrein)

Het Axi-terrein aan de Bloemenlaan is door de voormalige gemeente Valkenburg aangewezen als een mogelijke bouwlocatie voor woningbouw. Vanwege de interesse van diverse ontwikkelaars, heeft de toenmalige gemeente Valkenburg in 2005 stedenbouwkundige randvoorwaarden opgesteld voor het gebied. Deze randvoorwaarden zijn opgesteld om de kwaliteit van de wijk te bewaken en om de mogelijkheid van het doortrekken van het fietspad vanuit Dorpsweide naar het centrum van Valkenburg te kunnen garanderen. Inmiddels is besloten om het fietspad op een andere wijze dan rechtstreeks op de Bloemenlaan aan te sluiten.

Op basis van deze randvoorwaarden is er door een initiatiefnemer destijds een plan ontwikkeld. Door de veranderde marktomstandigheden is het eerder vastgestelde plan aangepast.

Met de initiatiefnemer is afgesproken om de benodigde wijziging van de bestemming van bedrijfsdoeleinden naar woondoeleinden niet direct mee te nemen in deze integrale herziening van het bestemmingsplan. Op de locatie wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen welke onder voorwaarde voorziet in de wijziging van het gebied naar wonen, groen, verkeer en water. Voorwaarden die zijn opgenomen betreffende de toepassing van de wijzigingsbevoegheid zijn onder andere een maximum aantal woningen van 19, een door de gemeenteraad vastgesteld beeldkwaliteitsplan, maximale goot- en bouwhoogte van respectievelijk 6 en 10 meter en het aantonen van milieuhygiënische inpasbaarheid van het plan.

Diverse onderzoeken die reeds voor de beoogde functiewijziging van de locatie zijn uitgevoerd zijn als bijlage aan het bestemmingsplan toegevoegd en nader beschreven in hoofdstuk 5.